Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-07-11 13:22:57 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2015-05-15 18:23:44
Posty: 9
Lokalizacja: Oświęcim
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6N
Tak, ja mam zamontowane na nekedzie. Wygląda to następująco.
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-07-11 13:22:57 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2016-07-02 10:24:27 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2012-10-29 20:24:48
Posty: 447
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6
Hej!

Zgodnie z obietnicą nadrabiam zaległości i wrzucam zdjęcia jak to wygląda u mnie. Ogólnie rzecz biorąc poszedłem na łatwiznę i... zamontowałem wyświetlacz na kierownicy, ale bez jakiegoś druciarstwa. Bazą była podstawka pod licznik rowerowy. Dzięki temu wyświetlacz jest naprawdę solidnie zamontowany i pod względem ergonomii nie mam nic do zarzucenia.

Komfort jazdy + 100. Jest to mój pierwszy motocykl i nie ukrywam, że czasami latając po Mazurach, na których jest na czym oko zawiesić po prostu traciłem rachubę, który bieg mam wbity. Teraz jest naprawdę ekstra.
Kolor wyświetlanego biegu - czerwony. W pełnym słońcu trochę słabo widoczny, ale nie na tyle żeby miał wątpliwości, która cyferka jest akurat wyświetlana.

Wyświetlacza został zakupiony w państwie ryżu przez amerykański eBay. Kosztował z przesyłką ok. 80zł. Zakupiony ponad rok temu więc przy obecnym kursie wyjdzie pewni około stówki. Aż wstyd się przyznać, ale czekał na montaż własnie rok... Ale cóż - życie. Praca taka a nie inna więc z czasem strasznie krucho.

Podczas montażu, który zleciłem na zewnątrz okazało się, że chiński produkt to kopia wyświetlacza Datotool. Nawet instrukcja montażu / obsługi jest identyczna. Problemem było zaprogramowanie. Metodą prób i błędów ostatecznie biegi sczytują się na podstawie odczytu z wału korbowego.

Samo wskazanie na wyświetlaczu trwa około sekundy. W momencie kiedy włączymy sprzęgło wyświetlacz głupieje na ułamek sekundy pokazując inny bieg (np. zmieniając z 2 na 3 przez ułamek sekundy w czasie zmiany pokazuje 4), ale po chwili widnieje już poprawne wskazanie.

Reasumując: było warto. Robocizna kosztowała mnie 100zł, ale to łączna suma za jeszcze inne pierdoły, które zostały zrobione. Komfort podróżowania wzrósł znacznie. Zatem polecam z czystym sumieniem.

Jeśli macie pytanie, mogę Wam jakość pomóc, coś podpowiedzieć to piszcie śmiało.

LWG!


Załączniki:
IMG_0822.JPG [164.26 KiB]
Pobrane 928 razy
IMG_0818.JPG [150.59 KiB]
Pobrane 732 razy
IMG_0816.JPG [212.3 KiB]
Pobrane 725 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-02 12:40:50 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2014-06-09 12:44:07
Posty: 150
Lokalizacja: nowogard zach-pom.
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 600 2000r.
A ja do FZS kupiłem od chińczyków za 26zł. Zobaczymy ile wytrzyma. Narazie czeka mnie montaż.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-02 12:55:40 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-02-29 14:55:50
Posty: 32
Lokalizacja: WD \ WPI
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Jaki kupiłeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-02 15:35:59 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2014-06-09 12:44:07
Posty: 150
Lokalizacja: nowogard zach-pom.
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 600 2000r.
o taki
http://pl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Red-LED-Universal-Digital-Gear-Indicator-Motorcycle-Display-Shift-Lever-Sensor/32246415006.html

niestety jest na 5 biegów więc jak zgaśnie to będzie szóstka. Do tego załatwiłem kabel sieciowy czarny co by nie było go widać. Teraz tylko muszę wyleczyć rękę i będę montował.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-02 22:33:11 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1717
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
a mogłeś napisać http://www.robgie.pl/index.php?id_categ ... r=category
fakt ze nie 26 zł ale nie chińskie i ma 6 biegów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-04 13:49:01 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2012-10-29 20:24:48
Posty: 447
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6
Elektryk, który mi montował wyświetlacz twierdzi, że Yamaha w przeciwieństwie to innych producentów ma dość zawiłą elektronikę pod kątem montażu wyświetlacza. Dlatego też tyle się patyczkował z moim chinolem. Ciekaw jestem czy to była ściema z jego strony (brak umiejętności / czasu - moto było u niego dwa tygodnie) czy rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Twierdził, że w zasadzie bez ostrego kombinowania / przeróbek nie da się do Yamahy założyć wyświetlacza innego niż dedykowany do tej marki (czytaj: drogiego).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-04 15:03:31 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2016-06-17 20:27:12
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 600 1999r
mie dzisiaj doszedł taki i czeka na montaż

http://www.aliexpress.com/snapshot/7788 ... 2152931517 niecałe 42zł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-05 17:11:34 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 845
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Sprint ST 1050
Tanatos napisał(a):
Elektryk, który mi montował wyświetlacz twierdzi, że Yamaha w przeciwieństwie to innych producentów ma dość zawiłą elektronikę pod kątem montażu wyświetlacza. Dlatego też tyle się patyczkował z moim chinolem. Ciekaw jestem czy to była ściema z jego strony (brak umiejętności / czasu - moto było u niego dwa tygodnie) czy rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Twierdził, że w zasadzie bez ostrego kombinowania / przeróbek nie da się do Yamahy założyć wyświetlacza innego niż dedykowany do tej marki (czytaj: drogiego).

Ściema jak cholera, montowałem wyświetlacz znajomemu z FZ6S2 z 2008 roku i zajęło mi to może z półtorej-dwie godziny, cała filozofia to wpięcie się w odpowiednie piny w odpowiednich złączach, z tego co pamiętam m.in od prędkości i obrotów. Śmiem twierdzić, że sprawa łatwiejsza niż montaż tego w FZS-ie z koniecznością modyfikacji czujnika luzu :).

Dzwoneczek napisał(a):
mie dzisiaj doszedł taki i czeka na montaż

http://www.aliexpress.com/snapshot/7788 ... 2152931517 niecałe 42zł


Mnie dziwi, czemu nie walicie do Robgiego po wyświetlacze, montaż prosty, trzeba się trochę wykazać swoimi umiejętnościami praktycznymi przy przerabianiu czujnika luzu w FZS-ie, koniec końców wychodzi, że to śmiesznie prosta sprawa. Sam montaż wskaźnika to też mając opracowane mocowanie samego wyświetlacza, to 30 min roboty, wszystko solidnie wykonane, w solidnej obudowie za powiedział bym marne grosze w porównaniu do tego, co życzy sobie konkurencja za dokładnie taki sam produkt ;).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-05 21:24:43 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2016-06-17 20:27:12
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 600 1999r
ja poprostu chciałem żeby luz świecił się na zielono a reszta na czerwono 8) żeby wstawić w miejsce żarówki od luzu. ale chyba i tak skończy się wyświetlaczem od robgiego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 09:26:28 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-03-30 21:36:22
Posty: 45
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Cześć,

Poszukuje wyświetlacza zmiany biegów do FZ6 z 2004r.
Wiem, już że te od Rogbiego nie pasują, może ktoś polecić jakiś ?
Tylko nie gippro za 400zł, do 100zł szukam :)

dzięęęęęki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 09:29:54 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-02-29 14:55:50
Posty: 32
Lokalizacja: WD \ WPI
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Dlaczego nie pasują? :(
Miałem je w niedługim czasie kupować :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 11:10:20 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-03-30 21:36:22
Posty: 45
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Dlaczego nie pasują to nie wiem, dzwoniłem dziś do Rogbiego i powiedział, że pasują do FZ600S a do FZ6 nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 11:43:32 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2014-04-24 14:24:37
Posty: 206
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski / Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
W nawiązaniu do montażu wyświetlacza zmiany biegów, to ja mam go tak zamontowanego:


Załączniki:
DSC_2550.jpg [1.12 MiB]
Pobrane 516 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 11:49:48 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2016-06-17 20:27:12
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 600 1999r
lukis napisał(a):
Dlaczego nie pasują? :(
Miałem je w niedługim czasie kupować :(



dziuniek napisał(a):
Dlaczego nie pasują to nie wiem, dzwoniłem dziś do Rogbiego i powiedział, że pasują do FZ600S a do FZ6 nie.




w fz6 z tego co spojrzałem jest inny czujnikluzu którego nie da się przerobić


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org