Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-12-16 01:21:42 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZS 1000
Witam :P
Ponieważ na zimę będzie trochę wolnego czasu, postanowiłem trochę pogrzebać przy swojej kilofazie.
Już pokupowałem parę drobiazgów, a teraz grubsze tematy i tu się moje pytanie rodzi.
Orientujecie się (pewnie temat wałkowany kilka razy, lecz jestem nowy i niemogłem znaleźć) czy filtr powietrza K&N daje przysłowiowego "kopa"?
(wydech Devil)

Czy po zamontowanie zestawu STAGE 1 Dynojet + K&N motocykl jest faktycznie bardziej żwawy przy zachowaniu optymalnego spalania ? Ma ktoś taki zestaw ? :twisted: :twisted:

Jakieś dobre rady co można by jeszcze dołożyć ?

PostNapisane: 2015-12-16 01:21:42 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2015-12-16 22:19:02 
Mistrz prostej

Obecne moto: Ninja 1000SX 2021
Pilnuj zeby ci sie AFR nie rozstroil w zakresie niskich obrotow (do 4krpm). Sklad mieszanki gra tu spora role (zwiekszasz objetosc przeplywajacego powietrza) wiec musisz wzbogacic mieszanke zeby nie powypalac gniazd zaworowych. Jak juz modujesz to zainteresuj sie portingiem glowicy, znajomy robil w gaznikowej R1 i ma niezlego boosta w topowym zakresie obrotow. Co do filtrow polecam Pipercross'a. Pozdr. ;)

PostNapisane: 2015-12-17 12:44:23 
Funkiel Nówka

AFR ?? Co to jest bo jakoś nigdy nie słyszałem :(

Porting i wałki od r1 będą, ale na przyszłą zimę, bo i tak mnie czeka wymiana uszczelniaczy ^^ A kocham ten motocykl i bedzie ze mną bardzo długo więc będą cały czas inwestycje :D

A odnośnie tego filtra, sam stosujesz taki ? Masz porównianie z K&N ?

PostNapisane: 2015-12-17 14:42:10 
Mistrz prostej

Obecne moto: Ninja 1000SX 2021
Decybel napisał(a):
AFR ?? Co to jest bo jakoś nigdy nie słyszałem :(

Porting i wałki od r1 będą, ale na przyszłą zimę, bo i tak mnie czeka wymiana uszczelniaczy ^^ A kocham ten motocykl i bedzie ze mną bardzo długo więc będą cały czas inwestycje :D

A odnośnie tego filtra, sam stosujesz taki ? Masz porównianie z K&N ?

AFR - Air to Fuel Ratio, czyli wspolczynnik skladu mieszanki, powietrze:paliwo, dobrze zeby bylo stabilnie w calym zakresie obrotow, miedzy 12-13:1.
W modowanej R1 mialem porownanie: standardowy airbox i oryginalny filtr vs. mod airboxa i Pipercross. K&N moze bedzie w tym sezonie. Oczywiscie odpowiednia regulacja i hamownia po kazdej grubej zmianie (dolot, wydech, porting). Narazie najwiecej zysku po wymianie kolektorow (Akrapovic) i wstawienie przelotu (LV).

PostNapisane: 2015-12-17 15:03:48 
Funkiel Nówka

mam wydech Devil na przelocie :-D a podejrzewam ze koszt kolektora Akrapa troche kosztuje :-D gdzie można dostać filtr pippercrosa? Tylko zagranica ?