Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-08-18 08:03:19 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Yamaha FZ6
Na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać, gdyż właśnie dołączyłem do forum :)
Mam pewien problem i myślę, że tu znajdę odpowiedź.
Od pewnego czasu choruję na fz6-kę. Pieniążki mam zgromadzone i czekam na coś pięknego, co przyciągnie moją uwagę. Od czytania opinii i różnych rodzajów artykułów po prostu pęka mi już głowa, bo 'co kraj to obyczaj' jeśli chodzi o strony internetowe... 'Lepszy Bandit, Bierz Horneta, Najlepsza SV i jej V-ka bo męska' Moto chce używać do jazdy po mieście i turystyki (takie ciche marzenie) :) Wybór to wersja z owiewką. Jedyny mój problem to gabaryty. Mam 185 cm wzrostu i ok. 80 kg wagi. Po prostu ludzie piszą, że będzie on za mały i wygląda się na nim jak na 'psie'?
Osobiście miałem krótką przejażdżkę na fz6 i siedziało się na nim dość specyficznie (może dlatego, że nie jestem przyzwyczajony, bo dawno nie jeździłem). Stopy pewnie dotykały ziemi i nie było absolutnie żadnego problemu z utrzymaniem moto. Opinie o tym, że ten motocykl jest kobiecy czy tam delikatny bądź dla metroseksualistów (nie wiem skąd to się wzięło, ale też z takimi opiniami się spotkałem) spływają po mnie jak po kaczce, bo mi się ten moto po prostu podoba :)
Proszę o poradę, bo ten temat spędza mi już sen z powiek.

PostNapisane: 2013-08-18 08:03:19 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-08-18 08:55:33 
Pryszczaty jeździec

Telefon: 693142599
Obecne moto: na razie nic
Witam. Co to twoich gabarytów to nie masz się czego obawiać, FZ6 spokojnie będzie pasował, co do wymienionych przez Ciebie motocykli to SV faktycznie chodzi zupełnie inaczej, jak to widlasta dwójka a fazer na fabrycznym wydechu nie chodzi wcale ale z tym też można sobie poradzić, jednak SV ma zdecydowanie mniejszą moc. Co mi osobiście przeszkadza w fazerach to nagrzewanie się kanapy od wydechu w upały, jajka można ugotować, ale tak już jest w moto co mają wydech poprowadzony w ten sposób. Porównując dalej hornet wciąga ogromne ilości paliwa w porównaniu z FZ6 a z Banditem to praktycznie nie miałem styczności więc się nie wypowiem. Jeśli chodzi o jazdę po mieście to bardzo fajnie jeździ się Suzuki GSR, wydech ładnie brzmi, lepiej się zbiera z dołu od Fazera ale brak owiewki. Jak to mówią każdy swoje chwali a Ty pomyśl czego tak naprawdę oczekujesz od moto i zdecyduj.
Tu masz foto jak wygląda mój "duży" szwagier na FZ6-wzrost 181cm i ponad 105kg wagi.
[ img ]

PostNapisane: 2013-08-18 09:13:18 
Funkiel Nówka

Właśnie przez to co raz bardziej utwierdzam się przy wyborze fz6 :) Piękny egzemplarz na załączonym zdjęciu. Mam już upatrzony za 11k z 2005r. Spróbuję się jeszcze coś więcej o nim dowiedzieć i jutro wrzucę tutaj link/zdjęcia do oceny, ponieważ ma wielki kufer, stelaż na boczne sakwy i dorobione gniazdo do ładowania, bo marzą mi się dalsze wyprawy :) niestety srebrny, ale wszystkiego mieć nie można :) Nagrzewanie kanapy zauważyłem, ale wtedy byłem tak przejęty, że to mi w ogóle nie przeszkadzało... Przynajmniej w chłodniejsze dni mogą nie tylko ogrzewać dłonie przy akcesoryjnych podgrzewanych manetkach :D Dzięki za szybką odpowiedź :)

PostNapisane: 2013-08-18 09:26:55 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6 S
Ja mam 190 cm i 120 kg i faktycznie wygladam na Fz6 troche słabo:] Nie przejmuje sie tym, bo jest mi na nim bardzo wygodnie. Z drugiej strony, na kazdej 600- tce facet o duzych rozmiarach bedzie wygladał smiesznie, a zaczynac od wyzszych pojemnosci po to zeby dobrze wygladac jest troche poronionym pomysłem. Nie czaj sie , kupuj FZ6, bedzie pieknie :D

PostNapisane: 2013-08-18 10:24:07 
Zamykacz opon

Obecne moto: TDM 900
Rozważ wspomnianego GSRa. Moto bardzo porównalne z FZ6. Mnie się nawet lepiej jeździło niż Yamahą. A o Banditach też złego słowa nie mogę powiedzieć. Cięższe są, ale bardzo przyjemne i wygodne motorki.
Jednym zdaniem, kup zadbany i najbardziej technicznie sprawny motocykl. Nie patrz na markę.

PostNapisane: 2013-08-18 11:13:52 
Funkiel Nówka

Żeby nie było nie mam nic do seryjnego brzmienia fz6-ki.Z tego co widzę, to gsr-a do 11k można dostać z całkiem przyzwoitego rocznika. Niestety nie ma owiewki. Ogólną linię ma fajną zbitą, ale te 'kocie oczy' mają coś w sobie i przyciągają ;)