Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-06-29 21:02:20 
Funkiel Nówka

Obecne moto: yamaha fzs600 fazer
Witam wszystkich.
Umyłem sobie mojego fazera , przejechałem się wszystko cacy. Niestety na kolejnej przejażdzce tego samego dnia po kilometrze zdechło się silnikowi.
objawy: pracował mniej więcej tak jak się wrzuci 4bieg przy 1 000 obrotów i odkręci gaz do oporu , szarpał ,przypominało to jakby chodził na 2 garki.
Po rozebraniu ,suszeniu okazało się ,że prawdopodobnie nie działa pompa paliwa - spuściłem paliwo z gaźników ,nie było charakterystycznego tryk tryk tryk jak to zawsze sobie robi po włączeniu zapłonu.
Silnik nie odpala ,ewentualnie przy ssaniu co ileś tam obrotów raz coś tam pruknie
Pytanie- możliwe żeby się pompa spaliła? na ile byłby to powód nie działającego silnika?
naturalnie ,że będę go jeszcze suszył z 3 dni zanim coś poważnie go rozkręcę bo może to tylko wystarczy
dodam ,że nie masakrowałem go pod wodospadem ,tylko zwyczajnie opłukałem ,wcześniej nie było takich problemów po myciu
kto ma jakiś pomysł , co może jeszcze dolegać?
help

PostNapisane: 2012-06-29 21:02:20 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-06-30 01:42:43 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
No widać naleciało gdzieś wody :) Wysusz ładnie i powinno być git. Ja nie wiem, co wy tak te motocykle zalewacie. Mój motocykl wodę na silniku widzi tylko jak jest ogromny deszcz :)

PostNapisane: 2012-06-30 19:24:05 
Mistrz prostej

Telefon: E52
Obecne moto: FZ6 N 06 BLACK
Skoro pompa nie podaje paliwa w jaki sposób ma pracować silnik. Jeśli podejrzewasz pomp pali. to przy rozkręcaniu podnieś bak, wyciągnij kość od pompki, multimetr i badaj czy napięcie dochodzi. Innym sposobem jest bezpośrednie podłączenie 12V DC do pompki i sprawdzenie jej, być może to problem zapłonu? Ciężko coś od tak opisać.