Autor Wiadomość
PostNapisane: 2024-09-25 14:29:05 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: BMW R1250RS
Witam.
Czy możecie podzielić się swoimi "patentami" na zabezpieczenie się przy sprzedaży motocykla? Chodzi mi konkretnie o sytuacje podczas jazdy testowej. Do tej pory miałem takie szczęcie, że kupujący ładowali moto na lawetę i było po sprawie. Spisywać jakąś umowę, kasa na stół? Co będzie najlepsze?

PostNapisane: 2024-09-25 14:29:05 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2024-09-25 15:29:07 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
ja zawsze spisuję umowę + pełna kasa na stół. w umowie spisujesz dane + fakt łyknięcia kasy. robir to i jako sprzedający i jako kupujący - jak kupujesz moto, to nie masz innego dowodu ze "dałeś kasę w zastaw" i tak mozesz stracić. jako sprzedający, masz podkłądkę na jazdę. tu amsz treść tego co zawsze ze sobą biorę. warto też zrobić wersję gdzie "użyczajacy upoważnia X do odbycia jazdy" jakby jedna osoba wykłądała kasę, a ktoś inny ujeżdżał. wzorowałem to na jakiejs umowie od dealera z jazdy próbnej

Załącznik:

Załącznik:
Umowa użyczenia pojazdu do jazdy testowej.pdf [220.85 KiB]
Pobrane 53 razy

PostNapisane: 2024-09-25 16:05:59 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
Nie praktykowałem formalnych umów na takie okazje, szczęśliwie też sprzedawałem za porozumieniem i jakoś nie było troski o losy motocykla. Ale gdybym miał to zrobić to wzorowalbym się na umowach o konstrukcji które mają w salonach użyczając motocykle demo. Czyli odbywający jazdę testowa bierze pełną odpowiedzialnosc za historie wypadkowe i wykroczenia drogowe. Na czas jazdy kwota zostaje w depozycie jako kaucja na poczet planowanej umowy sprzedaży no i można testować. Ważne jest o jakiej godzinie oddajesz komuś motocykl i o której zdaje go z powrotem - jak przyjdzie fotka z radaru czy jakas inna historia to masz podkładkę. Na spotkaniu i tak wyczujesz czy potencjalny kupujący jest na tyle rozsądny czy chcesz mu dawać moto na testy.

PostNapisane: 2024-09-25 18:37:21 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: BMW R1250RS
Dzięki misiakw

PostNapisane: 2024-09-25 19:53:55 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: F800GS
Proponuję na umowie k-s wpisać jeszcze godzinę przekazania (czy odebrania) motocykla

PostNapisane: 2024-09-26 00:00:33 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Jak kupowałem z ogłoszeń to dawałem gotówkę w zastaw ale nie spisywałem umowy. Może przez to że w rozmowie początkowej wyczuwałem czy ktoś ma charakter sprzyjający kłopotom, może dla tego, że jezdziłem zawsze z kumplem który akurat mógłby się nadawać na ochronę osobistą albo windykatora i on zostawał z właścicielem kiedy ja testowałem na razie kupiłem 2 motocykle z ogłoszenia a 4 od kolegów i tfu tfu tfu, wszystkie bez skuchy ;) Co do sprzedawania to w sumie zbyłem 3 motocykle, dwa znajomym a trzeci z ogłoszenia, ale zbiegiem okoliczności z ogłoszenia przyjechał też dalszy znajomy, więc generalnie na 7 transakcji tylko 2 były z obcymi. Pomagałem jeszcze przy kilku zakupach i też gotówka do ręki w zastaw była i poza testami dominatora miśka gdzie byłem sam, to podczas testów ja albo jezdziłem albo zostawałem z właścicielem przy kasie. Nie spotkałem się na razie z taką sytuacją żeby ktoś coś knuł i zaistniało ryzyko utraty majątku. Zdarzały się z kolei wizyty do motocykli które nie przeszły do etapu rozmów o jeździe testowej przez odpychające zachowanie sprzedającego, np podejście "ja nic nie wiem" albo dziwne historie po wskazaniu defektów. Hitem był koleś który wgniotkę na baku tłumaczył tym że żona po ciemku w garażu wpadła na motocykl i ten przewrócił się na rower stojący obok :D Prawie też kupiłem Tigera od gościa z innego forum, którego znałem już ładnych parę lat, okazało się, że grubo przypudrował historię stanu motocykla który sprowadził obity, wyremontował i sprzedawał dalej. Nie był obity, tylko jednak rozbity i faktyczny stan początkowy był o wiele poważniejszy niż deklarowany. Był dobrze zrobiony i gdyby historia była przedstawiona bez ściemnienia to prawdopodobnie bym teraz jeździł tigerem.

Przyznam że nigdy nie pomyślałem o spisaniu umowy z kupującym/sprzedającym na etapie jazdy testowej, ale to w sumie dobry pomysł. Kombinatorów powinno to odstraszyć, poważnych kupujących raczej nie będzie to dziwiło, tym bardziej jeśli to zabezpieczenie działa w obie strony. Na pewno od kupującego którego nie znam poprosiłbym o pokazanie przed jazdą ważnego prawa jazdy kat. A. Jeśli ktoś jedzie bez uprawnień, to nie działa żadne ubezpieczenie, nawet najlepsze AC.

PostNapisane: 2024-09-26 08:41:13 
Legenda forum

sfazowany napisał(a):
Na pewno od kupującego którego nie znam poprosiłbym o pokazanie przed jazdą ważnego prawa jazdy kat. A. Jeśli ktoś jedzie bez uprawnień, to nie działa żadne ubezpieczenie, nawet najlepsze AC.

na wiosne Z650 żonki sprzedaliśmy gościowi bez prawka, ale ten to sie nawet nie pchał na jazde próbną. jak się go o to spytaliśmy to spojrzał na mnie, poprosił żebym przejechał się, a jak ja "przejeżdżałem się" tak zeby przy nim zmieniać biegi, hamować czy pokazać że ABS działa, to on był bardziej zauroczony opowiadaniem żony o tym gdzie to nie pojechaliśmy tym motocyklem. gość łyknął by nawet precla który na baku ma jeszcze odbity rozkład jazdy autobusów i nazwę przystanku na którym się rozbił, więc miał mega farta że przyjechał do nas a nie do cwaniaka, bo kupił dobry moto i dostał pełną historię serwisową.

PostNapisane: 2024-09-26 10:29:51 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Nie mówię że ma mieć prawko żeby kupić, tylko żeby jeździć zanim dojdzie do sprzedaży :) Twoja żona nie jednego by zauroczyła, nadal się zastanawiam co ona widzi w takim brzydalu

PostNapisane: 2024-09-26 10:48:22 
Legenda forum

z jej wzrostem, pewnie kołnierzyk koszulki.