Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-04-29 11:26:48 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
sebamilan napisał(a):
wiec jeśli kolega wrzucił na centralną i miał boczną złożoną to jest zupełnie normalne że moto nie zgasło.

sebamilan, brawo za logikę. więc jeśli mając złożoną boczną nie zgasło - to znaczy że czujnik działa poprawnie. bo jak by działał błędnie to by zgasił moto niezależnie od tego czy na centralce czy nie (i tu się chyba zgodzisz z tą logiką). i własnie temu celowi służyło odpalenie na centralce - wyeliminowanie czujnika z gdybań.

Moim zdaniem wyrwało dość energicznie. jak bedę w garażu odpalę u siebie moto na postoju i porównam. z filmikiem :)

PostNapisane: 2016-04-29 11:26:48 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2016-04-29 11:31:45 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
Sklejanie się sprzęgła po dłuższym postoju to zjawisko normalne, jeśli jest tak silne że dławi silnik przy wrzucaniu 1 to sprawdził bym olej, linkę sprzęgła, kosz.
Zrób ten test na centralce ale z rozłożoną stopką boczną, wyeliminujemy czujnik

PostNapisane: 2016-04-29 13:58:02 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZ6 Fazer 2005
Eksperyment miał za zadanie wyeliminować teorię z awarią stopki, którą sam niesłusznie założyłem i dzięki chłopaki, że na to wpadliście. Jakby moto zgasło na centralce tzn, ze czujnik walnięty, a że nie zgasło, a zaobserwowaliśmy że sprzęgło nie działa jak powinno bo na wciśniętej klamce mieliśmy obrót tylnego koła. Wiemy gdzie szukać ;). Zobaczę dziś jak sprawa się ma po naciągnięciu linki, ale to dopiero wieczorem jak wrócę z pracy bo wczoraj były 2 zmienne - temperatura silnika i kręcenie linką. Dziś dalsza część eksperymentu z dokręceniem linki o 2 obroty na zimnym silniku. Tak czy siak pewnie wybiorę się do warsztatu, żeby zobaczyli to fachowcy, bo ja niestety nie mam ani garażu, ani zestawu narzędzi, ani wiedzy by bawić się w rozbieranie sprzęgła.
Tuzmen, zrobiłem. Na rozłożonej kosie silnik zgasł. Na zwiniętej - jak na filmie.
Olej - poziom w górnej granicy normy zmieniany niedawno, Millers 10W40 półsyntetyk. Linka nowa, więc pobawię się z regulacją. Sprzęgło po wymianie sprężyn w listopadzie. Tarcze i kosz w stanie bardzo dobrym (widziałem zdjęcia).

PostNapisane: 2016-04-29 18:08:28 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
maateoo18 napisał(a):
Sprzęgło po wymianie sprężyn w listopadzie. Tarcze i kosz w stanie bardzo dobrym (widziałem zdjęcia).

Trzeba było od tego zacząć :)
Czy tarcze dobrze namoczone przed montażem?

PostNapisane: 2016-04-30 12:28:49 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZ6 Fazer 2005
A nie wiem... Musze się odezwać do poprzedniego właściciela.

PostNapisane: 2016-04-30 12:40:13 
Mistrz Polski

Obecne moto: Yamaha FZ6
Hmmm... ciekawe czy powie Ci prawdę.

PostNapisane: 2016-05-20 10:30:02 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6 fazer 2004
Podepnę się pod temat.
Czy ktoś z was ma w swojej FZ6 Stopkę boczną z takim dzyndzlem (drut z kulką na końcu przyspawany do stopki) który ma ułatwiać rozkładanie stopki?

Ostatnio za mocno się złożyłem i przydarłem tym dzyndzlem na stopce o asfalt. Powinno być chyba tak że najpierw zahacza podnóżek nie?
Z tego co widzę to nigdzie nie ma na zdjęciach takiego dzyndzla, i w FZ6 jest on kompletnie zbędny bo stopka jest cała dobrze dostępna. Zastanawiam się czy ktoś tego nie dospawał.

PostNapisane: 2016-05-21 14:28:23 
Funkiel Nówka

Obecne moto: fz6
Witam,
podepnę się pod temat ponieważ mam podobny problem a więc pewnego razu przy wjeździe na dość stromą górę miałem chwilowe przerwanie zapłonu ale myślałem że to przez jedną kreskę paliwa po tym przejechałem jakieś 500km i nic się nie działo do czasu kiedy po odpaleniu pewnego dnia rano po rozgrzaniu i wrzuceniu jedynki zgasł lecz po ponownym odpaleniu było ok i znowu trochę pojeździłem do czasu kiedy wyłącza mi zapłon na zakręcie przez co omal nie wyrżnąłem, po przejrzeniu forum rozpocząłem diagnozę od czujnika stopki wydawało się ze całkiem możliwe ze jest zabrudzony ponieważ bardzo dużo w zimę i w deszczu jeździłem lecz okazało się że wszystko z nim ok nawet test przeprowadziłem bez niego ze zworką co wyeliminowało uszkodzenie czujnika. Co do testu sprzęgła wydaje mi się ze jest ok bo zawsze po wrzuceniu jedynki miałem szarpniecie a na centralce kolo lekko się zaczynało kręcić. Problem w tym że te przygasanie pojawia się w czasie jazdy nawet po rozgrzaniu co sprawia ze strach tym jeździć. Z góry dzięki za jakieś informacje/porady

YAMAHA FZ6 2005r. przebieg 30000km
z tego co dowiedziałem się od yamahy to mój egzemplarz nie miał wadliwego TPSa

PostNapisane: 2016-05-21 15:13:22 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Rozbierz i sprawdź przełącznik od odłączania zapłonu na kierownicy. Możliwe, że styki zaśniedziały albo zasyfione w środku jest.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2