Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosba o ocene.
PostNapisane: 2012-08-10 17:26:34 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6 S
Siemanko, pojawił sie blisko mnie motur i podjade go obejrzec, niestety jestem zielony w te klocki wiec prosze Was o ocene.

1. Niestety nie mam przekonania do ideałow zza granicy za 1/3 ceny ,ale moze akurat ...

http://otomoto.pl/yamaha-fz-6-n-fz6-faz ... 30138.html

2. Drugi fazer , dopiero co sie pojawił, nie jest strasznie daleko odemnie wiec moze podjade.
Czy w 2004 r. były juz golasy i to w tym malowaniu ??

http://moto.allegro.pl/piekna-yamaha-fz ... 95519.html

3. Sztuka 3, ktora byłem juz ogladac. Koles wporzo, faktury na wszystko co było wymieniane, moto z polskiego salonu , 2 własciciel.
Praktycznie do robienia nie było nic poza wymiana zarowki z tyłu [daje gratis:D ], bardzo ładna sztuka.
Tylko... podczas jazdy przy 60-70 gdy pusciłem kierownice, moto lekko i powoli ciagła na lewo, nie było to chamskie szarpniecie tylko powoli skrecał. Gdy trzymałem kiere normalnie motor prowadził sie idealnie.
Pytałem sie goscia czemu nic nie mowił, a on na to ze był ciekaw czy tylko jemu tak sie wydaje czy naprawde lekko ciagnie na lewo i nieraz mu sie tak łatwo w lewe zakrety nie składa, bo myslał ze ma zła pozycje na motorze.
Po ramie nic nie widac. zeby było kuku w przeszłosci czy moze byc inna przyczyna ?

http://otomoto.pl/yamaha-fz-fzs-fz6-fazer-M3324921.html

Tytuł: Re: Prosba o ocene.
PostNapisane: 2012-08-10 17:26:34 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-08-10 17:34:35 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Drugi motorek widziałem na żywo, był u kumpla w warsztacie jak kupił, pochwalić się przyjechał. Miał być niby dla niego, ale widocznie się rozmyślił i sprzedaje. Wiem, że kopił za przyzwoite pieniążki.
Boczki są malowane, bak raczej oryginał - raczej bo nie wiem czy naklejka powinna być płaska czy wypukła, ten akurat ma wypukła :)
oponki dosyć, napęd też niezły, chodzi ładnie, zbiera się podobno też nie najgorzej :)
Model odpowiedni do rocznika 2004, wychodziły golasy w takim malowaniu.

A pierwszy ideał ma pięknie pordzewiałe śruby przy tarczach z przodu :)

PostNapisane: 2012-08-11 09:03:40 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: gsxr 1000
Kolego z tego co widzę po pierwszych oględzinach moto z pierwszego linku :
1. Nie kupuj motorów z Włoch przebieg przynajmniej 2x taki jak podaje sprzedawca !
2. Siedzenie robione <- nie orginalne
3. Zardzewiałe tarcze = właściciel nie dbał o moto ...
To na pierwszy rzut oka

PostNapisane: 2012-08-27 20:23:07 
Mistrz prostej

Siemano, niestety znowu po przerwie zaczynam szukac moto [ ehh... to zycie :/ ], moze jeszcze sie uda.
Co myslicie o tym ?
http://moto.allegro.pl/yamaha-fazer-fz6 ... 96269.html

PostNapisane: 2012-08-27 21:53:56 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 2000r
Zgadzam się z Suchym. Ja też szukałem,szukałem ale znalazłem polską salonówkę i nie żałuję.
Moja ma 51 tysi z 2000r

PostNapisane: 2012-08-27 23:03:44 
Mistrz prostej

Telefon: Blackberry
Obecne moto: FZ6-S
Yaro napisał(a):
Siemano, niestety znowu po przerwie zaczynam szukac moto [ ehh... to zycie :/ ], moze jeszcze sie uda.
Co myslicie o tym ?
http://moto.allegro.pl/yamaha-fazer-fz6 ... 96269.html

weź nr vin i skontaktuj sie z yamaha polska. ja miałem miesiac produkcji motocykla zgodny mniej wiecej z dot na oponach. (U mnie było chyba dot 4404 i 4704 nr vin wskazywał na date produkcji 12/2004.) Poza tym dzięki vin sprawdzisz czy malowanie jest oryginalne i czy był na akcji serwisowej wymiany TPS. Jak bedzie ok to brać...

PostNapisane: 2012-08-28 13:24:18 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6
spamm napisał(a):
.. czy był na akcji serwisowej wymiany TPS. Jak bedzie ok to brać...

Nawet jesli nie byl to nie ma co skreslac maszyny. Jesli nie byl wymieniany to serwis zrobi to nieodplatnie :)

PostNapisane: 2012-08-28 15:29:10 
Mistrz prostej

Sprawdziłem po vin, rok produkcji 2004, a opony koniec 2005 czyli cos nie pasi.
Moto z Anglii, tam jezdzilo 3 lata. Licznik był zmieniany z mil na km i nie wiadomo jaki był przebieg, bo robił to poprzedni własciciel.
On ocenia przebieg na około 20 000 km , patrzac po oponach , napedzie i po małych rantach na tarczach.
Potem dodał, ze moto miało kuku bo widac po prawej stronie na ramie rysy, dodał ze czasza była klejona i przod robiony, wygladało to tak jakby moto wjechało pod przyczepe dodał.
Czasza wymieniona na nowa w serwisie jak i reszta. Zarzeka sie , ze moto proste i nie sciaga, opony juz do zmiany bo łyse.
Historia z wenezuelskiej telenoweli.

Dodam taki mały off ...
Jako, ze długo szukam moto z małymi przeszkodami i przerwami,wybieram pomiedzy FZ6, Banditem i Hornetem - jestem uzytkownikiem takze klubow horneta i bandziora.
Tam naprawde jest ruch na forum, pomoc od razu, ofert kupna i sprzedazy tez duzo.
Klub Bandita w ogole jest super pod tym wzgledem, najgorzej niestety jest tutaj :/
Mam super oferte bandziora i chyba pojade po niego, bo tutaj nawet nikt nie chce sprzedac swojej maszyny. widac Yamahy najlepsze:]

PostNapisane: 2012-09-01 18:54:16 
Mistrz prostej

Mam juz 2 upatrzone moto i na jakiegos z nich sie skusze, jeden golas a drugi z owiewka , pozostał dylemat wyboru wersji :P
Ale pojawiło sie cos znacznie tanszego i chyba warte obejrzenia na zywo.

Pytanie takie, w aukcji koles dał zdjecia moto po szlifie. Rama ma ubytki/przetarcia, dostała nawet felga , czy to jest juz powazne uszkodzenie ?
Czy jak na ogledzinach podczas jazdy puszcze kiere i bedzie jechał prosto to raczej pewne,ze jest prosty ?

Oto link : http://otomoto.pl/yamaha-fz-M3366462.html

Prosze o w miare szybka pomoc .

PostNapisane: 2012-09-01 19:52:16 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs 600
ogladałem zdjecia z ogłoszenia

wyglada tylko na lleki szlif bo po duzej bombie rama wyglada duzo duzo gozej to sa przerysowania a nie pierdo...ie pod walec drogowy

sprawdziłbym stan lag czy sa na 100% proste i czy głowka ramy nie dostała i coś nie pekło - uszkodzenia widoczne na zdjeciach nie sa jakieś poważnie dyskwalifikujace motonga

Wziac kogoś kto zna takie moto niech pooglada pomaca przejedzie sie bo po fotach wiecej powiedziec nie mozna

PostNapisane: 2012-09-05 23:31:52 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Yamaha FZ6 2006
suchy napisał(a):
Kolego z tego co widzę po pierwszych oględzinach moto z pierwszego linku :
1. Nie kupuj motorów z Włoch przebieg przynajmniej 2x taki jak podaje sprzedawca !
2. Siedzenie robione <- nie orginalne
3. Zardzewiałe tarcze = właściciel nie dbał o moto ...
To na pierwszy rzut oka

Nie żebym krytykował Twoją biegłość w ocenie motycykla, ale nie zgodzę się z Twoją opinią. Ze mnie co prawda żaden znawca, ale spróbuję się pomądrzyć :)

ad 1. Mój motocykl jest z włoch i według oceny 2 mechaników i gościa z ASO przebieg wygląda na jak najbardziej realny. Do tego w książkę wbite są niby wszystkie przeglądy, ale jak wiadomo to i tak nic nie znaczy, dlatego... znalazłem na fejsbuku poprzedniego (pierwszego) właściciela, miejsce jego zamieszkania i porównałem z lokalizacją serwisów w których robił przeglądy. Wyglądało to dość prawdopodobnie. Do tego oczywiście przejrzałem jego album na których moto na zdjęciach sprzed 2 lat wygląda identycznie jak aktualnie, co może sugerować że przez ten czas nic się nie rozleciało i faktycznie był jedynym właścicielem;) Do tego koleżka miał drugi motocykl (i z tego co wywnioskowałem 2 konie... burżuje w tych włoszech...) i wyglądał na ustatkowanego gościa z żoną i dzieckiem (i brakiem czasu na kręcenie kilometrów). Podsumowując całe moje dochodzenie, doszedłem do wniosku, że przebieg jest raczej realny.

ad 2. Siedzenie wygląda najoryginalniej w świecie i ma standardowe "zagniotki" na łukach:) Chyba że dostrzegłeś coś czego ja nie widzę...

ad 3. Faktycznie tarcze, łańcuch, kolektory jakieś takie zaniedbane... ale silnik i rama wyglądają moim zdaniem bardzo dobrze, żadnych dziwnych patentów nie widać (tylko jeden kabel z prawej strony trochę za bardzo wychyla się spod baku, ale to raczej nic nie znaczy), podnóżki oryginalne (choć trochę podejrzanie "nie wytarte", ale może jeździeć bardziej siedział na kanapie niż z nich korzystał?), bez pogiętych "ograniczników", bak z oryginalnym malowaniem (naklejka pod lakierem), na boczkach oryginalne naklejki, sporo wskazuje na to, że motocykl jest w oryginale i nie miał żadnych przygód...

Nasuwa się więc pytanie czy moto nie stał może po prostu długo pod chmurką, zapomniany przez właściciela, który w końcu go sprzedał i przy odrobinie pracy będzie wyglądał jak nowy i w pełni sprawny? Chociaż cena niestety wskazuje na to, że ktoś chce koniecznie na szybko "opchnąć" szrota... Mój motocykl tylko o rok młodszy był znacznie droższy...

Zastrzegam, że w żaden sposób nie jestem powiązany ze sprzedawcą omawianego motyckla, w żadnym wypadku nie namawiam do jego kupna, a moim powyższym wywodom nie można do końca ufać bo niestety wciąż jestem bardziej teoretykiem niż mam jakąkolwiek wiedzę praktyczną :)

Bardziej chodzi mi o zdobycie wiedzy czego należy się wystrzegać, a po czym można wnioskować historię motocykla przed jego zakupem, więc jeśli się ze mną nie zgadzacie to bardzo chętnie przyjmą wszelką krytykę. Dzięki temu może przy kolejnym motocyklu nie popełnię tych samych błędów.

PostNapisane: 2012-10-29 19:43:27 
Mistrz prostej

Po dłuzszej przerwie ponawiam poszukiwania, zna ktos ten egzemplarz albo widzi cos niepokojacego po zdjeciach ?
Przebieg smieszny, az zal...
http://otomoto.pl/yamaha-fz-fazer-fz6-M3378405.html

PostNapisane: 2013-01-16 19:06:45 
Mistrz prostej

Nie chce zakładac nowego tematu, wiec pociagne dalej ten. Pytanko szły takie modele, bo według "specyfikacji" nie pasuje malowanie ramy do rocznika.

http://moto.allegro.pl/yamaha-fz6-fazer ... 83075.html

Moze to jakis wyjatek konca produkcji S1 z 06 r. ?
Kazdy myslał, ze FZ6 szło od 04r., a faktycznie były juz na koncowce 03 r. , moze z tym tez sa jakies kwiatki, a moze poprostu to jakis kolejny składak ?

Pomoze ktos ?

PostNapisane: 2013-01-16 22:01:18 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZ8 Fazer
Wydaje mi sie, ze kiedys czytalem cos o takiej wersji.
Model ze zdlawiona moca (78KM) byly z czarna rama, silnikiem i wachaczem, ale nie pasuje mi zawiecha sprzodu bo lagi tez powinny byc czarne.

PostNapisane: 2013-01-17 13:36:14 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Yaro
tylko, że czarne lagi szły dopiero od 2007 roku. Może koleś robił jakieś modyfikacje, a może z Nakeda zrobił S-kę ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona