Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1942 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 130  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Opona!
PostNapisane: 2015-09-24 12:32:20 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
Aha, no to pomylilem sie co do modelu ale sens posta pozostaje aktualny :)
Ma ktos sprawdzony sklep z oponami w dobrych cenach? Chodzi oczywiscie o internetowy sklep albo stacjonarny z mozliwoscia wysylki za pobraniem..

Tytuł: Re: Re: Opona!
PostNapisane: 2015-09-24 12:32:20 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2015-09-25 14:23:26 
Zamykacz opon

Obecne moto: FZ6 S2
misiakw napisał(a):
miałem Diablo Rosso 2 i oponka świetna, mając teraz Miśki Pilot Road 4 na mokro nie kleją tak dobrze jak Pirelki, ale problem Pirelli polegał na tym że bardzo szybko mi się zużyły, a do tego na środku opony jest slickiem, więc nie widzisz zużycia, co u mnie zaskutkowało wyjściem drutów w trasie

Miałeś leżakowane czy nie oraz ile kilometrów wytrzymały ci opony Pirelli? Mam Pirelli Diablo Rosso II które mają najechane 20k i już dużo ich nie zostało :)

PostNapisane: 2015-09-25 16:09:35 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
koperta4512 napisał(a):
Miałeś leżakowane czy nie oraz ile kilometrów wytrzymały ci opony Pirelli? Mam Pirelli Diablo Rosso II które mają najechane 20k i już dużo ich nie zostało

miałem nówki (myśle że dot z przed 3 miesięcy można tak nazwać), wytrzymały sezon czyli coś miedzy 11 a 13k. w sumie na taki dystans je liczyłem więc na to nie narzekam, ale głównie na to że bez zapowiedzi zamerdały mi drutami i to w najmniej odpowiednim momencie. mowa o tylnej oponie, na przodzie DR'ka ma z 17 tys i będę ją zmieniał zimą, bo już dochodzi do końca (choć jeszcze troszkę uciągnie, łysa nie jest, ale zima to taka dobra pora na wydatki...)

żeby byłą jasność nie mówię że DR'ki są złe. nawet odwrotnie, bardzo je lubiłem, liczyłem się z mniejszymi przebiegami, ale brak opcji obadania stanu żużycia to słaba sprawa... nawet na torowych slikach któe widziałem były tak jakby "nawiercenia" dzięki czemu można było ocenić stan opony, a tutaj środek tylnej był gładziutki

PostNapisane: 2015-09-25 20:05:05 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Ducati 848 SF
Jaki najstarszy dot uznajecie za ok?

PostNapisane: 2015-09-25 22:35:41 
Zamykacz opon

Obecne moto: FZ6 S2
Jeżdżąc na oponach pięcioletnich zastanawiałbym się nad ich zmianą a jeśli chodzi o kupno opon, to opony z 5-letnim DOTem lub większym odpuściłbym sobie.
Opony z 3-letnim DOTem jeszcze bym kupił.

PostNapisane: 2015-09-27 14:03:45 
Prawie jak Mistrz Europy

Od października zeszłego roku do marca tego roku jeździłem na tylnej oponie Me Z6 z roku 2004, czyli 10-11 lat. Żyję. Nie demonizowałbym tak wieku opon bo to głównie nakręcanie sprzedaży, sam chętnie kupowałbym opony 3-5 letnie (nieużywane oczywiście) za mniejsze pieniądze niż nówki, a potem jeździłbym na nich bez problemu przez np. 3 lata, tylko od sprawdzonych sprzedawców gdzie miałbym jako taką pewność, że opony były odpowiednio składowane.

Fakt, wymieniłem tamtą oponę na nową ale nie spuszczałem się nad nią bo miała dot sprzed kilku tygodni, nie byłbym w stanie zedrzeć tamtej opony przez kilka lat, a jazda na 15 letniej oponie to już jednak wg mnie za dużo.

PostNapisane: 2015-09-27 15:04:16 

Moze dla w miare wprawionego jezdzca jazda na takiej starej oponie nie jest czyms nadzwyczajnym, ale dla nowicjusza na wiekszym moto zdecydowanie nie polecalbym zakupu takich gum. Ja mialem siedmioletnie Battlaxy jeszcze oryginalne w pierwszym moim sezonie na moto i jazda na nich jesienia to byl dramat i walka o utrzymanie sie na drodze. Kolega rowniez na FZ6 pojechal ze mna na przejazdzke na swiezutkich Pirelli, nie jakichs sportowych tylko jakies Strada costam. Moje moto tanczylo w zakretach i bylem mocno przerazony a kolega za mna jechal na luzie z latwoscia dotrzymujac mi tempa a jego opony nawet nie byly jakiejs wysokiej klasy. Opona to jedyna rzecz, ktora trzyma moto w kontakcie z podlozem dlatego nie igralbym z losem jezdzac na starych kartoflach. Oczywiscie jak kto woli to sobie zalozy do moto ale gdy zawioda to koszt leczenia i remontu motocykla kilka lub wiecej razy przewyzszy komplet swietnych i na dlugo wystarczajacych nowych opon. Myslac o oponach uruchomcie troche wyobraznie :moto: .

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 2015-09-27 20:25:08 
Pryszczaty jeździec

I pytanie jest takie co to jest kartofel...
Dla mnie każda drogowa to kartofel bez względu na dot w porównaniu do opon tkzw nacinanych slików.

Sam obecnie kończę opone przednia z 2008 roku i pewnie jeszcze pewnie 2016 tez na niej pośmigam.

DOT powstał na wskutek wymagań amerykańskich.
Opony jeszcze jakie dobijam do końca to dot 2011 i wyższe.

Pytałem o dot trochę z premedytacją uważam że jak kupujemy nowe opony dobrze przechowywane to nie ma on wielkiego znaczenia.

Zadam jeszcze jedno pytanie czy uważacie ze opona tył i przód musi być tej samej firmy i modelu????

Ja używam różnych.

PostNapisane: 2015-09-27 20:56:18 

FRYC nie chcę się wdawać dyskusję na zasadzie gry słów na forum, wiadomo o czym piszę ale ku jasności sytuacji wyjaśnię co miałem na myśli. Mówię o oponie, która w znaczący sposób swoimi właściwościami jezdnymi odbiega od stanu nowej takiej opony z powodu wieku opony lub skrajnego jej zużycia. Im opona starsza tym robi się też twardsza i bardziej skłonna do łapania poślizgów, nie wspominając o zachowaniu podczas awaryjnego hamowania lub wysokich prędkości. Stara opona na jakiej jeździłem powodowała też wężykowanie motocykla, ślizgała się więc w pewnym sensie jest niebezpieczna w użytkowaniu.
Rozumiem, że wielu z Was jest takimi użytkownikami sprzętu do końca aż druty nie wyjdą z opony i nie widzę nic w tym złego bo Jesteście z pewnością świadomi wyboru opony na jakiej jeździcie. Jednak gdy jakiś nowicjusz zasugeruje się takimi postami jak piszecie i uzna, że siedmioletnia opona daje tak samo radę jak nowa to trochę nie jest poważne. Trzeba jasno powiedzieć, że świeża opona ma inne właściwości niż kilkuletnia już. Choć wiele osób na takich starszych jeździ nie zmienia to faktu, że są to opony raczej o gorszych właściwościach i chodzi tylko o to aby potencjalny nabywca zdawał sobie z tego sprawę bo ma to duży wpływ na jego bezpieczeństwo. Kto co sobie kupi i będzie jeździł to jego sprawa, z mojej strony w tej kwestii wszystko zostało powiedziane :) love&peace.

PostNapisane: 2015-09-27 21:35:43 
Pryszczaty jeździec

Moim zdaniem opona zaczyna tracić swoje właściwości w momencie jak zaczynamy jej używać (mówię o oponie dobrze przechowywanej jako nowa). tylko pokój blue7

ogólnie napisałem swoje zdanie co do opon (mam trochę spaczone i inne) :-P
jeśli chodzi o marki to nie lubię metzelera ogólnie jeździłem tylko na M3 ale nierówno się zużywa i się śliska :-)

PostNapisane: 2015-09-28 12:23:49 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS600 01
Za to piszę teraz blue7 należy mu się :beer: :beer: :beer:
A w szczególności:
blue7 napisał(a):
Opona to jedyna rzecz, ktora trzyma moto w kontakcie z podlozem dlatego nie igralbym z losem
Dodam jeszcze, że powierzchnia styku to łącznie (na obie opony) jakieś kilkanaście cm2
blue7 napisał(a):
Jednak gdy jakiś nowicjusz zasugeruje się takimi postami jak piszecie i uzna, że siedmioletnia opona daje tak samo radę jak nowa to trochę nie jest poważne.

Ten kto tak uważa to chyba nie jeździł na nowym komplecie opon, które założył w miejsce starych zużytych opon.

PostNapisane: 2015-09-28 14:51:51 
Pryszczaty jeździec

michal.m
zużyłem wiele nowych kompletów :)

jeśli chodzi o mój przód z 08 to daje radę opona to Pirelli Diablo Corsa III.

PostNapisane: 2015-09-28 18:47:27 
Prawie jak Mistrz Europy

Tamta prawie 11 letnia opona była założona tylko na chwilę bo dostałem ją za darmo, a poprzednia opona była całkiem zdarta. Wymieniłem zaraz na początku roku na nową Michelin Pilot Road 2 bo też uważam, że nowa opona jest najlepsza ale też nie zgodzę się jakoby zaraz po wyprodukowaniu co roku opona traciła kilkadziesiąt % swoich właściwości. Jeździło się normalnie, jak na stan drogi i inne warunki przez ten czas w lutym na zasyfionym asfalcie.

Z jednej strony cisnę z ludzi, którzy potrafią odesłać sprzedawcy oponę tylko dlatego, że ta została wyprodukowana tydzień albo miesiąc później niż się chciało ale z drugiej to przynosi dwie dobre rzeczy - pierwsza to taka że sprzedawcy będą się starali mieć jak najświeższe opony, a druga że starsze powinny być sprzedawane z upustem, ale z tym bywa już różnie.

PostNapisane: 2015-09-28 20:46:38 
Funkiel Nówka

Ja tam wychodzę z założenia, że jak kupuję opony to tylko rocznik bieżący ( tak samo jest z kapciami do auta). Mijają 3-4 sezony i opony idą do żyda, bo po prostu tracę do nich zaufanie - chyba, że sezony mało jeżdżące były.

PostNapisane: 2015-09-28 21:23:32 
Pryszczaty jeździec

No opony drogie i tak kupować bieżący rocznik to bym nie wyrobił :D Wole nowe ale starsze doty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1942 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 130  Następna strona