Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-04-07 10:25:43 
Niemowlak

Obecne moto: Yamaha Fazer FZ6
Witam. Jestem nowy na forum, ale w powitalni zostawiłem już swój ślad :)

Sprawa ma się następująco - fazera kupiłem od jednej osoby z rodziny, generalnie pewny sprzęt, drugi właściciel, przejechane trochę ponad 12 tys. Moto jest z 2005 roku. Ma zmieniony wydech (pewnie robiony, bo nie widzę nigdzie nazwy producenta, do którego muszę załatwić db killery, bo jest głośny w ciul) i dołożone oryginalne owiewki.

Od pewnego czasu mam z nim mały problem. Jakieś 3 tygodnie temu kiedy odpaliłem go po nocy, zapaliła mi się kontrolka oleju(?!) a moto miało wymieniony olej przed sezonem - kilka godzin wcześniej w trasie obroty podczas jazdy były nieregularne przy niższych zakresach, potem to samo, tyle że zgasł mi 5 razy podczas postoju w korku.

Jako powód takiego zachowania, zostały wytypowane świece - w rezultacie moto dostało 4 nowe NGK.

Wszystko było pięknie ładnie, aż do wczoraj - po odpaleniu fazer miał bardzo niskie obroty i zgasł. Zdziwiłem się, ale odpaliłem znowu, potyrkotał sobie, rozgrzał się ciutkę i pojechałem. Trasa - 40 km w obie strony. Jadąc z powrotem zaczęły się dziać dziwne rzeczy , dźwięk wydobywający się z wydechów w zakresie 4-5tys się zmienił, obroty na biegu jałowym spadły do 800, czasem nawet zahaczając o 680-740(wcześniej normalnie 940-1080 zaraz po odpaleniu). Moto zgasło kilka razy, w tym na skrzyżowaniu - prawie przydzwonił we mnie samochód.

Panowie, co mu jest?

zaprzyjaźniony mechanik z motoguzzi powiedział że mogą to być błędy, lub też wspomniany prze zemnie czujnik TPS.

Czytałem tutaj na forum, że byłą robiona akcja serwisowa. Jak to działa? Kontaktuję się z Yamaha i wymieniają mi to za free(nawet jeżeli nie mam AC a moto ma parę lat?) jeżeli nie było już wymienione?

Pozdrawiam

PostNapisane: 2012-04-07 10:25:43 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-04-07 10:53:13 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: FZ6 S2 GT 2008
Na wszystkich garach chodzi? Jak takie rzeczy się dzieją?

PostNapisane: 2012-04-07 12:58:02 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: Nokia
Obecne moto: Gladius 650 mit ABS
Radek M napisał(a):

zaprzyjaźniony mechanik z motoguzzi powiedział że mogą to być błędy, lub też wspomniany prze zemnie czujnik TPS.

Czytałem tutaj na forum, że byłą robiona akcja serwisowa. Jak to działa? Kontaktuję się z Yamaha i wymieniają mi to za free(nawet jeżeli nie mam AC a moto ma parę lat?) jeżeli nie było już wymienione?

Pozdrawiam

Ty się kontaktujesz z autoryzowanym Salonem Yamaha, a oni bodajże po nr VIN weryfikują czy Twoje moto podlega wymianie TPSa.
Było to tu na 4rum opisywane wiele razy.

PostNapisane: 2012-04-07 13:54:34 
Niemowlak

Było, było o czym też czytałem(a było o tym sporo razy, więc być może nie wszystko doczytałem w gąszczu 17 stron które wyskoczyły mi po wpisaniu hasła "TPS"), ale "kto pyta nie błądzi" :) nie byłem pewien czy dotyczy to wszystkich fz6 z tamtego okresu produkcyjnego i czy akcja serwisowa miała jakieś ramy czasowe.

Nie jestem też pewien czy to na pewno TPS, czy może jakieś błędy, albo jeszcze coś innego. Stąd ten temat, bo wolał bym pójść uzbrojony w jakąś wiedzę do serwisu.

No ale nic, zadzwonię do yamahy w wawce i się dowiem (są dwie z tego co się orientuje, bo jest pole position i liberty motors - też autoryzowany serwis. Gdzie lepiej?)

Robert, a czy na wszystkich garach chodzi, to nie wiem. Mechanik nie zauważył niczego podejrzanego( yamahami się nie zajmują, ale to autoryzowany serwis gutka i gościu wygląda na godnego zaufania), świece były wymienione na nowe - zazwyczaj też chodził normalnie(oprócz tych dwóch historii). Sam spadku mocy nie odczułem, tylko te dziwne historie które opisałem wyżej. Na obrotach powyżej 6-7 tys zachowuje się raczej normalnie.

A według Was co jest przyczyną?

PostNapisane: 2012-04-08 23:49:20 
Zamykacz opon

Obecne moto: Fz6n 05
Kolego na mój gust to 90% szans, że to wina TPS. Mój FZ6 (ten sam rocznik) miał identyczne objawy. Na wyższych obrotach było ok, na niższych schodził nawet do 600. Najbardziej wkurzajace bylo gasniecie jak się ustawiałem na pool position :) Kontrolka (ta sama co się pali przy uruchamianiu rozrusznika) zapala się też w przypadku pojawienia się bledu.

Sa dwie proste metody na sprawdzenie TPS. Pierwsza - gdy Ci gasnie, wylaczasz go kluczykiem i ponownie uruchamiasz. Na chwilę objaw powinien ustąpić (reset). Druga - uruchamiasz tryb diagnostyczny i szukasz bledu nr 15 w historii.

Tak czy inaczej polecam udać się do najbliższego ASO Yamahy i opisać objawy. Zajrza Ci pod bak i powiedzą w 10min czy kwalifikujesz się do wymiany. Jeśli tak, to czekasz chwilę na część, a potem dzwonią i zapraszają Cię na wymianę. Jest darmowa i trwa ok 60min. Na pewno warto ja przeprowadzić, a Twoje AC nie ma tu nic do rzeczy. Rocznik też nie dyskwalifikuje wymiany - wiem z autopsji :wink:

Jakby Ci nie palił na wszystkie gary to nie miałbyś wątpliwości, że tak jest. Zachowanie i dźwięki są bardzo charakterystyczne :) Spadek mocy przy okazji usterki TPS ciężko poczuć, ale nie trudno odnieść wrażenie, że motocykl zyskał kilka kucy po wymianie. Uszkodzenie TPS powoduje też m.in. podwyższone spalanie.

edit: numer błędu TPS to 15. poprawiłem.

Ostatnio edytowano 2012-04-09 15:58:28 przez JaGO, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2012-04-09 15:35:04 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZ6N
Hej,

możesz sobie sam sprawdzić czy masz wadliwego Tpsa, wystarczy go zlokalizować i podpatrzeć jaki ma numer wybity z boku.
Tak to wygląda: http://www.sportbikes.net/forums/attach ... tps_03.jpg

Jeśli numer zaczyna się od 32 to jest wadliwy.

Pozdr

PostNapisane: 2012-04-09 15:54:36 
Mistrz Polski

Telefon: E52 :P
Obecne moto: Fz6 S
akcja yamahy trwa cały czas aż do momentu wymiany wszystkich złych tps`ow, także ja bym sie nawet nie zastanawiał tylko wymieniał, chyba że Twoje moto miało już wymieniany wtedy obi się problem...

PostNapisane: 2012-04-10 12:15:40 
Funkiel Nówka

właśnie robi się problem, w szczególności jeśli moto jest sprowadzone to można się spodziewać, iż mają w systemie informację że akcja została już wykonana, a czujnik jest niestety wadliwy(nie był wymieniony), taki właśnie ja miałem przypadek... :evil:

PostNapisane: 2012-04-10 14:15:32 
Mistrz Polski

to dziwne bo szwagier ma moto z włoch i też miał wadliwy czujnik ale wymienili bez problemu. Musisz mieć niezłego niefarta skoro czujnik wymieniony a i tak nie działa :/

PostNapisane: 2012-04-10 21:24:40 
Funkiel Nówka

przemo_ps chodzi o to że yamaha poinformowała ze czujnik został wymieniony w roku 2006 we wloszech, a fizycznie w moto został stary i na tym polega zonk

PostNapisane: 2012-04-10 22:36:28 
Zamykacz opon

Ktoś nie dopilnował, a płacić będziesz Ty. Kolega kupował z rozbitka TPS za około 250zł.

PostNapisane: 2012-04-10 22:45:00 
Zamykacz opon

Telefon: 788200614
Obecne moto: Brak...
a gdzie znajde tego TPS'a?

PostNapisane: 2012-04-10 23:52:50 
Mistrz Polski

o fuck!!
no to nieźle... pytałeś w ASO? nic nie da się już z tym zrobić?

PostNapisane: 2012-04-13 22:29:53 
Niemowlak

Panowie, na razie czekam na odpowiedź od serwisu Yamahy - mają problem ze sobą i w swoim systemie wyświetlają im się dwie sprzeczne informacje odnośnie mojego moto. Jak w poniedziałek mi nie powiedzą, sam sobie zdemontuje owiewki i zajrzę pod bak.

Panowie, a czy uszkodzenie TPSa może tez powodować gorszą reakcję na manetkę gazu? tzn, np. większe szarpanie przy dodawaniu bądź ujęciu gazu?

PostNapisane: 2012-04-15 17:43:19 
Zamykacz opon

Mi mocniej szarpał przed wymianą, ale nie jestem pewien czy nie wynika to z lepszego obycia z motocyklem... do wymiany zdążyłem się rozjeździć i przyzwyczaić do swojej FZ6. Nie robiłbym z tego czujnika szalonego potwora, który jest źródłem wszelkiego zła :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona