Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-13 23:35:48 
Mistrz prostej

Obecne moto: Thundercat
Obejrzałem Zeitgeista całego. Tylko pierwsza część (o religii) jakoś do mnie nie przemawia pozostałe - już gdzieś coś podobnego słyszałem/oglądałem.

Zawsze po obejrzeniu czegoś takiego zastanawiam się jak "prawdziwa" jest ta prawda przedstawiona w filmie. Czy podane informacje można jakoś zweryfikować (a dopóki tego nie zrobię nie przyjmuję "na wiarę").

Tytuł: Re:
PostNapisane: 2009-04-13 23:35:48 
admin ręczy i poleca:)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-13 23:57:55 
Mistrz prostej

Telefon: 609-105-153
Obecne moto: Honda 929
Ale w temat trafiłeś Sobol[b]. Tak się składa, że jestem ateistą i takie tematy mnie interesują. Moim zdaniem to "religia jest złem tego świata". Zaślepia ludzi i co najgorsze jest narzędziem do zabijania. No bo pomyślcie i przypomnijcie sobie z historii ilu przez nią zginęło - oczywiście to jeden tylko z wielu przykładów na zły wpływ religii na ludzi.

Obejrzałem wszystkie trzy części tego filmu. Faktycznie był ciekawy. Jak dla mnie najlepsza była pierwsza część :P

Pomyślcie sobie jakby wyglądał ten świat bez religii.
"Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny, czy muszą w nim być jeszcze wróżki?"

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-14 17:53:24 
Pryszczaty jeździec

Gdyby nie było religi to pomyśl nie było by do kogo sie modlić kogo prosić o pomoc na kogo zwalac winy za coś co nie wyszło nie było wy nadzieje na to ze nadejdzie... bo jak by kazde miał wyjebane to raczej ładu by nie było... ja jestem z katolickiej rodziny lecz koscioł jako instytucja jest mi obca ostatni raz byłem na bierzmowaniu ileś lat temu :twisted: jesli by podejśc do tego racjonalnie to kazdy dojdzie do tego ze to jedna wielka sciema 8) trzepia na nas kase i to nie prezydent ma władze tylko koscioł jesli papierz by coś zarządził napewno by sie z tym wszyscy musieli pogodzić. Kiedyś wmawiano ludzią zeby żyli w biedzie katowali sie tylko po to aby pusc po smierci do nieba a co z czego wyszło chodziło o kase i władze teraz jest to samo tylko inaczej przedstawione i tez chodzi o kase i władze

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-15 08:28:47 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: YZF600R
niby tylko skecz ale moim zdaniem sporo w nim prawdy:
http://www.youtube.com/watch?v=W_rx1Ex2 ... re=related

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-15 09:40:04 
Mistrz prostej

Sobol dobry temat. Film też dobry i przemawiający choć widziałem go już dawno. Ateistą jestem od jakiegoś 16-17 roku życia jak tylko swiadomie zaczałem o wierze myśleć i pogłebiać o tym wiedzę.
Zainteresowanym tematem mogę polecić ksiązkę Davkinsa- "Bóg Urojony" -niby nic nowego ale sporo ciekawych przemyśleń.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-15 11:23:15 
Pryszczaty jeździec

No własnie skończyłem oglądac http://video.google.com/videoplay?docid ... 7139&hl=pl i moge polecić również i ten film :mrgreen: bardzo dobrze i dokładnie wszystko przedstawione 8)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-16 16:56:22 
Mistrz prostej

"Bóg urojony" świetna książka - polecam - poukładała w mojej głowie wcześniejsze przemyślenia na temat wiary i religii.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-16 21:59:20 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
@ Bardock - ja słyszałem mało pochlebne opinie o tej książce (od ludzi oczywiście niewierzących)

Obejrzałem filmiki i co tu duzo mówić. Troche prawdy w tym musi być - jak nie większość - akurat w perfidie człowieka w dążeniu do władzy absolutnej nie trudno mi uwierzyć. Jestem niewolnikiem i to żadna nowość dla mnie.

