Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-01-28 23:26:55 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 2000r
Temat stary, ale może się komuś przyda.
Taką odpowiedź kiedyś otrzymałem z KGP na temat zamontowania akcesoryjnych świateł do jazdy dziennej w motocyklu:

Uprzejmie informuję, że zgodnie z wyrokiem NSA z dn. 19 grudnia 2002 r. (sygn. II S.A. 3301/02)
organ odpowiada na zapytania w trybie przewidzianym ustawą o dostępie do informacji publicznej
zgodnie, z którą nie jest zobowiązany do dokonywania wykładni prawa, analizy indywidualnych zdarzeń,
ani udzielania porad prawnych.

Niemniej jednak, informuję, że załącznik nr 6 paragraf 2 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, w polu dotyczącym świateł do jazdy
dziennej w kontekście motocykli znajduje się znak "-", co oznacza, że ustawodawca nie przewidział tego typu świateł i nie określił
ich warunków montażu dla motocykli.

Należy podkreślić, że właściwym do oceny stanu technicznego i wyposażenia pojazdu jest wykwalifikowany diagnosta ze stacji kontroli pojazdów.

PostNapisane: 2013-01-28 23:26:55 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-01-29 13:51:35 
Zamykacz opon

Obecne moto: YZF 600R
Witam.
Ja sie zastanawiam po co taka modyfikacja (tak oprocz zysku ok 50W)?
Sam sie nie raz przekonalem (jak puszki - glownie baby- nie widza mnie na drodze) ze chyba bede smigal w miescie na dlugich bo mijania sa za slabe (zaznaczam ze lampe i zarowke mam wzorowa). A ty zapodajesz sobie konfiguracje gdzie swiatlo bedziesz mial jeszcze mniej widoczne nic mijania. Odwagi Ci napewno nie brakuje. Mam nadzieje ze nic zlego z tego nie wyniknie.

Podpowiem ze ilosc ludzi widzacych moto na dlugich jest wieksza niz na mijania ale niestety nie wszyscy a nawet wciaz wiekszosc poprostu nie widzi. Albo lusterka maja poustawiane do malowania ust czy inncyh bajerow na twarzy albo poprostu sa slepi.

Powodzenia i bezpiecznej drogi.

PostNapisane: 2013-01-29 13:59:35 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: brak
lelek napisał(a):
Podpowiem ze ilosc ludzi widzacych moto na dlugich jest wieksza niz na mijania ale niestety nie wszyscy a nawet wciaz wiekszosc poprostu nie widzi

Trzeba też się dać zauważyć ... jak ja patrzę na niektórych motocyklistów w miejskiej jeździe w Warszawie, to tylko czekam, aż wydzwonią .... i tu nie pomogą długie światła, głośne wydechy czy też kolorowe kaski ...

PostNapisane: 2013-01-29 14:23:25 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZS 600 2002
Lelek, przecież na filmie widać, że moje dzienne dają lepsze światło od mijania.

A po co to zrobiłem? Właśnie, żeby dostać te 50W.

PostNapisane: 2013-01-29 14:24:45 
Zamykacz opon

Szopix napisał(a):
Trzeba też się dać zauważyć ...

Oczywiscie ze tak. Zawsze wyprzedzam jak widze po reakcji kierowcy przede mna ze mnie zauwazyl. Ale migajac Pass-em 4-6 razy po lusterku jak sie mu lekko wysune i zeby dalej nie widzial to chyba juz cos naprawde na pograniczu polmrocznosci. :) i nie licze tutaj tych kierowcow puszek ktorzy uwazaja ze nie ma ch... we wsi i sie nie usuna - tych to lepiej nie komentowac :)

PostNapisane: 2013-01-29 14:26:54 
Zamykacz opon

MarcinN napisał(a):
Lelek, przecież na filmie widać, że moje dzienne dają lepsze światło od mijania.

A po co to zrobiłem? Właśnie, żeby dostać te 50W.

A to w takim razie przepraszam. Na filmi enie wiedzialem jaka jest kolejnosc i sadzilem ze sa dzienne, mijania, dlugie.

Tak nawiasem niezly trick :) Zyskac 50W a swiecic bardziej.
Zakladam ze to zasluga samego faktu dlugich swiatel i ich wlasciwosci swiecenia w koncu dlugie.

Pozdro

PostNapisane: 2013-01-29 21:38:52 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: Nokia
Obecne moto: Gladius 650 mit ABS
Ricardus napisał(a):
Taką odpowiedź kiedyś otrzymałem z KGP na temat zamontowania akcesoryjnych świateł do jazdy dziennej w motocyklu:

..., co oznacza, że ustawodawca nie przewidział tego typu świateł i nie określił

Należy podkreślić, że właściwym do oceny stanu technicznego i wyposażenia pojazdu jest wykwalifikowany diagnosta ze stacji kontroli pojazdów.

Ale przecież najnowsze maxiskutery BMW posiadają seryjne światła do jazdy dziennej. I chyba nowe modele motocykli KTM i DUCATI. Tak jak i w autach, kwestia czasu kiedy się rozpowszechni ledowa moda która i do japsów dojdzie :wink:

PostNapisane: 2013-01-29 21:58:48 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 2000r
lukimaster napisał(a):
Ricardus napisał(a):

..., co oznacza, że ustawodawca nie przewidział tego typu świateł i nie określił

Ale przecież najnowsze maxiskutery BMW posiadają seryjne światła do jazdy dziennej. I chyba nowe modele motocykli KTM i DUCATI. Tak jak i w autach, kwestia czasu kiedy się rozpowszechni ledowa moda która i do japsów dojdzie :wink:

Najprawdopodobniej BMW uzyskało homologację na motocykl wyposażony w takie oświetlenie. Nie znam się na tym aż tak bardzo więc trudno mi się w tym temacie wypowiedzieć. Według tego co odpowiedziała mi KGP nie ma przepisów regulujących montaż takich świateł. Obawiam się,że podczas wypadku może to być przyczyna braku wypłaty odszkodowania lub przerzucenie na nas wypłaty odszkodowania z OC (analogia z montowaniem Xenonów w zwykłych lampach)

PostNapisane: 2013-01-30 12:36:36 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: FJR 1300
gratuluje panie kolego dobry i pomysł i wykonanie, kwestia jest taka jak pisze Ricardus
co z homologacją i ewentualną dalszą drogą w razie wypadku

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2