Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-12-27 09:38:30 
Pryszczaty jeździec

Po przeczytaniu kilku starszych postów wymontowałem filtr powietrza i filtr paliwa. Nie wiedziałem czym za bardzo wymyć filtr powietrza (jest on z gąbki tak jak w mojej kosiarce :D ) więc włożyłem go do pralki nastawiłem na 30stopni trochę proszku i po 40 min miałem filtr jak nowy. I tu mam pytanie przeczytałem że trzeba go delikatnie namoczyć olejem, ale dlaczego?. To jest filtr powietrza więc powinien być czyściutki. Tak sobie myślę że zamoczony w oleju będzie lepiej łapał kurz i brud, ale będzie gorzej przepuszczał powietrze, więc dlaczego?

P.S. polecam wypranie takiego filtra w pralce efekt rewelacyjny bez jakichkolwiek uszkodzeń itp a sam filtr czyściutki i pachnący. No chyba że ktoś ma papierowy bo podobno takie też są więc, sposób ten opada.

Z góry dziękuje za odp.

PostNapisane: 2011-12-27 09:38:30 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-12-27 11:21:01 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: 603873840
Obecne moto: Thundercat
Suchy79 napisał(a):
będzie lepiej łapał kurz i brud, ale będzie gorzej przepuszczał powietrze, więc dlaczego?

Ciekawy pomysł z tą pralką. Trochę bym się bał, że koszule będą przez jakiś czas zmieniać kolor w praniu :)

A na pytanie o olej odpowiedziałeś sobie sam... jest po to aby wiązać bród... z jednej strony zwiększa siłę filtrowania zwiększając lepkość, z drugiej strony uniemożliwia przenikanie pyłu przez gąbkę poprzez jego sklejenie.
Ja nakładam specjalnym sprayem do filtrów, od strony włosków tak aby był lepki ale nie mokry. W ten sposób się klei ale raczej nie ogranicza przepływu.

PostNapisane: 2011-12-27 11:38:15 
Pryszczaty jeździec

OK dzięki za info. Co do prania filtra, ani pralka ani ciuchy nie ucierpiały na tym sposobie bo już to sprawdziłem piorąc zwykłe ciuchy :).

Robi nam się poradnia gospodyń domowych :lol: