Forum Motocykli Yamaha https://www.motocykl.org/ |
|
nasze inne hobby https://www.motocykl.org/viewtopic.php?f=18&t=13574 |
Strona 3 z 4 |
Autor: | Danielek. [ 2017-10-03 21:23:32 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
No to następny śmieć ktory nabierze blasku :) [ img ] |
Autor: | Danielek. [ 2017-10-15 08:36:13 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
No i słowo ciałem się stało :D [ img ] [ img ] [ img ] |
Autor: | Nav [ 2018-02-03 14:33:57 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
A ja sobie w wolnych chwilach kuje głownie, oprawiam i szyje pochewki. Tak żeby było co przy pasku nosić ;) [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] |
Autor: | MichalB1973 [ 2018-02-04 00:15:03 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Sprzedajesz te śliczności czy tylko dla siebie (własnej kolekcji) robisz? |
Autor: | Nav [ 2018-02-04 13:41:00 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
MichalB1973 Od czasu do czasu sprzedaję. Głównie robię na indywidualne zamówienia. Tutaj nieco więcej zdjęć: https://www.facebook.com/MastifKnives/ Mało w życiu czasu na pasje mi zostaje, rocznie robię 2-3 noże. |
Autor: | delta [ 2018-02-14 09:33:01 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Kozackie wyroby Nav, szacun! |
Autor: | Toperz [ 2018-08-22 08:49:00 ] | ||
Tytuł: | Re: nasze inne hobby | ||
Ja zabrałem się za wędzenie miecha, wychodzi różnie ale jeszcze nikogo nie otrułem. Może uda się coś swojego na zlocik do testów podrzucić. Tu szynka i schab :)
|
Autor: | lepel [ 2018-08-22 11:16:20 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
O i to jest fajne hobby - chyba się też za to zabiorę, tylko najpierw wędzarnie trzeba by wybudować. |
Autor: | excop [ 2018-08-22 12:25:45 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Toperz wielki szacun ode mnie, bo i ja się lubię bawić w podobne rzeczy a zwłaszcza robienie wiejskiej kiełbasy. Pozdrawiam |
Autor: | Toperz [ 2018-08-22 12:27:22 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Banalna sprawa wbrew pozorom. Jak będziesz chciał się w to pobawić daj znaka, znawcą nie jestem, ale coś tam dymie. Sama konstrukcja u mnie to trochę drewna, stara beczka i rura aluminiowa z marketu :P excop Właśnie sie zabieram za robienie kruchej, pierwszy raz :D Po weekendzie dam znać co z tego wyszło. |
Autor: | lepel [ 2018-08-22 13:38:12 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Toperz napisał(a): Sama konstrukcja u mnie to trochę drewna, stara beczka i rura aluminiowa z marketu Słyszałem że beczka najlepsza - ponoć - jak skończę stawiać wiate na ogródku to się odezwę, znajac moje podejście do takich prac, pewnie bedzie to w przyszłym roku :) no i jakoś będę musiał sie zabezpieczyć przed amatorami darmowego mięcha. |
Autor: | excop [ 2018-08-23 11:45:02 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Panowie, takie samodzielne pitraszenie co coś pięknego. Np. samo robienie kiełbasy to godzinka a już wędzenie to kilka godzin "nicnierobienia" ze zgrzewką piwa. Po prostu bajka, ....i jeszcze żona zadowolona, że ma takiego zdolnego męża :D Toperz, proszę zapodaj jak robisz te szynki, karkówki wędzone itp. Prooooooszę :D Pozdrawiam |
Autor: | excop [ 2018-08-23 22:42:33 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
W "nicnierobieniu" jestem mistrzem. Dzisiaj wziąłem sobie urlop z pracy i bite 5 godzin na hamaku ze zgrzewką pod ręką :D :beer: |
Autor: | lepel [ 2018-08-24 07:22:55 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
Swój człowiek, to ja mogę być wicemistrzem, czasem zdarza mi się robić podobie, w końcu słowo "urlop wypoczynkowy" zobowiązuje :). Jednak moja druga połowa ma często odmienne zdanie. |
Autor: | Toperz [ 2018-08-24 08:25:53 ] |
Tytuł: | Re: nasze inne hobby |
excop Klasycznie, peklowanie na mokro 4-5dni i jak duże miecho ( czerwone bo drób i ryby to inna sprawa ) to jeden zastrzyk max 10% roztworu. Solanka to zależnie jak słone lubisz i jak długo peklujesz ale zazwyczaj 8-9% peklosoli. Potem dzień przed wędzeniem na kija i miecho schnie, rozpalasz wędzarnie by się wygrzała i miecho do środka. Najpierw ok 1h w zasadzie bez dymu i duży przepływ powietrza by osuszyć wędzonki temp ok 45-50st. Dymienie to ok 3h mały przepływ gęsty dym temp najlepiej ok 55st. Potem albo parzenie do uzyskania max 72st w środku mięcha albo w wędzarce zwiększasz temp i wtedy jest pieczenie :) Teraz moczy sie boczek, polędwica świńska, 4 udka z kuraka i będę kiełbasę dziś lub jutro robił, mam już wszelkie zakupy. Załęże chyba oddzielny temat dot zadymiania. |
Strona 3 z 4 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |