Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-04-08 23:21:58 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6N
Witam, Panowie potrzebuję pomocy :D Muszę kupić laptopa, który ma służyć głównie do internetu i do napisania od czasu do czasu jakiegoś dokumentu. Pieniądze jakie mogę na to przeznaczyć to +/- 1500 zł. Co byście polecali ? Ja osobiście średnio orientuję się, więc czekam na podpowiedzi znawców :D

Pozdrawiam

PostNapisane: 2013-04-08 23:21:58 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-04-08 23:38:42 
Prawie jak Mistrz Świata

Telefon: 512 386 jedensześć5
Obecne moto: nowe
http://allegro.pl/laptop-acer-e1-571-i3 ... 84118.html to takie przyzwoite coś

http://allegro.pl/laptop-hp-15-b020sw-i ... 54395.html troche drozej ale to juz w miare ok jak za ta kase

chyba ze inne rozmiary niz 15 cali chciales...

PostNapisane: 2013-04-08 23:49:19 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZS600
Wszystko zależy od tego gdzie chcesz go używać. Jeżeli głównie w domu to jakikolwiek w miarę znanej firmy będzie ok (za tą kasę cudów się nie spodziewaj ale działać będzie). Możesz spojrzeć też nad czymś typu nettop lub mała stacjonarka. Wygodniej się z taką pracuję.
Jeżeli masz zamiar używać go przenośnie to pomyśl nad czymś typu netbook, albo laptop o mniejszej przekątnej (te dwa kilo i 5cm mniej naprawdę robi różnicę jak wrzucasz go do teczki/plecaka).
Z praktycznego punktu widzenia spójrz sobie na klawiaturę, czy układ jest taki jak być powinien - mnie np bardzo wkurza brak Ctrl w lewym dolnym rogu.
Żeby dobrze doradzić musisz się dokładniej określić co i gdzie chcesz z tym sprzętem robić.
Warto pochodzić sobie po sieciówkach z elektroniką, tam czasami można trafić niezłe promocje.
Zarzuć linkami sprzętu który chcesz kupić to może Cię nakierujemy ;)

PostNapisane: 2013-04-09 00:18:51 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6N
Chce kupić coś dla siostry, żeby mogła sobie w domu korzystać, więc wymogów sporych nie mam. Chodzi głównie o to, żeby był w miarę solidny no i te kilka lat wytrzymał. Idę właśnie jutro na sklepy to popatrzę w takim razie za czymś. Dzięki za odpowiedź :)

PostNapisane: 2013-04-09 00:51:55 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
Ogólnie jak dom i nie będzie noszenia to 17stka, na większe raczej hajsu nie starczy. Żadnych netbooków, 12stek, 13stek i tego typu rzeczy. To jest fajne, jak masz 3g wbudowane i chcesz zabrać kompa to tu to tam. Dużo lepsze od tableta (posiadacze drogich ajpadów już we mnie walą piorunami). Do tego jakaś podstawka chłodząca i regularnie odkurzanie kompa odkurzaczem. Inaczej będzie się grzać jak nie powiem co i szybko spadnie wydajność.
I te acery nie są złe, parę się przewinęło przez moje ręce lapków i acery były git, a przy tym tanie ;)

PostNapisane: 2013-04-09 13:06:57 
Mistrz Polski

Zamiast podstawki chłodzącej lepiej kupić lapka który się nie grzeje :)

PostNapisane: 2013-04-09 14:51:49 
Pierwszy wydech regionu

sasza7 napisał(a):
Zamiast podstawki chłodzącej lepiej kupić lapka który się nie grzeje :)

Nie ma takich ;) Przynajmniej nie w tej walucie. W ogóle świetne są ultrabooki, tylko cena niszczy.

PostNapisane: 2013-04-09 15:04:18 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
tomk napisał(a):
Ogólnie jak dom i nie będzie noszenia to 17stka, na większe raczej hajsu nie starczy.

zły pomysł. jeśli ma być prosty, i dla siostry, to pewnie będzie go brała na kolana na łóżku itp. 13-15 jej styknie. żeby wygodnie pracować podepniesz monitor + klawiaturę + myszkę. Ja mam 17 i wcale nie pracuje sie na niej wiele wygodniej niż na 13. jeśłi bede brał następnego i nie będę chciał na im brać, to 13 + klawia + mysza + monitorek zwykły.

PostNapisane: 2013-04-09 18:48:05 
Mistrz Polski

tomk napisał(a):
Nie ma takich Przynajmniej nie w tej walucie. W ogóle świetne są ultrabooki, tylko cena niszczy.

Czy ja wiem. Choćby to tak na szybko: http://allegro.pl/hp-4540s-1000m-linux- ... 08078.html
osiągów nie ma zbyt dużych, ale na pewno się nie grzeje ;) (to jest to tanie biznesowe, o czym pisałem)

misiakw napisał(a):
zły pomysł. jeśli ma być prosty, i dla siostry, to pewnie będzie go brała na kolana na łóżku itp. 13-15 jej styknie. żeby wygodnie pracować podepniesz monitor + klawiaturę + myszkę. Ja mam 17 i wcale nie pracuje sie na niej wiele wygodniej niż na 13. jeśłi bede brał następnego i nie będę chciał na im brać, to 13 + klawia + mysza + monitorek zwykły.

Zgadzam się w 100%, mam dokładnie takie same przemyślenia po korzystaniu z laptopa szczególnie, że i tak do wygodnego korzystania podpina się drugi monitor.

PostNapisane: 2013-04-09 19:11:15 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs 600
Do neta i dokumentów Asus Eee Pc, tłukę 3 rok w domu, pracy i na wykładach na prawko, chodzi praktycznie po 8-10 godzin każdego dnia, wszystko z nim ok, zajechałem klawiaturę na tydzień przed końcem gwarancji - wymieniono w serwisie na nową, teraz klęka już bateria ale po tak intensywnym użytkowaniu to nic dziwnego. Jestem w szoku że tyle to coś wytrzymało. A i jeszcze jeden mega plus, przez ponad 2 lata bateria trzymała bez ładowania od 5 do 7 godzin zależy co się robiło, wg mnie to bardzo dobry wynik.

PostNapisane: 2013-04-09 19:24:26 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZS 1000 FZ1 N
laptopów do 1500 jest masa. wejdż na alegro ustaw przedział cenowy i kliknij na popularnosć zobaczysz które mają największe branie, i bierz.

PostNapisane: 2013-04-09 19:58:26 
Pierwszy wydech regionu

misiakw napisał(a):
zły pomysł. jeśli ma być prosty, i dla siostry, to pewnie będzie go brała na kolana na łóżku itp. 13-15 jej styknie.

Na kolana w domu? Masz laptopa? Kto normalny w domu na lapka na kolanach? Tylko jak gdzieś się idzie i nie ma gdzie go postawić to się odwala takie cuda, w domu bez szans. 13stka? 15stka? Po co? Żeby z lupą go używać? Skoro nie będzie go nosić to lepiej mieć większego.
misiakw napisał(a):
Ja mam 17 i wcale nie pracuje sie na niej wiele wygodniej niż na 13.

Pełna normalna klawiatura, większa rozdziałka itd. to minusy, co?
misiakw napisał(a):
jeśłi bede brał następnego i nie będę chciał na im brać, to 13 + klawia + mysza + monitorek zwykły.

Jak dla mnie przerost formy nad treścią.
sasza7 napisał(a):
Czy ja wiem. Choćby to tak na szybko: http://allegro.pl/hp-4540s-1000m-linux- ... 08078.html
osiągów nie ma zbyt dużych, ale na pewno się nie grzeje ;) (to jest to tanie biznesowe, o czym pisałem)

W stresie wszystko się grzeje, to laptop i tak będzie ;)
wiaderny napisał(a):
kliknij na popularnosć zobaczysz które mają największe branie, i bierz.

Zanim weźmiesz poczytaj w necie o nich, bo czasem można kupić śmieciowego kompa.
Nadal optuję nad 17stką, jeśli komp ma, tak jak u mnie, nie wychodzić poza 4kąty. Jeżeli ma być to coś na uczelnie, to wiadomo, jakiś mały i z 3g.

PostNapisane: 2013-04-09 23:06:33 
Prawie jak Mistrz Świata

Telefon: 512 386 jedensześć5
Obecne moto: nowe
tomk napisał(a):
Nadal optuję nad 17stką, jeśli komp ma, tak jak u mnie, nie wychodzić poza 4kąty.

na cholere laptop w takim razie?

PostNapisane: 2013-04-10 00:23:06 
Mistrz Polski

tomk napisał(a):
misiakw napisał(a):
zły pomysł. jeśli ma być prosty, i dla siostry, to pewnie będzie go brała na kolana na łóżku itp. 13-15 jej styknie.

Na kolana w domu? Masz laptopa? Kto normalny w domu na lapka na kolanach? Tylko jak gdzieś się idzie i nie ma gdzie go postawić to się odwala takie cuda, w domu bez szans. 13stka? 15stka? Po co? Żeby z lupą go używać? Skoro nie będzie go nosić to lepiej mieć większego.

Ja np pisząc tego posta leżę sobie z 15 w łóżku :) W tym wypadku <17 wcale nie przeszkadza i można mieć ją w łóżku:P
tomk napisał(a):
misiakw napisał(a):
Ja mam 17 i wcale nie pracuje sie na niej wiele wygodniej niż na 13.

Pełna normalna klawiatura, większa rozdziałka itd. to minusy, co?

Normalna klawiatura to się w 15 zmieści. A i to jest średnio potrzebne, chyba że jesteś księgową i wprowadzasz same numerki.
Podstawa to dobrze dostępne klawisze home i end (bezpośrednio nie ze skrótem), duże kursory i można sobie wygodnie pracować
tomk napisał(a):
misiakw napisał(a):
jeśłi bede brał następnego i nie będę chciał na im brać, to 13 + klawia + mysza + monitorek zwykły.

Jak dla mnie przerost formy nad treścią.

Pracowałeś kiedyś na dwóch monitorach? Zacznij to zmienisz zdanie ;) Ja się zastanawiam nad trzecim.
tomk napisał(a):
sasza7 napisał(a):

W stresie wszystko się grzeje, to laptop i tak będzie ;)

Też tak myślałem dopóki nie dostałem nowego komputera z pracy. Skubany działał non stop i nawet ciepły nie jest :P

PostNapisane: 2013-04-10 01:17:45 
Pierwszy wydech regionu

zielony napisał(a):
na cholere laptop w takim razie?

Możesz mieć w każdym zakątku domu na ten przykład, ja lubię mieć lapka na łóżku. Czemu ciągle hejtujesz to co piszę?
sasza7 napisał(a):
Ja np pisząc tego posta leżę sobie z 15 w łóżku :) W tym wypadku <17 wcale nie przeszkadza i można mieć ją w łóżku:P

I ja też, ale wygodniej na 17 ;)
sasza7 napisał(a):
Normalna klawiatura to się w 15 zmieści. A i to jest średnio potrzebne, chyba że jesteś księgową i wprowadzasz same numerki.
Podstawa to dobrze dostępne klawisze home i end (bezpośrednio nie ze skrótem), duże kursory i można sobie wygodnie pracować

Ale jednak przyciski na 17 są większe jakby nie było. I jakoś tak nie spakowane bezczelnie. U mnie numpad jest oddzielony od reszty przycisków, strzałki nigdzie się nie wciskają.
sasza7 napisał(a):
Pracowałeś kiedyś na dwóch monitorach? Zacznij to zmienisz zdanie ;) Ja się zastanawiam nad trzecim.

Tak, tylko 2 monitorów nie wezmę do łóżka. Ponadto to tyle cenowo co laptop. A trzeci fajna rzecz, tylko, że jak masz rozsądnej wielkości to nie za bardzo jest gdzie wsadzić. Jak do gier to koniecznie trzy, tylko jak pisałem- gdzie to zmieścić? :)
sasza7 napisał(a):
Też tak myślałem dopóki nie dostałem nowego komputera z pracy. Skubany działał non stop i nawet ciepły nie jest :P

Odpal nowszą grę to się zgrzeje ;) Każdy laptop w rozsądnej walucie będzie się grzać i tyle, tym bardziej jak nikt go długo nie czyścił. A nawet odrobina kurzu potrafi nieźle pogorszyć chłodzenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona