Autor Wiadomość
 Tytuł: FZS 600 fazer
PostNapisane: 2012-04-02 12:40:18 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 fazer
Mam prośbę o poradę. Oglądałem jednego fazera, konkretnie tego http://otomoto.pl/yamaha-fzs-fazerka-600-M3103998.html i wydaje mi się spoko.
Przebieg trochę nie prawdopodobny jak na te lata ale po oględzinach (może jestem naiwny) jestem w stanie w niego uwierzyć.
Moto na pewno leżało na lewej stronie bo ma porysowany (nie zeszlifowany) dekiel i podrapaną owiewkę. Z prawej owiewka jest pęknięta i gość twierdzi że moto sie przechyliło na ścianę i kierunkowskaz ją wyłamał. Ślady wskazują na to że mówi prawdę. Motocyklem jeszcze się nie przejechałem bo gość przed garażem i na drodze do domu miał takie bagno że po prostu się nie dało więc czekam aż trochę ziemia podeschnie. Jak na razie sprawdziłem wszystko wg. przeróżnych poradników oraz własnego doświadczenia. Jedyne co wypatrzyłem to że tylny hamulec jest chyba zapowietrzony bo lekko klocki trzymają tarczę.
Pytanie nr 1: Czy w związku z tym że moto leżało, na coś zwrócić szczególną uwagę przy jeździe testowej? Na jazdę i ewentualne kupno umówiony jestem na czwartek.
Pytanie nr 2: Cena do wzięcia to 8700 ale będę próbował coś jeszcze urwać choć nie wiem czy się uda. