Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-02-18 21:51:16 
Funkiel Nówka

Witam,
prośba o ocenę motocykla z ogłoszenia:
http://otomoto.pl/yamaha-fz-6-M4094093.html

Może ktoś u nich kupował i ma jakieś doświadczenia z tym sprzedawcą?

Dzięki z góry za pomoc

PostNapisane: 2015-02-18 21:51:16 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2015-02-18 22:06:05 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZ6 S2
Nic niepokojącego nie widzę, standardowo brak ograniczników w podnóżkach kierowcy. Nie jest to 100% oryginał jak napisano w ogłoszeniu - akcesoryjne mocowanie tablicy i kierunkowskazy z tyłu. Tarcze hamulcowe chyba się powoli kończą, albo tylko takie wrażenie odnoszę z pierwszego zdjęcia.
Może ktoś coś tu znajdzie jeszcze.

PostNapisane: 2015-02-19 10:33:32 
Funkiel Nówka

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno ogłoszenie, którym jestem poważnie zainteresowany.
Moto podbno od motocyklisty. Jeśli bylibyście tak mili to proszę o ocenę także tego motocykla.
http://otomoto.pl/yamaha-fz-fz6-fazer-o ... 39645.html
Czy warto po niego jechać do Skarżyska Kamiennej.
Jestem z Warszawy

PostNapisane: 2015-02-19 14:31:17 
Prawie jak Mistrz Europy

Moto ładne, ale wymaga wgłębnych oględzin. Nie powiedziałbym, że gość to pasjonat skoro nie zrobił serwisu po sezonie na jesieni. Łańcuch wyczyściłby i nasmarował na jesieni, choć na zdjęciu widać, że nasmarowany białym smarem. :mrgreen: Czy oczyszczony wcześniej ? Nie wiem. Spalanie 5 litrów to niech sobie gość w buty wsądzi. Generalnie moto do obejrzenia na miejscu. Zapytaj o przebieg i czy są 3 kluczyki. Z nr VIN też może dowiesz się coś o moto w ASO.

Ostatnio edytowano 2015-02-20 10:18:07 przez baxior, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2015-02-19 15:11:35 
Mistrz prostej

Telefon: służbowy
Obecne moto: fz6
Kolektory ładnie oczyszczone, a za nimi brud. Na ostatnim zdjęciu na kolektorze głęboka wgniota, a taka przypadkiem się nie robi, a i wiemy skąd się wzięły opisane rysy na baku. Podejrzewam, że jak jest coś takiego jest na kolektorze to lagi mogły być wymieniane, a i wywrotka była mocniejsza. Co oczywiście nie dyskwalifikuje moto, ale należy lepiej się przyjrzeć.

PostNapisane: 2015-02-19 15:16:39 
Zamykacz opon

Obecne moto: WR 426 SM MX
Baxior - pomyśl zanim coś napiszesz, bo widzę, że się dużo udzielasz, ale czasami nie na temat ;)
Spalanie do osiągnięcia bez problemu, serwis robi się zazwyczaj na wiosnę a łańcuch smaruje czymś dobrym a nie szajsowatym castrolem.

pietter - zapytaj o wgniotkę na "pięknie" wypolerowanym kolektorze wydechowym - czasami biorą się z tego, że koło spotka się z nim ;) Ale to takie gdybanie.

PostNapisane: 2015-02-19 16:06:30 
Prawie jak Mistrz Europy

Jacek_L
Moto jest po to żeby korzystać z danej mu mocy. A jak się jeździ dynamicznie, oczywiście w granicach przepisów to 5l nie osiągniesz. Może i można osiągnąć tylko co to za przyjemność z takiej jazdy? Co do wymiany oleju to serwis powinno się robić na jesień. Na wiosnę to cały syf się osadza i potem trzeba polatać zanim się zrobi wymianę. Związki chemiczne powstałe w czasie eksploatacji też dobrze nie robią. Zasyfiały łańcuch po sezonie też zostawiasz do wiosny??? :lol:

:!: :!: Sam się zastanów kolego zanim coś napiszesz :!: :!:

O smarze nic nie pisałem, sam używam tylko S100, Napisałem tylko, że wygląda na wysmarowany
Wgniotki nie zauważyłem, moja wina, ale nie wygląda na spotkanie z kołem choć mogę się mylić. Co do rys na baku to sorki, ale ja ich nie widzę. Czy są jakąś pozostałością po zdarzeniu to zależy jak wyglądają i w którym miejscu się znajdują choć właściciel zaznaczył, że są.
Generalnie to zawsze moto trzeba zobaczyć i ocenić na żywo fachowym okiem, ze zdjęć to możemy sobie pogdybać tylko.

PostNapisane: 2015-02-19 17:47:03 
Mistrz prostej

Co do spalania 5,4 litra moja średnia z trasy 5 tkm, gdzie były góry, winkle, korki w miastach miastach i przeloty po autostradzie z prędkościami nie do końca przepisowymi. No i to oczywiście z pasażerem i załadowanymi kuframi, więc podejrzewam, że 5 litrów jest do osiągnięcia bez większych problemów. Serwis może i powinno się robić jesienią, ale przeważnie robi się wiosną, najważniejsze żeby w ogóle to zrobić :wink: Oprócz tej wgniotki na kolektorze, na siódmym zdjęciu w lewym dolnym rogu ,widoczna jest głęboka wgniotka na baku zamalowana na czarno. To nie są wgniecenia od parkingówek, ale od poważniejszej przygody. Ponieważ moto ma swoje lata to nie uniknie się różnych uszkodzeń, ale w czasie jazdy próbnej trzeba zwrócić uwagę na to jak prowadzi się motocykl.

PostNapisane: 2015-02-19 18:52:26 
Prawie jak Mistrz Europy

gulczao
Na temat spalania nie będę się już wypowiadał, bo sporo na tym forum i nie tylko zostało już napisane.
Masz rację, pod napisem otomoto mi się schowało :D Ale ile to ma? 5 mm średnicy? Może coś się przykleiło :D
Nie wiem, ale nie widzę tego na zdj 3.
Pozwólcie koledzy, że zostanę przy swoim zdaniu co do serwisowania, autem jeździe cały rok, a moto stoi przez zimę.
Dobra nie ma co bić piany, moto prześwietlone, trzeba jechać i ocenić na żywo, używanego ideału nie znajdziemy :D

PostNapisane: 2015-02-19 21:37:13 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS600 01
baxior napisał(a):
a moto stoi przez zimę.

czyje moto stoi na zimę to stoi ;p

PostNapisane: 2015-02-19 22:52:03 
Mistrz prostej

Przy takiej zimie, sezon nie ma końca :wink: Idealne moto tylko w salonie, nie ważne czy wgniota ma 5 mm, ważne że w takim miejscu nie jest to ślad po niegroźnym paciaku.

PostNapisane: 2015-02-20 08:26:11 
Funkiel Nówka

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pokazałem zdjęcia znajomemu motocykliście i on także stwierdził, że taka wgniotka na kolektorze jest oznaką czegoś poważniejszego.
W dodatku z tego co wiem od właściciela motocykl miał 3 właścicieli w Polsce (choć właściciel ich podobno zna i twierdzi, że historia motocykla jest mu znana).
Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
Ten egzemplarz odpuszczę.
Znalazłem coś bliżej mnie.
A macie jakiś pomysł dlaczego w dekoderze VIN po wprowadzeniu VINU Fazera wychodzi jako model: YZF-R6SC czy to nie jest przypadkiem VIN R6. Z czego to może wynikać?

PostNapisane: 2015-02-20 10:05:28 
Zamykacz opon

Obecne moto: FZS 1000
pietter napisał(a):
A macie jakiś pomysł dlaczego w dekoderze VIN po wprowadzeniu VINU Fazera wychodzi jako model: YZF-R6SC

Bo ten dekoder można sobie w buty wsadzić - mnie po wbiciu win fazera wyszło że mam R1 :?