Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-04-04 19:53:06 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
robert28 napisał(a):
a tak powaznie to fazera chyba nie da sie bardziej dostosowac do wygodniejszej jazdy bo już jest najwygodniejszym turystykiem

Taboretowa pozycje i na wertepach kregoslup boli....

PostNapisane: 2011-04-04 19:53:06 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-04-04 20:21:44 
Pryszczaty jeździec

Nemmo napisał(a):
Taboretowa pozycje i na wertepach kregoslup boli....

:) zawsze można jeszcze fotel zamontować:)

PostNapisane: 2011-04-05 07:54:37 
Funkiel Nówka

Obecne moto: fzs 600
Może macie rację - po zimie plery nie przystosowane do jazdy i trzeba poćwiczyć, ale wygodniejsza pozycja by mi się przydała (ciut wyższe siedzenie, żeby kąt ugięcia nóg lekko zweyfikować i kiera jakby była ciut wyżej i bliżej - niewiele). 4 dychy na karku więc trochę trzeba o siebie zadbać, a nie chcę się przerzucać na cieżkie turystyki typu fjr, nie wspominając, że na czopera, hd-ka czy gold winga to chyba nigdy nie wsiądę bo nie są to moto w moim typie. Chyba większość motocyklistów w moim wieku wozi się na "kanapowcach", a ja jakiś odmieniec jestem i wolę szybkie i zwinne moto - jakby tylko były trochę wygodniejsze to do szczęscia nic więcej by mi nie było potrzeba.
Możecie polecić jakąś kierę i akcesoryjne siedzenie lub dobrego tapicera.

PostNapisane: 2011-04-05 08:11:45 
Niemowlak

Obecne moto: V-max 1200
Mrowiejące kończyny mogą być zwiastunem ataku serca, a tak na poważnie wystarczy poćwiczyć trochę uścisk ew. pod koniec sezonu samo przejdzie. :D

PostNapisane: 2011-04-20 17:44:16 
Niemowlak

Telefon: Mio
Obecne moto: Fazer
proponuję odciążyć ręce trzymając moto bardziej kolanami, łatwiej będzie się prowadzić i łapska nie będą piekły, mi to pomogło.

PostNapisane: 2011-04-21 17:00:29 
Mistrz prostej

Obecne moto: Yamaha FZS 600 Fazer
krzychu78 napisał(a):
proponuję odciążyć ręce trzymając moto bardziej kolanami, łatwiej będzie się prowadzić i łapska nie będą piekły, mi to pomogło.

Dokładnie. Łapy na kierze służą tylko do obsługi kilku przycisków i klamek ;-)
Zanim zaczniesz usprawniać motocykl i przystosowywać go do typowej turystyki postaraj się zweryfikować i skorygować swoją pozycję na motocyklu. Bo przenosząc cięzar na łapy, czyli na kierę, nawet w typowym turystyku po 200km będziesz miał mrowisko.
Podczas długiej jazdy zwróć uwagę na to, żeby mięśnie rąk były rozluźnione (oczywiście zawsze bądź w gotowości do hamowania!). Moto trzymaj głównie udami i kolanami...
I pamiętaj, że również (albo i przede wszystkim) podczas hamowania pracujesz głównie udami i plecami, a nie łapami (oprócz manetki hamulca ;-)) Znaczy to, że, jak ktoś mądry juz tu wspomniał, masz siedzieć na siedzeniu a nie leciec do przodu, na bak. A często wlaśnie, żeby nie lecieć na bak, przenosi się - instynktownie, cieżar ciała na ręce, co po dłuższej jeździe kończy się zmęczeniem i mrowiskiem. W ten sposób wykończysz łapy. Chociaż z drugiej strony nie potrzebujesz juz siłowni ;-)
Poćwicz i zobaczysz rożnicę...
Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2