Autor Wiadomość
PostNapisane: 2024-07-17 13:13:58 
Niemowlak

Witam, czy jeżeli założę sportowy tłumik, yoshimury do motocykla, zamiast fabrycznego to w razie kontroli przez policję mogę mieć jakieś problemy- gdzieś wyczytałem że trzeba mieć papiery do tłumika potwierdzające homologacje- ja nic takiego nie mam.. Czy w razie kontroli mogę mieć jakieś problemy? pozdrawiam

PostNapisane: 2024-07-17 13:13:58 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2024-07-17 13:52:19 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS600
Jeśli będą patrolem "tłumikowym" to mogą mieć urządzenie do pomiaru głośności.
Mogą na tej podstawie skierować na badanie techniczne i przy okazji cofnąć dopuszczenie do ruchu.

PostNapisane: 2024-07-17 13:58:13 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
dyko25
problemy się znajdą zawsze jak ktoś szuka więc jak przeginasz pałkę z hałasem to jest minimalna, ale jest, szansa że się przyczepią.
To powoli się zmienia więc z minimalnej szansy będzie może kiedyś będzie realna, jak się komuś chciało egzekwować prawa w Polsce.

Masz na wydechu znaczek E ?

PostNapisane: 2024-07-17 15:22:53 
Niemowlak

dzięki, jutro zobaczę ten znaczek, znalazłem taką aplikację "Decibel Meter", myślicie że tym da radę określić hałas w miarę czy to "pic na wodę"?

PostNapisane: 2024-07-17 20:17:24 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
dyko25 napisał(a):
znalazłem taką aplikację "Decibel Meter", myślicie że tym da radę określić hałas w miarę czy to "pic na wodę"?

zależy od mikrofonu w telefonie - ja bym nie wierzył.

baart napisał(a):
Jeśli będą patrolem "tłumikowym" to mogą mieć urządzenie do pomiaru głośności.

nawet w takim przypadku ciężko będzie im spełnić wymagania pomiaru na drodze - głównie chodzi o pomiar dźwięku otoczenia. sam pomiar musi być wykonany z urządzeniem pomiarowym na wysokości tłumika, w odległości 50cm (i jest dokładnie napisane +-1 cm więc mega precyzyjnie) za tłumikiem. oś pomiarowa urządzenia pomiarowego musi z powierzchnią końcowa tłumika tworzyć kąt 45 stopni +-10 (więc jak nie ma czegoś do pomiaru konta to już można się przyczepić). Sam pomiar dokonuje się przy 75% obrotów przy których masz moc maksymalną, chyba że to moto i jego moc maksymalna jest wyżej niż 5000 obrotów, wtedy 50% obrotów mocy maksymalnej - tu kolejny problem z tym że trzeba wiedzieć przy jakich obrotach masz moc maksymalną, a "googlowanie" nie jest tu w pełni rzetelne i łatwe do podważenia bo to nie są dane homologacyjne producenta zazwyczaj. trzeba wykonać co najmniej trzy pomiary, jeden po drugim, i wszystkie trzy mogą różnić się max o 2 dB (i znów, muszą to być trzy "sekwencyjne" pomiary więc na drodze może być ciężko znaleźć czas na 3 pomiary żeby coś nie przejeżdżało w okolic. to też powód dla którego jeśli masz na wydechu znak E (czyli homologacje która jest potrzebna) policja raczej nie dokonuje pomiaru głośności, a jak ju to robi to zazwyczaj w przypadkach które mocno przekraczają normę, tak że nawet uchem wyłapiesz że coś jest nie tak. Tak więc jak nie dasz im powodu żeby na siłę szukali na ciebie haka, nie powinieneś mieć problemu z homologowanym wydechem.

PostNapisane: 2024-08-17 16:19:46 
Niemowlak

Dzięki Misiakw za wyczerpującą odpowiedź, Miałem już sprzedać ten tłumik, ogólnie wolę nie narażać się policji.., ale zrobiło mi się go szkoda i myślę kupić dodatkowo db killer, myślę że będzie bezpieczniej :)

PostNapisane: 2024-08-18 01:39:02 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Bezpieczniej na zasadzie loud pipes save lifes? To mit. Większość oslyszy Cię jak już ich miniesz. Wydech ogarniaj taki żeby tobie sprawiał przyjemność ale żebyś nie był wrzodem na dupie społeczeństwa. Wystarczy trolli psujących reputację motocyklistom, nie bądź kolejnym. Firmowy przelotowy wydech z dbkillerem to zazwyczaj optymalne połączenie, rzadko który silnik ma taką charakterystykę żeby bez killera dźwięk silnika był znośny dla otoczenia.

PostNapisane: 2024-08-18 13:58:53 
Niemowlak

Sfazowany, w ogóle źle mnie zrozumiałeś... nawet nie słyszałem o tym "loud pipes save lifes", chodziło mi o to że ja będę bezpieczniejszy z wyciszonym tłumikiem w takim sensie, że policja się nie będzie "czepiać"... :)

PostNapisane: 2024-08-18 17:06:24 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Ok, mea culpa ;)

PostNapisane: 2024-08-19 12:15:39 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
sfazowany napisał(a):
Bezpieczniej na zasadzie loud pipes save lifes? To mit. Większość oslyszy Cię jak już ich miniesz. Wydech ogarniaj taki żeby tobie sprawiał przyjemność ale żebyś nie był wrzodem na dupie społeczeństwa.

ale to też taka dziwna przyjemność. po przeprowadzce mieszkam przy bardziej ruchliwej drodze, i poza oryginalnymi wydechami są dwa typy które słysze. jedne drą japę, ale to tak po prostu wyjąco świszcząco, głośne w opór i kompletnie nieprzyjemne, ciężko mi zrozumieć jak kogokolwiek to jara, bo to brzmi zazwyczaj jak zarzynany malakser. drugi "głośny" to tak naprawde relatywnie ciche wydechy dydniące pięknym basem. te sie naprawdę miło słucha, jak stoją na światłach i na jałowym gulgoczą to aż ciary przechodzą. a zazwyczaj jak ruszysz ze świateł, to wraz z wzrostęm prędkości swiększa się częstotliwośc gulgotu, ale nie jego głośność. takie są super.

to troszkę jak fura z V12 i seiczento z rozwierconym wydechem. oba są głośne, ale to zupełnie inne odczucia głośności