Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-01-19 12:32:28 
Mistrz Polski

Obecne moto: Yamaha FZ6
Witam serdecznie,

Z uwagi na szacunek dla mojego czasu i moich nerwów coraz bardziej skłaniam się ku wycieczce za granicę po motocykl. Gwoździem do trumny była zeszłotygodniowa sytuacja, kiedy jechałem obejrzeć moto 450 km w jedną stronę. Miał być ideał, bez wkładu finansowego, typu "wsiadać i jechać". Pomijając konieczność wymiany łożyska główki ramy, nieudolnie naprawiany zbiornik na którym roiło się od zaprawek robionych chyba przez 10-letnie dziecko to faktycznie był bez wkładu finansowego. Pomijam też fakt, że poprzedni właściciel musiał być wyjątkowym katem z uwagi na kiepski stan półtora rocznych opon, urwane ograniczniki z obu stron i cały oblepiony od wewnątrz kawałkami gumy błotnik, potwierdzający ułańska fantazję właściciela i radość czerpaną z palenia gumy.

Wracają do klu. Mam do Was ogromną prośbę: czy możecie mi powiedzieć na jakie koszta muszę się nastawić sprowadzając osobiście motocykl? O rzeczach oczywistych typu koszt paliwa, noclegów nie mówię. Chodzi raczej o niespodzianki na które muszę się nastawić. Jakie musiałbym ponieść koszta rejestracji, wszelkie koszta "opłat" itd.

Może ktoś ma w tym doświadczenie i podzieli się swoją wiedzą? Będę bardzo zobowiązany. Może ktoś jest w stanie powiedzieć na jaki upust można liczyć w przypadku negocjacji ceny. Mam świadomość, że każdy przypadek jest inny. Ale może ktoś jest w stanie powiedzieć czy kupując motocykl za 2.500-3.000 euro mogę liczyć na upust 50, 100, 250, czy może 500 euro?

A może ktoś jest w stanie powiedzieć ile liczą sobie jakieś firmy za transport motocykla do Polski? Pytam bo nie mam ani przyczepki ani nawet haka w swoim aucie. Chyba że taniej wyjdzie wsiąść na niego i przyjechać na kołach. Tylko że wówczas zapewne będzie trzeba wykupić jakieś ubezpieczenie...

W każdym bądź razie będę bardzo wdzięczny za orientacyjne podanie kosztów związanych z przywiezieniem motocykla z Niemiec lub Francji i wszelkich formalności z tym związanych.

LWG,

Sebastian

PostNapisane: 2014-01-19 12:32:28 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2014-01-19 12:42:44 
Funkiel Nówka

Jeśli chodzi o przywiezienie motocykla z Francji to w moich okolicach(podkarpackie) jak się pytałem to jest to koszt 90-150 euro. Nie wiem jak gdzie indziej będzie.

PostNapisane: 2014-01-19 13:59:08 
Mistrz Polski

Wielkie dzięki za informację. Czyli koszt jest akceptowalny.
Nawiasem mówiąc to własnie na Podkarpaciu naciąłem się na ten motocykl, który opisałem wcześniej.
Przyznać jednak muszę, że mieszkasz w pięknym rejonie Polski. Pozazdrościć krajobrazów i infrastruktury.

LWG,

Sebastian

PostNapisane: 2014-01-19 14:09:57 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Tanatos a ja myślę, że w naszym kraju znalazłbyś coś godnego uwagi...wyczytałem, iż szukasz FZ6 ... wspólnie z kumplem byliśmy kupić jedną sztukę, sprowadzony z UK...choć nie powiedziałbym....jedyne co w nim zrobiliśmy to drobna kosmetyka typu mycie, wymiana niektórych śrubek i wymiana oleju. Motocykl był, i nadal zresztą jest, piękny.

Nie wiem jak bardzo masz opanowane oględziny motocykla przy kupnie, ale zawsze wziąć sobie dodatkową parę oczy, najlepiej zaufanego mechanika. Wtedy kupno jest łatwiejsze.

PostNapisane: 2014-01-19 14:37:53 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
A ja myślę że niektórzy po prostu oczekują niemożliwego...
Kupić fz6 najlepiej za 10tys bez wkładu i salonową sztukę bez spotkania z asfaltem :)
Jeśli takiej szukasz to faktycznie lepiej jechać do Niemiec szukać takiego, którym dziadek do kościoła jeździł w niedzielę ;)

PostNapisane: 2014-01-19 18:27:48 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZ8 Fazer
Najpierw przejrzyj sobie mobile.de i motoscout24.de, zadbane FZ6-stki z małym przebiegiem kosztują ok 4 tyś euro.

Sądzę, że w Polsce motocykle są zdecydowanie tańsze, Niemiec nie sprzedaje zadbanego motocykla za małe pieniądze nawet jak jest stary rocznikowo, w Niemczech płaci się głównie za stan techniczny. Nie wiem jak jest we Francji.

I nie daj się nabrać na super okazje, takie nie istnieją. Jeśli oferta jest bardzo atrakcyjna cenowo, to albo nie ma podanego telefonu, tylko email i koleś zbiera bazę maili, żeby później wysyłać Ci spam, albo numer telefonu przekieruje Cię automatycznie na płatną linię, np. 5euro za minutę.
Ale jak znajdziesz prywatnego sprzedawcę, który podaje swoje imię i nazwisko oraz dwa numery telefonu, domowy i komórkowy to można już jechać w ciemno.(o ile nazwisko ma niemieckie, a nie tureckie:))

PostNapisane: 2014-01-19 18:56:00 
Niemowlak

Telefon: 665-358-700
Obecne moto: Thundercat
Siema, to może ja dodam coś od siebie, bo sam kupowałem motocykl w Polsce, ale niezarejestrowany.

No więc w moje ręce trafił jeszcze z angielską tablicą, ze zrobionym przeglądem technicznym w Polsce i wykupionym OC na miesiąc, które w momencie kupna było już nieważne.

Ja ze swojej strony musiałem zapłacić:

165 zł - VAT24 (z tego co pamiętam to była opłata za zwolnienie z płacenia cła)
197zł - rejestracja
53 zł - OC
90 zł - tłumaczenie
ok 60 zł - przegląd (ja nie płaciłem, bo koleś od którego kupowałem zrobił go wczesniej)

i to chyba wszystko.
Poprawcie mnie jeśli o czymś zapomiałem, bo to było rok temu.
Teraz spisuje to co zapisałem sobie na kartce.

Wcześnie tez szukałem motocykla na niemieckich stronach i rzeczywiście są znacznie droższe niż w Polsce.

PostNapisane: 2014-01-19 20:24:31 
Mistrz Polski

Bardzo dziękuję za poprzednią wypowiedź - obiektywna i konkretna.

Odnośnie pozostałych wypowiedzi powiem tak: mam trochę więcej niż 18 lat i z wiary w cuda już dawno wyrosłem. Egzemplarze, które sprawdzałem kosztowały 12.500-14.000 zł. Nie oczekuję, że kupię motocykl, zatankuję go i przez 3 lata nie dołożę do niego nawet złotówki. Wkur... mnie tylko na maksa kiedy ktoś opisuje motocykl w samych superlatywach a na miejscu okazuje się to mijać z prawdą. Nie jest problemem znalezienie dobrego motocykla w Polsce. Problemem jest znalezienie uczciwego sprzedawcy, który bez ogródek powie co jest do zrobienia, co było naprawiane, a co ważne ma na to jakieś dowody, choćby faktury.

Faktem jest, że w Niemczech zadbane motocykle są droższe. I to wyraźnie droższe. We Francji natomiast ceny są wyraźnie niższe i za 3.000 euro można już naprawdę znaleźć sensowny egzemplarz.

PostNapisane: 2014-01-19 20:37:20 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Fz1
nie wiem dlaczego was dziwi ze sprzedawca nie powie wszystkiego
to proste jak dowiesz sie wszystkiego tego nie kupisz
a jak już bedziesz oglądał po takiej długiej podróży może mimo wszystko weźmiesz
jak to się mówi na początek trzeba zachęcić a potem negocjować
wiem że to wkurzające dla kupującego ale tak to niestety działa i działać będzie
ja miałem moto które było po paciaku na lewą strone (fz6 2004) mechanicznie idalnie
ceniłem go 9 nikt nie zadzwonił bo za uczciwie do tego podszedłem
później sprzedałem moto bratu bo jemu na wyglądzie nie zależało
za rok ta sztuka będzie na sprzedaż idealna mechanicznie orygnialny przebiego nieco ponad 20k ale co z tego jak ma brzydką czachę i porysowany dekielek....

dlatego prawdopodobnie trzeba będzie zrobić i sprzedawać jako igiełka takie realia że kupujący chcą tanio i dobrze kupić a sprzedający po prostu sprzedać

PostNapisane: 2014-01-20 17:43:29 
Niemowlak

Telefon: 0609718111
Obecne moto: FZ1 N 2006
"165 zł - VAT24 (z tego co pamiętam to była opłata za zwolnienie z płacenia cła)"
O ile mnie pamięć nie myli to UK należy do UE, a co za tym idzie na pojazdy wspólnotowe nie ma cła :)
Jako nieliczni mamy przyjemność płacenia akcyzy, ale wspaniałomyślnie motocykle zostały z niej zwolnione, natomiast kolega dobrze zaczął odnośnie wniosku składanego do US ( skarbowy ) odnośnie zwolnienia z Vat ponieważ jest to pojazd używany ( pamiętajcie aby się nie naciąć ponieważ urząd skarbowy i przepisy inaczej interpretuje definicję pojazdu używanego :) ( lata + ilość km )
Pozdrawiam