Autor Wiadomość
PostNapisane: 2024-06-27 20:16:15 
Funkiel Nówka

Cześć, jestem nowy na forum. Rozglądam się za swoim pierwszym motocyklem. W oko wpadło kilka jednak, chciał bym prosić was o radę odnośnie ogłoszeń, jak myślicie co warto sprawdzić. Dodam że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o zakup motocykla i nie chciał bym wpakować się na minę.

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-fz8- ... bserved_ad

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... Guhce.html

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-xj6- ... bserved_ad

Z tych trzech najbardziej spodobała mi się XJ6 chociaż rozglądam się bardziej za jakimś nakedem. Poprosiłem właściciela o numer vin żeby sprawdzić motocykl w cepiku i wyszło że sprowadzony przez sprzedającego we wrześniu 2023 z przebiegiem 55400km czyli takim samym jaki mamy w opisie ogłoszenia czyli motocykl mógł przestać nie jeżdżony około roku na to wychodzi. Czy uważacie że cena jest w miarę ok, jeżeli chodzi o rocznik i stan na tyle ile można ocenić po zdjęciach, licząc że mechanicznie też będzie ok ?
I takie pytanie czy warto kupować raporty np. na carvertical czy jeżeli chodzi o motocykle to niczego się za bardzo z nich nie dowiem ?

Wiem że mamy inflację i że ceny wszystkiego poszły w górę ale czy to normalne że starsze motocykle tak bardzo trzymają cenę czy to po prostu ludzie/handlarze wystawiają po mocno zawyżonej cenie. Dla przykładu fz6 lub fz8 roczniki 2007 i 2010, potrafią kosztować około lub czasem ponad 20tys. Gdzie takie Mt07 2017-2020 kosztuje 20tys lub lekko ponad 20tys. Jaki może być realny koszt takiej XJ6, FZ6 czy FZ8 ?

Pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc.

PostNapisane: 2024-06-27 20:16:15 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2024-06-28 01:57:18 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Czołem, witaj na forum. Ceny faktycznie są szalone. Kumpel właśnie sprzedał fz6 która kiedyś była moja za 14500zł, moto z 2006 z ABS. Drożej niż ją ode mnie kupił 3 lata temu. Zatem ceny ciężko szacować co jest drogo. Zostaje porównywanie z innymi ogłoszeniami za podobne roczniki i oglądanie motocykli w cenie która jest dla nas akceptowalna. MT07 bardzo często jest w wersji na A2 z ograniczoną mocą i trzeba wnikliwie analizować ogłoszenia bo sprzedawcy albo się tym nie chwalą albo tak piszą żeby było to łatwo przeoczyć. Ostatecznie widać to jasno i klarownie po wpisanej mocy w dowód rejestracyjny. Starsze Yamahy uchodzą również za sprzęt nieco lepszej jakości niż obecne, choć osobiście uważam że poza jakością wykończenia to takie MT07 to bardzo udany motocykl. Druga sprawa to schyłek motocykli czterocylindrowych i takie konstrukcje stają się perełkami dla antyfanów rzędowych dwójek. Raportów nigdy nie kupowałem i niestety nie mam doświadczenia, stawiam na swoją wnikliwość przy oględzinach. Myślę że takie raporty mają większy sens przy drogich młodych pojazdach niż takich nastolatkach. Xj6 i fz8 niestety nie znam na tyle żeby sprawnie Ci ocenić czy te ogłoszenia skrywają jakieś tajemnice.
Czarna fz8 jest bez ABS, druga złota ta zarezerwowana tylko ogranicznika pochyłu w lewym secie nie ma. Xj6 ciekawa, ładny stan.

Polecam koniecznie brać z ABS. Mocą też się nie przejmuj bo ta xj z 80km też potrafi latać. Oprócz bety 125km mam hondę cbf 600 która też ma "raptem" 78km a fruwa znakomicie i uwielbiam nią jeździć. Na miasto, wokół komina i na lekkie trasy taka moc to świat i ludzie, 200kmh i tak pojedzie a do setki idzie piorunem. Za to taki silnik 4-cylindrowy ok 80-100 koni ma znakomitą cechę na pierwsze moto czyli bardzo łagodne maniery przy niższych obrotach co czyni go przyjaznym do nauki. Na xj o wiele szybciej nabierzesz swobody jazdy i poprawnej techniki bo jest mniejsza lżejsza zwinniejsza. Wybaczy o wiele więcej błędów. Fz6 również znakomity sprzęt na początek. Fz8/fz1 (poza silnikiem bliźniacza konstrukcja) to już landara, nie koniecznie dobry wybór na pierwszy duży motocykl. Da się, ale to jak uczyć się pływać na basenie olimpijskim.
Po jednym-dwóch sezonach na takiej xj6/fz6/cbf600 wsiądziesz już na każdy inny duży moto i będziesz miał frajdę z jazdy
I wykorzystasz ich potencjał.

PostNapisane: 2024-06-28 16:02:26 
Funkiel Nówka

Hej dziękuje bardzo za szybką i dokładną odpowiedź. Tak mocą się nie przejmuje :] Nie mam żadnego parcia na moc, więc myślę że te 70 - 90 koni w zupełności na początek wystarczy. Po krótkim przemyśleniu chyba faktycznie odpuszczę sobie tą FZ8, po za tym jakoś mało jest ich w ogłoszeniach a w szczególnośći w moim regionie :] Zacząłem także coraz bardziej przychylnym okiem patrzeć na wersje z owiewkami, w sumie te owiewki nie wyglądają tak źle, a wersja S2, nawet mi się podoba, poza tym było by wygodniej pojeździć gdzieś za miastem.

Podrzucę jeszcze kolejne ogłoszenia.

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... GlP5o.html

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... Gtlgi.html

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... GxfE7.html

Ten niebieski fazerek nawet nawet, cena chyba tez w miarę. W swoim mieście mam serwis Yamahy, jeżeli po oględzinach motocykl spodobał by mi się to warto jechać do autoryzowanego serwisu czy wystarczy jakiś dobry mechanik żeby mi go sprawdził. Niestety nie mam nikogo kto mógł by pomóc w zakupie :/ Koszt sprawdzenia w serwisie to 500zł, jakiś mechanik może wziął by mniej :]

Mam też kolejne pytanie odnośnie liczników, były rożne wersje w Fz6 ? bo widziałem już ogłoszenia z okrągłym licznikiem i dokładnie takim samym jak w xj6.

Raz jeszcze dzięki za pomoc, pozdrawiam.