Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-03-18 14:31:26 
Niemowlak

Witam

Chciałem się z Wami podzielić kilkoma uwagami na temat tej maszyny i samego handlarza. Wiem, że temat KKMotocykle był już poruszany na forum.

Do Rzeszowa (a właściwie Sędziszowa Małopolskiego) normalnie bym nie pojechał - 350 km, ale mój kolega ma tam stałą weekendową trasę do hurtowni spożywczej, dlatego się załapałem.

http://otomoto.pl/yamaha-fzs-fz1-fazer-1000-jak-nowy-fz-1-M3538721.html

Moto na zdjęciach wygląda naprawdę fajnie. Przebieg jednak jest podany w milach angielskich, o czym mogłem przekonać się dopiero po sprawdzeniu MOTO Check. Sam nie wiem - sprzedający chyba potrafi odróżnić mile od km. Ale pomijam, ponieważ to i tak niewiele ponad 20 000 km, co mi odpowiada. W Rzeszowie przed oględzinami wpadłem do serwisu z nr VIN, który przysłał mi sprzedający. Zrobili dziwną minę - moto jest z UK, a zostało zarejestrowane po raz pierwszy i serwisowane we Włoszech [?]. Tzn., że pierwszym właścicielem był Włoch, a dopiero później było kupione przez Brytyjczyka. W sumie jeśli stan moto jest ok to mi to nie przeszkadza, choć przy późniejszym upłynnieniu moto ludzie będą kręcić nosem.

Ale ok. Umówiłem się na ewentualne oględziny w serwisie i w drogę do Sędziszowa Małopolskiego.
Garaż za domem, a w nim masa upchanych motocykli. Starszy pan, który pomaga synowi w prowadzeniu firmy. Oczywiście na niczym się nie zna i chyba rżnie głupa.

W opisie cyt. "jak nowy", "100%" etc. W rzeczywistości niestety, ale nie wygląda to tak ładnie... Elementy raczej nie były malowane, struktura wygląda również dość solidnie, ale...

* przednie reflektory są nieoryginalne - to zamienniki Stanley Motorcycles http://www.thaistanley.com/eng/product_motorcycle.asp
- może Brytyjczyk je zmienił po przywiezieniu z Włoch?
* popękana czacha z prawej strony - nie są to duże pęknięcia, ale w kilku miejscach są niewielkie ubytki w plastiku (dziurki), otarty prawy kierunek,
* bardzo silna korozja trapiąca kolektor wydechu tuż przy cylindrach - obawiam się, że polerowanie nie pomoże - to po prostu silna rdza, ale podobno to jest typowe w anglikach,
* układ wydechowy również trapi ten sam problem - nie chodzi o tłumik końcowy, ale o fragment, gdzie schodzą się kolektory,
* nierówne zużycie przednich tarcz hamulcowych - sprawdzone suwmiarką,
* manetki są podgrzewane, ale manetka gazu jest uszkodzona - lata sobie wokół rury kierownicy - Pan powiedział, że wystarczy podkleić, ale co kleić, skoro już spod niej wystają resztki białego, suchego kleju.
* praca silnika jest niezgorsza :), ale obawiam się, że nie jest to praca godna pięcioletniej Yamahy.
* napęd źle naciągnięty - koło przykręcone krzywo - to nie problem, ale w serwisach tak chyba nie robią [?] - stan na jeszcze jeden sezon max.

Trochę się napaliłem i już zacząłem sobie kalkulować koszty doprowadzenia tego moto do ładu, ale chyba jedynie dzięki koledze - powstrzymałem się przed marzeniami.

Gdyby ktoś chciał wybrać się np. 350 km, aby obejrzeć to moto - to może moja opinia się przyda, choć nie chcę, aby ktoś się miał nią sugerować przy zakupie. Po prostu nie podoba mi się opisywanie takich rzeczy w ten sposób - mylenie mil z kilometrami przy przebiegu, pisanie, że pierwszy właściciel, choć było ich co najmniej dwóch i to z różnych krajów.

No, ale chociaż przejechałem się DAF'em :).

PostNapisane: 2013-03-18 14:31:26 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-03-18 15:00:43 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Czarna
byles kierownikiem ?
warto opisywac ogladane moto .

PostNapisane: 2013-03-18 15:42:32 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
cyferek8 napisał(a):
koło przykręcone krzywo

Ciekawe jak ktoś tym jeździł.
Zresztą taka wystawna chałupa to myślisz, że zarobione uczciwą pracą? :)

PostNapisane: 2013-03-18 15:44:43 
Prawie jak Mistrz Świata

Telefon: 512 386 jedensześć5
Obecne moto: nowe
tomk napisał(a):
cyferek8 napisał(a):
koło przykręcone krzywo

Ciekawe jak ktoś tym jeździł.

pan to masz chyba jakies kompleksy

PostNapisane: 2013-03-18 17:17:34 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
tomk napisał(a):

Oszczędź sobie takich komentarzy...bo są poniżej krytyki

PostNapisane: 2013-03-18 17:28:08 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
rhazz napisał(a):
Oszczędź sobie takich komentarzy...bo są poniżej krytyki

To było z pewną dozą ironii, ale ocierało się też delikatnie o prawdę.

PostNapisane: 2013-03-18 17:31:38 
Niemowlak

S - T - O - P ! ! !

Nie kłócimy się!

Proszę Szanownych Kolegów o nie zamieszczanie wątków, które nie mają wartości merytorycznej.

Po prostu nie róbmy tutaj bordello bum bum.