Żeby być naprwde wolnym trzeba by wyparować. Upozorować śmierć i żyć w jaskini na Atakamie.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-17 21:15:00 
Mistrz prostej

Możliwe, że dlatego, że Dawkins podchodzi do sprawy miejscami w bardzo humorystyczny sposób, wręcz groteskowy - zaje... się uśmiałem w pewnych momentach - to może niektórych zniechęcić do tej książki.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-17 21:49:51 
Pryszczaty jeździec

Ksiażki filmy etc. a wystarczy tylko przeanalizować wszystko od poczatku i od podstaw zerknac za kulisy i już wszystko jasne :wink: jak pomyślec ze od dawna człowiekiem sie manipuluje na taką skale to aż sie rzygać chce

Tytuł:
PostNapisane: 2009-09-17 13:00:38 
Mistrz Polski

Obejrzałem cały film, 3 partie :) Dużo oglądam takich rzeczy, czasem nawet nieświadomie natknę się na cos w tym profilu.
Co do religii szanuję każdego zdanie/wyznanie , lecz sam uważam że w "coś" trzeba wierzyć. Sam jestem katolikiem jak również cała moja rodzina i co by jednak nie mówić to cała Polska w większości, jest krajem katolickim.
Wierzę w Boga, bo wiem że nawet w każdej "bajce" jest ziarenko prawdy,
czy wierzę w kościół ? heh tego sam nie wiem chyba do końca. W moim życiu wg mojego przekonania to poznałem dwóch księży z powołania, reszta to jajcarze i nie o jednym wiedziałem , że na panienki gania :D

Co do drugiej i 3-ciej części , to żadna tajemnica, tzw "jawna mafia" , tylko tej przestępczości nikt nie może zwalczyć. Ludzie żyją w nieświadomości , a czasem może nawet nie chcą wiedzieć co się dzieje wokół nas. Media robią pranie mózgu i tyle... Daleko nie trzeba szukać , co radio Maryja robi ze starszymi osobami??? Totalnie pozbawia ich myślenia, wmawia starszym osobom różne kłamstwa, a oni w to wierzą. No i jak myślicie ks. Rydzyk jest kapłanem z powołania :)
Co tacy prości ludzie jak my możemy zrobić :?: a no NIC , bo jak? Jedyne co nam pozostaje to wmawiać sobie , że świat jest piękny . Bo my , Jesteśmy tylko ziemią , na której stoją fundamenty ogromnego drapacza chmur...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-09-17 14:37:00 
Człowiek Szafka

Telefon: 693183962
Obecne moto: VFR 800 FI 2000r
leszek88888 całą Polska jest Katolicka ale w dużej części na pokaz.
Przestałem chodzić do kościoła bo jakoś nie wierzę w te mszę i w ogóle.
w większości jest to pokaz mody laski idą pokazać się najczęściej dekold do... + mini.
Chodzą głównie poplotkować.
Mam znajomych którzy nie opuścili chyba o 9 lat ani jednej mszy.
Oczywiście mama moja jest w niebo wzięta jak o nich mówi i daje mi przykład jak należy chodzić do kościoła.
Jak ich się zapytałem czemu tak zawzięcie chodzą do kościoła co dostają w zamian jakieś przemyślenia wiara sie umacnia?
powiedzieli że nic oprócz spokoju u rodziców...
I powiem że u 70% tak jest.
Jasne mógłbym chodzić i nie zwracać na to uwagi ale nie lubię obłudy.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-09-17 15:42:52 
Mistrz Polski

stoodent1 napisał(a):
leszek88888 całą Polska jest Katolicka ale w dużej części na pokaz.
.

Też prawda :)
No i potem ploteczki po kościele 8) "Ten to jakiś wariat, dawca czy jak, po 300 jeżdżą debile" :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 2009-09-17 17:16:26 
Mistrz prostej

leszek88888 napisał(a):
Daleko nie trzeba szukać , co radio Maryja robi ze starszymi osobami??? Totalnie pozbawia ich myślenia, wmawia starszym osobom różne kłamstwa, a oni w to wierzą. No i jak myślicie ks. Rydzyk jest kapłanem z powołania :)
[/i]

Ehh a po co aż tak daleko, TVN ma chyba więcej odbiorców ;)
A co do kościoła - to zawsze mi się kult Cargo przypomina ;)
Religie wymyślili ludzie, nie Bóg.
A co do katolików - poczekajcie aż się w Polsce zaarabi to będziecie tęsknić za naszymi moherkami :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 2009-09-17 18:53:37 
Zamykacz opon

Obecne moto: YZF600R Thundercat
Yarek napisał(a):
A co do katolików - poczekajcie aż się w Polsce zaarabi to będziecie tęsknić za naszymi moherkami Twisted Evil

Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie! Co prawda należy być tolerancyjnym, ale obyśmy nigdy nie popełnili takiego samego błędu jak inne kraje zachodnie, które nawpuszczały do siebie "dziadostwa" i teraz mają sajgon. Wiem bo często bywam w Paryżu gdzie jest pełno arabstwa. Wyrabiają tam co chcą i czują się jak u siebie. :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona