Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-12-13 09:44:59 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2014-08-22 21:36:55
Posty: 7
Lokalizacja: Białystok
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf 600r
Witam
Czy ktoś miał styczność z tarczami zegarów INDIGLO firmy MoMan ?. Czy podłączenie zasilania pod żarówkę podświetlenia jest
dobrym pomysłem ? I czy wskazówka ma się opierać o ogranicznik delikatnie czy z pewną siłą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-12-13 09:44:59 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2015-12-13 22:47:47 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2012-11-17 12:48:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa/ WZW
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 792076895
Obecne moto: Tcat
w aucie to styczność miałem a w Kocie to widziałem że robią do kota :)
podświetlenie z żarówki myślę że będzie ok,
jeśli jeszcze nie kupiłeś to zastanów się czy chcesz wymieniać tarcze bo o ile wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza ustawisz dość dokładnie to w przypadku wskaźnika temperatury jest niemal niemożliwe...
co do wskazówki - to jak masz przed zdjęciem wskazówki (opiera się mocno czy raczej tylko delikatnie :) ?? )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-24 05:49:45 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-10-07 15:29:47
Posty: 113
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tcat
cezary1808 napisał(a):
o ile wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza ustawisz dość dokładnie to w przypadku wskaźnika temperatury jest niemal niemożliwe..

Odkopię temat, bo kalibrację wskaźnika temperatury robi się akurat łatwo, więc napiszę jak - może się komuś przyda.
Otóż, trzeba sobie sprawić rezystor 27 Ω o mocy powiedzmy 0,25 W lub więcej - do dostania w dowolnym sklepie elektronicznym stacjonarnym lub internetowym - koszt: kilka groszy.
Od wskaźnika temperatury odpinamy zielony kabelek, odsuwamy go na bok by nie przeszkadzał, a zakupiony rezystor 27 Ω podłączamy do wskaźnika temperatury pomiędzy zacisk gdzie był przed chwilą kabelek zielony, a środkowy zacisk z czarnym kabelkiem (tego nie odpinamy). Zdejmujemy wskazówkę ze wskaźnika (o ile ją mamy), włączamy zapłon, odczekujemy z minutkę na ustabilizowanie wewnętrzne wskaźnika, po czym wciskamy wskazówkę w takiej pozycji, aby wskazywała dokładnie 100 °C.
Wyłączając i włączając zapłon kilkukrotnie sprawdzamy czy wskazówka swobodnie opada i ponownie wraca na 100 °C po włączeniu. W razie potrzeby robimy korektę.
I to tyle. Odłączamy rezystor, podłączamy zielony kabelek na miejsce, skręcamy całość i cieszymy się wyskalowanym wskaźnikiem temperatury. :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2022-03-20 14:27:10 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-04-29 09:41:30
Posty: 15
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: thundercat
@Tom, super ekstra, że są tacy ludzie jak Ty ;). W swoim kocie po wymianie wszystkich czujników, bezpieczników okazało się, że źle działał wskaźnik temperatury. Zrobiłem eksperyment, termometr do chłodnicy, odpalam maszynę. Termometr w chłodnicy wskazywał 90*C to dopiero wskaźnik drgnął i ruszył się do 70. Miałem stare zegary podłączyłem do wiązki i lux, pokazywało tyle samo co termometr ideolo. Ale żeby nie było tak kolorowo, to zegary zamontowane mają białe tarcze a stare zegary szare. Podmieniłem tarcze aby było jednolicie i wszystko się zepsuło. W szarych zegarach jak wyłączałem stacyjkę to wskazówka szybko opadała do wyjściowej pozycji. Natomiast po wymianie tarcz jak wcisnąłem wskazówkę w cewkę to wskazówka opada bardzo wolno w porównaniu do tego jak szybko opadała przed wymianą tarcz. Da się to jakoś naprawić aby wskazówka żwawo opadała ? W tygodniu zrobię eksperyment z rezystorem o którym pisałeś wyżej ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2022-04-19 15:04:12 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-04-29 09:41:30
Posty: 15
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: thundercat
Szanowni forumowicze, po przeprowadzeni testów i badań. Stwierdzam, że wszystko zależy od cewki (tak mi się przynajmniej wydaje. Nie jestem elektronikiem), eksperyment przeprowadzałem na 3 cewkach. 1 i 2 cewka po podłączeniu do prądu wskazówka wędrowała na maksymalny zasięg wskazania. Pod prądem wyciągałem wskazówki i wtykałem w najniższym punkcie. Następnie podłączałem rezystor 30 ohm aby wskazówka pokazała 100*C, natomiast w rzeczywistości jeden czujnik pokazywał 60*C a drugi w ogóle się nie ruszał. Cały proces przeprowadziłem na 3 cewce to po podaniu napięcia wskazówka od razu ruszała gdzieś na około 65*C, a po podłączeniu rezystora 30ohm wskazówka wskazywała 100*C. Aby sprawdzić czy działa czujnik temp wrzuciłem do garnka z wodą wraz z termometrem i od 70 do 100* wskazówka pokazywała to samo co termometr. Zauważyłem, że 1 cewka po podaniu prądu znacznie się nagrzewała od dwóch pozostałych.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org