Witam, mam zamontowany alarm motocyklowy do mojego fzs'a, ten alarm to Meta 357t v2. Alarm ten ma odcięcie zapłonu. Chciałbym zamontować jakiś awaryjny przełącznik aby te odcięcie w razie czego dało się recznie wyłączyć. Chce tak zrobić, ponieważ do kluczyków otrzymałem tylko 1 pilot i to w nie najlepszym stanie (jeszcze działa) i obawiam się że moge kiedyś nie odpalić, co gorsza jeśli mi się to zdarzy jak będę gdzieś w trasie. Z dokumentacją bardzo ciężko, angole bardzo tego strzegą. Jak już ktoś ma jakąś wiedze na ten temat to nie chce się tym dzielić bo twierdzi że moge być złodziejem.... Znalazłem jakiś pinout lecz nie z tej wersji alarmu. Pinów w złączu jest 20. Z tego co przemierzyłem to:
-pin 18 podłączony na stałe do zacisku + akumulatora
-piny 5,6,14,15,17 na stałe do zacisku - akumulatora
-piny 4 i 10 są ze sobą zwarte
-piny 2 i 8 są ze sobą zwarte
Na pewnym forum znalazłem cos takiego:
Cytuj:
LOOKING AT THE CONNECTOR CLIP AT TOP WIRE GOING OUT OF BACK OF CONNECTOR META 357TV2
THE PIN NUMBERS ON TOP ROW ARE 6,5,4,3,2,1
MIDDLE ROW 12,11,10,9,8,7
BOTTOM ROW 18,17,16,15,14,13
THEN THE SINGLE CONNECTOR ARE CLIP TOP, TOP ROW 1A BOTTOM 2A
DEPENDING ON WIRING OF THE BIKE LOOP
1 AND 2 (POSIBLE PIN 4 AS WELL)
THEN LINK 1A AND 2A
PIN 1 = ENGIN IMOB RELAY N.C.6
PIN 2 ENG IMOB RELAY C.4
PIN 4 ENG IMOB RELAY NO.5
1A CRANK IMOB RELAY C.7
2A CRANK IMOB RELAY NO.8
PIN 10 SHOULD BE CONNECTED TO PIN 4
ALSO LOOK AT ALARM TRIGER CIRCUIT PIN 9 THIS COULD BE CONNECTED TO THE SIDE STAND OR CLUTCH CIRCUIT (ALARM SOUNDS IF CLUTCH LEAVER OR STAND IS ACTIVATED BEFORE THE ALARM IS DISENGAGED
z tego co zrozumiałem to aby obejść immo rozrusznika należy zrobić mostek na pinach 1a i 2a.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły albo wie jak sobie z tym poradzic to piszcie :geek: