Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-06-01 10:01:19 
Mistrz prostej

Obecne moto: Fazer8
Wymieniłem świece i chodzi ładnie, tak spokojnie, więc to pewnie był ten problem. Natomiast zmartwiło mnie trochę, że nie chciał zapalić i dopiero odpalił z gazem. Gdzieś czytałem, że "ten model tak ma" ale nie do końca mnie to przekonuje. Macie może podobne przypadki ewentualnie jakaś diagnoza? Pozdro 8)

PostNapisane: 2011-06-01 10:01:19 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-06-01 12:16:25 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 FL
U mnie problemy z odpalaniem zaczęły się po zimie.

Fazer zapala mi tylko z dodaniem gazu (przy zimnym i ciepłym silniku) i również przez pierwsze 5 sekund pracuje nierówno, obroty bez ssania spadają do 500-600. Po krótkiej chwili wszystko wraca do normy, obroty równo trzymają się w okolicy 1100.
Strasznie mnie to irytuje.
Akumulator wymieniłem wczesną wiosną, a świece w zeszłym tygodniu - nie rozwiązało to problemu.
Dodatkowo, kilka tygodni temu byłem na regulacji zaworów oraz wymianie łańcucha rozrządu.
Motocykl zimował na parkingu podziemnym.

Za wszelką pomoc będę wielce wdzięczny :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 2011-06-01 12:49:54 
Mistrz prostej

gom napisał(a):
U mnie problemy z odpalaniem zaczęły się po zimie.

Fazer zapala mi tylko z dodaniem gazu (przy zimnym i ciepłym silniku) i również przez pierwsze 5 sekund pracuje nierówno, obroty bez ssania spadają do 500-600. Po krótkiej chwili wszystko wraca do normy, obroty równo trzymają się w okolicy 1100.

gom to w zasadzie tak jak u mnie, choć zdarza się, ze fazerek odpali na ssaniu bez problemu. Może ktoś pomoże, doradzi? Również będę wdzięczny czy to norma czy nie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 2011-06-01 14:26:12 
Niemowlak

Przeszukuję sobie Internet i zastanawiam się, czy to nie wina zbyt bogatej mieszanki.
Jak wymieniałem świece, to zauważyłem, że były lekko okopcone.

Zapomniałem jeszcze napisać o jednym objawie: gdy na luzie dodam gwałtowniej gazu, to podczas schodzenia obroty spadają na chwilkę poniżej 1000 (jakby się przydławił lekko).

Edit: Wieczorkiem zajrzałem na świece, chyba wyglądają w porządku (zdjęcie w załączniku).
Później, zwiększyłem delikatnie jałowe obroty i fazer zapalił bez problemu! Zobaczę jak będzie jutro rano, jak silnik będzie zimny.

Pozdrawiam!

Załączniki:
Komentarz: świeca
100_2945.JPG [80.86 KiB]
Pobrane 624 razy

PostNapisane: 2011-06-02 08:11:08 
Mistrz prostej

Daj znać jaki efekt przyniosło zwiększenie obrotów, mój niestety znowu odpalił dopiero z gazem i później było już ok. Jak u Ciebie się poprawi to ja też u siebie pogrzebię z obrotami.
Pozdrawiam

PostNapisane: 2011-06-02 10:54:20 
Niemowlak

Niestety na zimnym dalej to samo.
Będę kombinował, aż znajdę problem. W najgorszym wypadku pojadę do ASO.
Jak poznam przyczynę, to na pewno dam znać :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 2011-06-03 13:35:59 
Mistrz prostej

Obecne moto: Transalp 600
Panowie,mam ten sam problem,ale gaźniki mam już na stole i sądzę że tu tkwi problem.Śruby od składu mieszanki były wykręcone:2.5 3.0 4.5 i 4.0 obrotów a powinny być 2.0-2.5max.Pływaki również do drobnej korekty.Po łikendzie dam cynk co z tego wyszło.

PostNapisane: 2011-06-06 18:01:05 
Niemowlak

długi,
mam nadzieję, że nie zapomniałeś o tym wątku :wink:
Jeżeli to gaźniki, to chyba oddam do mechanika. Widziałem fajny temat na forum, w którym było wszystko opisane krok po kroku + zdjęcia, ale chyba sam się nie podejmę.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 2011-06-06 19:25:51 
Niemowlak

Obecne moto: FZS600 99r
dolaczam sie do watku, tez mi fazer na zimnym ma problemy z odpalaniem. Bez ssania praktycznie nie pojdzie... nie trzyma obrotow, chodzi jakby na 3-2 gary... dodaje gazu to muli kapke. Dopiero jak z zaciagnietym ssaniem i lekko pomoge manetka to wchodzi na ssanie... po chwilowym rozgrzaniu utrzymuje obroty ok.1100 a potem gdy sie tak juz pozadnie rozgrzeje to ma obroty troche wyzsze ok 1200-1300.

Tak przeczytalem te strony i widze ze to moze byc wina swiec. I tutaj pojawia sie moje pytanie ;P

Jak wyciagnac te swiece? Co musze sciagnac? Jak do tego sie zabrac? Jaki klucz musze sobie przygotowac? I na co patrzec na taka swiece?

Bylbym wdzieczny za pomoc :>

PostNapisane: 2011-06-06 20:40:17 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: YZF 600R
Na forum o tym było chyba,ale.. najpierw sobie tam sprężony powietrzem wydmuchaj syf koło świec, żeby Ci to do środka nie powpadało. Później tylko po kolei ściągasz fajki i wykręcasz świece, klucz do świec 18mm (chyba?) , najlepiej z przegubem. Co do oceny może to Ci coś pomoże http://www.data.com.pl/2_serwis/infotech/swiece_2.html . Podobne objawy miałem u siebie przy padających świecach,że na zimnym chodził jakby na 2-3 gary. A serwis na sezon robiłeś? sprawdzenie/ew. wymiana filtra, gaźniki itd.?

PostNapisane: 2011-06-07 13:22:33 
Mistrz prostej

Obecne moto: Transalp 600
Kolego gom,o wątku pamiętam :D poprostu byłem w fazie testów,ale po kolei.Po wymątowaniu gazników,zaślepiłem gardziele folią i opaskami(trytkami :lol: ) i umyłem je z wierzchu.Wkręciłem z ciekawości śrubki od składu mieszanki i była masakra,od 2,5 do 4,5 obrotów wykręcone.Następnie odkręciłem komorę pływakową i ustawiłem poziom paliwa na pływakach na 12,5mm(było po 13,0).Potem wymyłem wszystko ekstrakcyjną(syfu było co niemiara :evil: )Góry nie otwierałem,przepustnicy nie wyciągałem.Wszystko wytarłem,przedmuchałem,śrubki od składu mieszanki odkręciłem o 2 obroty i złożyłem do kupy :lol: .W niedzielę założyłem gazniki i całą resztę i......prubuję odpalić :( Nie odkręciłem kranika pod zbiornikiem :oops: Po odkręceniu paliwa kręce,kręce....zaskoczył(na ssaniu)Jak się rozgrzał,popuściłem ssanie-zaczął chodzić jak mały czołg.Nie pali na jeden garnek,ale bez paniki,zadzwoniłem do człowieka od synchronizacji i umówiłem się na poniedziałek.Po synchronizacji moto pali na wszystkie gary :D ale lekko falują obroty na biegu jałowym,po podpięciu analizatora spalin okazało się że mieszanka lekko za uboga,ale narazie nic nie poprawiam(nie odkręcam więcej śrub od składu mieszanki)tylko dużo jeżdżę,staję,gaszę,odpalam na ciepło po różnym czasie postoju i jest jak chciałem-za każdym razem moto pali na dotyk bez gazu :P a o to mi chodziło,lekko faluje ale tylko na jałowym i mi to nie przeszkadza(jak będę miał natchnienie to odkręcę śrubki od składu mieszanki jeszcze o pół obrotu i zobaczę efekty)Tyle odemnie.Gazniki rozbierałem pierwszy raz,nie jest straszne.Więc gom-do roboty i powodzenia.
Kolego zelatur-jak pisali moi przedmówcy,świeczki się kłaniają.

PostNapisane: 2011-06-07 15:22:51 
Niemowlak

długi,
wielkie dzięki za odpowiedź :D :beer: :beer:
Chciałem z gaźnikami poczekać do momentu, kiedy ostatecznie zdecyduję się czy oddać wydech w ręce pana Edzia (o ile jeszcze zajmuje się takimi usługami :) )...
Chyba jeszcze trochę tak pojeżdżę, o ile rozregulowane gaźniki nie stanowią zagrożenia dla innych podzespołów?

Pozdrawiam!

PostNapisane: 2011-06-07 18:23:57 
Niemowlak

Yaco Dzieki za rade i te stronke z tymi swiecami, wyglada na calkiem prosta robote ;P

Co do serwisu przedzesonowego to powiem ci ze fifti-fifti. Bo niedawno go kupilem i gosciu powiedzial ze jedynie co zrobil to wymienil olej, filtr oleju i filtr powietrza. No tego nie jestem pewien czy to zrobil, moze tylko tak powiedzial zeby tylko. Tego tez nie jestem w stanie sprawdzic, chodz filter powietrza ostatnio chcialem sprawdzic bo to jest akurat element ktory mozna zobaczyc i wiedziec co jest ;P... ale [ i tutaj uwaga ] nie wiem jak sie dostac do tego filtra :D Pamietam ze probowalem okrecic te boczne plastiki za gaznikami i sie zdziwilem bo zobaczylem drugi plastik :| Pewnie gdzies pod bakiem musze grzebac?

Gaznikow gosciu nie robil. Ale mechanik w serwisie powiedzial ze chodzi w miare ok, ze jak sie nic nie dzieje to zebym nie szukal dziury w calym.

Zalecil mi regulacje zaworow i zamierzam niedlugo to zrobic ;) i mysle ze przy okazji bym dodal te swiece i moze ten olej dla pewnosci. (tak przy okazji zapytam: bo nie wiem jaki tam olej jest u mnie, skad wiadomo jaki wlac? mozna to jakos sprawdzic? )

PostNapisane: 2011-06-07 21:08:34 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: YZF 600R
O oleju było na forum :) :arrow: http://www.motocykl.org/thundercat/forum/viewtopic.php?f=21&t=3198&hilit=jaki+olej+fzs&start=0 o filtrze też, nawet adis zrobił fotorelację z wymiany :arrow:http://www.motocykl.org/thundercat/forum/viewtopic.php?f=30&t=6196&p=94779&hilit=wymiana+filtra+powietrza#p94779

Pozdro :beer:

PostNapisane: 2011-06-07 21:23:00 
Niemowlak

Yaco My LORD :*

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona