Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-08-22 22:06:49 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZS 600
Witajcie

Ja pisze z takim problemem.
Kupiłem jakiś czas temu Fazerka 600 z 2001r i mam taki problem dymi mi strasznie na niebiesko wiec zaprowadziłem go do mechanika który po wstępnych oględzinach i po rozebraniu silnika powiedział mi ze to są uszczelniacze zaworów, wymienił mi to ale dalej problem nie znika teraz mi powiedział ze to musi byc jakies małe pękniecie na tłoku wiec pytam sie czy to moze byc prawda?

PS: Dymi tylko na rozgrzanym silniku, a pierścienie jak i tłoki a nawet głowica jest w bardzo dobrym stanie.
Moje pytanie brzmi czy to moze byc malutkie pęknięcie na tłoku którego oko ludzkie nie zobaczy?

Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic :(

Tytuł: Re: Dymienie Fazerka
PostNapisane: 2014-08-22 22:06:49 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2014-08-23 23:59:36 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: FZS 1000
Cytat z artykułu ścigacza "Na co zwracać uwagę przy zakupie motocykla?"

"W silniku czterosuwowym, nie pracującym na ssaniu, po pewnym czasie od momentu jego uruchomienia z rury wydechowej nie powinien się wydobywać żaden dym. Jeżeli zauważymy, że wydobywa się z niej czarny dym, to możemy podejrzewać zbyt bogatą mieszankę. Wtedy - o ile silnik nie jest na ssaniu - prawdopodobnie konieczna jest regulacja gaźnika. Jeżeli dym ma barwę niebieską, to prawdopodobnie silnik spala olej. Powodem mogą być zarówno zużyte pierścienie tłokowe, tłoki i cylindry, jak też zużyte uszczelniacze zaworowe. W drugim przypadku koszt jest nieporównywalnie mniejszy, niż w przypadku wymiany pierścieni, tłoków i cylindrów. Rodzaj awarii można sprawdzić w czasie jazdy próbnej. Jeżeli silnik dymi przez cały czas, zarówno podczas odkręcania gazu, jak i podczas jazdy ze stałą prędkością, to głównymi podejrzanymi są pierścienie, tłoki i cylindry. Jeżeli dym pojawia się wyłącznie podczas zmniejszania gazu, to winę prawdopodobnie ponoszą zużyte uszczelniacze. Warto przy tym wspomnieć, że rzędowe motocykle BMW, zwane „cegłami”, mają umieszczoną z lewej strony głowicę, a z prawej strony wał korbowy. Jeżeli postawimy taki motocykl na podnóżku bocznym, to w momencie jego uruchomienia z rury wydechowej może wydobywać się dym. Związane jest to z tym, że w pochylonym na podnóżku motocyklu olej spływa do znajdujących się niżej cylindrów. Zanim przedostanie się on z powrotem do komór spalania, powoduje wydobywan wydobywanie się z rury wydechowej dymu."

PostNapisane: 2014-08-25 16:59:28 
Funkiel Nówka

Dzieki wielkie ale to i tak nie rozwiązuje mojego problemu

Powiem tak ze stałe nad nim ponad dwie godziny sprawdzając wszystko czy nie dymi, tarcze klocki itd;
zaczął mi dymić jak zrobiłem 40 km także nie wiem co mogło się stać

PS: jechał za mną znajomy i nic nie widział żeby dymił, jak wracaliśmy to pod domem zaczął

PostNapisane: 2014-08-26 22:59:24 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZ6 S 04r.
A olej zmieniony z tego czegoś niewiadomego na coś pewnego? Jeśli jest zalany jakiś szit o konsystencji wody to nie dziwne że dymi, tym bardziej po konkretnym rozgrzaniu (40km)

PostNapisane: 2014-08-28 12:37:31 
Funkiel Nówka

Olej jest zalane eni 10v-40 wiec nie jest taki zły :P

PostNapisane: 2014-08-31 18:20:29 
Funkiel Nówka

Telefon: 881412775
Obecne moto: Yamaha FZS 600 Fazer
Na niebiesko ? z tym się jeszcze nie spotkałem, ale moze masz złą mieszanke paliwa, albo olej Ci ciągnie, zamin go dasz do mechanika, który wyludzi na Tobie fortune, to co dasz rde to sprawdź samemu , albo z kumplami, którzy maja pojecie o tym ;)

PostNapisane: 2014-08-31 20:15:16 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
dass500 napisał(a):
Na niebiesko ? z tym się jeszcze nie spotkałem, ale moze masz złą mieszanke paliwa, albo olej Ci ciągnie, zamin go dasz do mechanika, który wyludzi na Tobie fortune, to co dasz rde to sprawdź samemu , albo z kumplami, którzy maja pojecie o tym ;)

Niebieski dym oznacza, że w cylindrze spala się olej, biały to najczęściej płyn chłodniczy, przy złej mieszance dymi na czarno, tak ma każdy silnik, i ten w samochodzie i ten w motocyklu czy kosiarce ;). Jak dymi na niebiesko masz znowu zależność, przy przyspieszaniu - puszcza olej na pierścieniach, przy hamowaniu silnikiem - puszczają uszczelniacze zaworowe. Tak to mniej więcej wygląda :)

PostNapisane: 2014-08-31 21:43:04 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: DL 1000 V-strom
Sprawdź kompresje na cylindrach.