Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-08-07 18:13:14 
Funkiel Nówka

Telefon: 518143970
Obecne moto: Yamaha FZ6N
Witam!!!
Chciałby odświeżyć temat odnośnie uciążliwych wibracji na podnóżkach, kanapie i baku pochodzących od silnika. Co prawda dużo zostało już powiedziane we wcześniejszych wątkach, ale żadna z diagnoz nie pasuje do mojego przypadku, a może ktoś coś nowego odkrył, wymyślił lub stwierdził.

Jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość gdyby coś było nie tak:)

Sprawa wygląda następująco: Jestem nowym właścicielem FZ6N z 2004 r, od maja przejechałem do tej pory z około 1200 km. I od tej pory moto zaczęło dostawać wibracji odczuwalnych na podnóżkach i delikatnego mrowienia na kanapie i baku. (wcześniej tego nie było). Przypadłość ta pochodzi ewidentnie od silnika ponieważ na postoju po odkręceniu manetki objawy również występują. Wszystko dzieje się tak od 5 - 8 tys. obrotów, później wszystko delikatnie ustaję chociaż nie znika całkowicie.

Moto ma przejechane 32000 km, zostało ściągnięte z Włoch w bardzo ładnym stanie wizualnym i technicznym. Dodam, że oprócz typowych wymian jak : oleju itp. również została przeprowadzona synchronizacja przepustnic , która nie za specjalnie pomogła w zlikwidowaniu tych wibracji oraz poluzowałem śruby mocujące silnik i w odpowiedniej kolejności poodkręcałem je z odpowiednim momentem. Silnik pracuje bardzo ładnie, żadnych puków, żadnych stuków, nie bierze oleju ani grama, ładnie się wkręca itd.

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś zna odpowiedź na pytanie od czego to może zależeć i czy jest to możliwe do wyeliminowania, czy jest to przypadłość tego modelu czy może jest to wstęp do czegoś niepożądanego.
A może to wina świec, może któraś na dojechaniu. Wszystkie sugestie i propozycje mile widziane.

pozdrawiam i dziekuję:)

PostNapisane: 2015-08-07 18:13:14 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2015-08-07 21:21:00 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZ6S Blue 06
Na forum 600riders polecaja sprawdzic kapturki swiec. Kable lubia sie luzowac w gniazdach i robia takie jaja.

PostNapisane: 2015-08-07 22:01:27 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Yamaha FZ6 2005r
Ja po serwisie mam i świece nowe i przewody. Drgania o których pisze kolega były i są i pewnie będą. Moim zdaniem to nie auto że silnik leży na poduszkach. Tu silnik dokręcony na sztywno do ramy a do tego wysokoobrotowy, zawsze będą minimalne drgania...

PostNapisane: 2015-08-13 11:56:54 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6
tak jak kolega wyżej napisał, ten typ tak ma, tutaj nawet w artykule jest opisane, wiem że nowszy model ale.. http://www.scigacz.pl/Yamaha,FZ6,na,spo ... ,3133.html

PostNapisane: 2015-08-19 00:22:33 
Niemowlak

Telefon: Nokia
Obecne moto: FZ6 S2
u mnie w S2 nalatane ok 41tysi drgania były i są nadal, wymieniony został cały napęd, świece, zrobiona synchr. przepustnic, regulacja zaworów, wymienione opony, olej w lagach i wiele innych, zmieniłem nawet kask jkby to miało coś wspólnego :lol:

a tu cytat z linku powyżej:

"Jednostka napędowa mruczy przyjemnie, choć jej pracy w zakresie 5-6 tysięcy towarzyszą drgania przenoszone na motocyklistę głównie przez podnóżki. Wielbiciele klasycznych amalgamatowych plomb nie muszą jednak truchleć ze strachu, drgania nie są uciążliwe, a jedynie wyczuwalne. "
....i to chyba wystarczy na temat drgań.

Pozdrawiam!