Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-05-08 19:52:50 
Niemowlak

Obecne moto: fzs600 1999
Witam, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego własnego motocykla. Do tej pory jeździłem Hondą Transalp xl600v, szukam czegoś bardziej turystycznego, nadającego się do przemieszczania po zakorkowanym mieście, o nie męczącej pozycji i z zapasem mocy. Myślę że FZS 600 idealnie się wpasowuje, początkowo myślałem nad jakąś "500" ale honda którą jeżdżę ma moc ale już jazda z kufrem, bagażami i pasażerką w trasie nie jest za fajna. Póki co uczę się tak naprawdę jeździć i wiem że dużo jeszcze przede mną, dlatego nie chcę nic co ma ponad 100km ani 200kg wagi. Budżet to ok 6000zł więc ogłoszenia za 6500zł do negocjacji też mogą być. Co do stanu to nie wymagam nie wiadomo czego, motocykl jest używany i ma swoje lata więc trzeba rozsądnie podchodzić do oczekiwań. W oko wpadła mi ta oferta:
http://allegro.pl/yamaha-fazer-600-i3230507218.html
Nie mam daleko więc mogę podjechać zobaczyć, może ktoś kojarzy to moto? Albo może jest ktoś z okolic Orzesza kto byłby skłonny mi pomóc w oględzinach sprzętu, jestem dość początkujący i za bardzo nie znam nikogo kto znałby się na motocyklach. Strój cały mam, na serwis i utrzymanie kasa też będzie. Z innych opcji jest jeszcze Kawasaki ZZR600 (trochę ruletka jeśli chodzi o stan), Honda CBR 600 (zbyt trzyma ceny, często zaniedbane), Yamaha YZF600R (te problemy z 2 biegiem...), Triumph TT600 (egzotyka ale bardzo mi się podoba). Co radzicie w mojej sytuacji? Rocznik dla mnie nie ma znaczenia tylko bardziej stan, podnóżki jak coś pasażera przerobię, tak samo jak lusterka i światła. Ta oferta z Orzesza mi się bardzo podoba bo na ten sezon maszyna jest w miarę przygotowana, przez zimę zrobiłbym porządny przegląd, ma kufer i crashpady więc wszystko co mi potrzeba.
Pozdrawiam i dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :)

PostNapisane: 2013-05-08 19:52:50 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-05-08 20:02:59 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
Za 6000 to możesz mieć problem żeby znaleźć coś sensownego. Raczej będą to sprzęty z kolekcji tych które wiezie się prosto do serwisu żeby doprowadzić do stanu używalności :) Nie czarujmy się ale za cenę dobrej 500tki nie kupisz dobrej 600tki. Jak uzbierasz jeszcze trochę kasy to się zgłoś po mojego ;)

Moto z linku straszna padaka: czacha malowana bez naklejek, zbiornik też coś nie teges, no i opony do wymiany -> czyli od razu możesz 1000zł dorzucić ;)

PostNapisane: 2013-05-08 21:10:49 
Nie licz, że ktoś wymienił olej i inne rzeczy, które kosztowały kupę siana i teraz sprzedaje za tę kasę.
Co więcej zdjęcia są kiepskie - ja gdybym miał coś do ukrycia też pewnie bym takie zrobił :-)

Jeśli moto jest ok, to byłoby dużo zdjęć i dokładnych.

PostNapisane: 2013-05-08 21:22:12 
Funkiel Nówka

Obecne moto: YZF600r Thundercat
"opony przód i tył nówki DUNLOP ( w tym sezonie zrobione juz 500km) "

opony chyba odpadają :P , malowany był raczej cały, ale jak technicznie ok to do nauki w sam raz :D jak masz niedaleko to leć oglądać , tylko weź jakiegoś mechaniora ze sobą :P

PostNapisane: 2013-05-08 22:17:30 
Niemowlak

wiecie nie oczekuje od tego motocykla żeby był w stanie idealnym, za taką cenę myślę że stan będzie dość średni, chodzi mi tylko żeby to nie było padło z którego nic już się nie wyrzeźbi. Stan wizualny mnie nie interesuje, z mechaniki myślę że wiele rzeczy będę umiał zrobić sam (przy aucie wszystko co się da robię sam, włącznie z blacharką i lakierowaniem) więc chodzi mi o to żeby bezproblemowo dojeździć do końca sezonu, a wtedy mogę zrobić jakiś duży przegląd. Największy koszt czyli opony są nowe, kufer, crashpady, ubezpieczenie jest więc spora część wydatków "startowych" odpada. Napisałem maila o więcej szczegółów i to jest to co dostałem:
Cytuj:
"Witam filtr powietrza był wymieniany w zeszłym roku płyn tak samo , świece i napęd robił to poprzedni własciciel w zeszłym roku wczesna wiosna gaźniki były czyszczone synchro można zrobić ale nie koniecznie śmiga w poządku łozysko głowki ramy trzeba by było doregulować to fakt krucce gaznika sa od nowosci stan mozna okreslic na miejscu powietrza nie ciagna z skrzynia problemów niema nigdy go niecioglem do odciecia bo wtedy łatwo wybic 2 w fazerku juz mnie przeszkolili nigdy go nie katowalem to jest turystyk wiadomo zabawa w otwierania manetki 3 bieg i wyzej najmniejsze przeciażenia motocykl nigdy nie mial wypadku poprzedni własciciel mowil ja potwierdzam mozna sie rozpedzic puszczac kierownice itp pozatym ze sie przewrocil i owiewki widac sa poklejone od srodka i kolor jest nie oryginalny zapraszam na ogledziny bo co tu duzo pisac przyjechac zobaczyc jedyne co to kufer jest zdemontowany bo musze przerobic stelarz cena oczywiscie do malej negocjacji zapraszam"

Malowana czacha czy zbiornik jeśli nie była następstwem jakiegoś dużego szlifa czy nie jest mega spartaczona to mi nie przeszkadza bo pewnie sam też będę musiał ją w przyszłości naprawiać.
Problem jest właśnie z kimś kto mógłby podjechać i zobaczyć, nigdy moto nie serwisowałem więc nie mam żadnego znajomego mechanika czy nawet kogokolwiek kto zna się na motocyklach. Mogę przeczytać wszystkie artykuły na temat na co zwracać uwagę przy kupnie ale nadal to wszystko będzie niczym przy opinii innego posiadacza Fazerki po 5min jazdy oglądanym moto. Poproszę jeszcze może sprzedającego o więcej zdjęć.
A co myślicie o takim Thundercacie: http://tablica.pl/oferta/yamaha-thunder ... eec0;r:6;s:
wiem że tam jest skrzynia do zrobienia ale nie trzeba by tego robić na już (tak mi się wydaje), koszt to ok 2000zł jak się orientowałem, może nawet sam mógłbym sobie to w zimę po woli zrobić więc wtedy koszty byłyby mniejsze. Zastanawia mnie tylko to że jeśli ten moto ma 2kę do naprawy, dodatkowo był malowany to czy przypadkiem nie jest jakimś padłem. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, a co do podwyższenia budżetu to ciężka sprawa, głównie o to chodzi że chyba by mnie dziewczyna zabiła jak bym chciał podnieść ustaloną kwotę, a później na ewentualne naprawy to nie liczy :P

PostNapisane: 2013-05-08 22:37:46 
Legenda forum

Nie wiem co Ci doradzić - jedź obejrzyj i będzie wiadomo co w trawie piszczy.
Prawda jest taka, że zadbane moto mało kto sprzedaje. Skoro tutaj jest jeden właściciel, w zeszłym sezonie był inny a moto idzie na aukcję...to albo miało dobrego dzwona i strach nim dalej jeździć, albo ktoś nie umie nim jeździć i chce się pozbyć problemu.
Na tym forum znajdziesz mnóstwo riderów którzy na swoim motocyklach zrobili km w dziesiątkach tysięcy. Sam zrobiłem na swoim fazerze 35tys...
Jeżeli moto tak często zmienia właściciela i ma taką cenę...to ja bym uważał.
Oczywiście to moja spiskowa teoria -> jak zwykle :D

PostNapisane: 2013-05-08 23:24:08 
Mistrz Polski

Obecne moto: BMW S1000XR
kurde, ten fazerek nie wygląda najlepiej, rzekłbym, że nie dałbym za niego tyle $..i szukał gdzie indziej.

ten fazerek winien wyglądać tak:
[ img ]

PostNapisane: 2013-05-08 23:50:01 
Niemowlak

wiesz też chciałbym żeby tak wyglądał, tylko wtedy nie będzie kosztował 6000zł... Nie mam daleko więc uważam że warto się przejechać i zobaczyć, chociażby dla samego oglądnięcia i zobaczenia z bliska fazera i ewentualnej jazdy bo nigdy nawet przy takim nie stałem.
Jest jeszcze jeden niedaleko w akceptowalnej cenie: http://tablica.pl/oferta/sprzedam-yamah ... 801a;r:6;s:
Co o nim myślicie? Anglik i po zdjęciach też nie widać za dużo
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

PostNapisane: 2013-05-09 00:14:01 
Legenda forum

Ten jest trochę lepszy chociaż czacha też robiona

PostNapisane: 2013-05-09 09:35:41 
Voytek, jesli to Cie nie odstrasza co wyzej napisane to:
- jedz obejrzyj ale bardz dokladnie ogladnij rame, a nawet zmierz rozstaw kol - czy jest fabryczny, zeby nie bylo, ze przy glowce
ramy zgiety ale zrobiony, ze nie widac - nawet wez miernik na magnez zeby nie bylo ze kupa szpachli na baku jest czy cos.

PostNapisane: 2013-05-09 14:58:44 
Niemowlak

Rozstaw na pewno pomierze, czujnika nie mam ale może pożyczę, dostałem zdjęcia bardziej szczegółowe na maila, wolę ich tutaj nie umieszczać bo nie wiem czy właściciel nie ma nic przeciwko, ale jak byłby ktoś chętny zobaczyć i ocenić to proszę o adres email na PW. Po zdjęciach widać że napęd jest w słabym stanie bo koło jest na maxa odsunięte. Rozstaw kół jak się mierzy? Od śruby do śruby czy do środka miary czy jakoś inaczej? Znalazłem że powinien on wynosić 1415mm tylko muszę wiedzieć jak mierzone. Zadzwonię może jeszcze do tego z TG i wypytam o podobne rzeczy.
A co powiecie o porównaniu Fazera do innych moto przeze mnie wcześniej wymienionych?

PostNapisane: 2013-05-09 22:48:29 
Co do rozstawu to nie potrafie doradzic - ja bym patrzyl od sruby do sruby. Co wiecej mozesz dla porownania
zgadac sie z kims z okolicy, zmierzyc ze 2 motorki i masz juz jakas baze do pomiaru.

Dla zachowania rozsadku ... z tych co Ci sie podobaja kup taki, do ktorego jest duzo czesci - im wiecej czesci tym tanszy zakup.
Co do Anglika .... trzeba dobrze obejrzec zeby rdzy nie bylo lub zeby to byl jakis drobiazg.

PostNapisane: 2013-05-10 10:05:03 
Mistrz prostej

Telefon: posiadam;)
Obecne moto: FZS 600 03r
Pieraś napisał(a):
Co do rozstawu to nie potrafie doradzic - ja bym patrzyl od sruby do sruby.

Pod warunkiem, że łańcuch będzie tak samo naciągnięty. Ja bym poszukał z tyłu innego punktu bazowego- może koniec wahacza.

PostNapisane: 2013-05-10 11:00:00 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: 794 749 233
Obecne moto: Yamaha Fazer 1000
http://allegro.pl/yamaha-fzs-600-fazer- ... 17473.html
Proszę mojego jak chcesz :)

[ img ]

PostNapisane: 2013-05-10 14:31:46 
Zdjecia zrobiles ze poza uszkodzeniem na baku nic nie widac.
Zdjecia typu "przyjedz Pan"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona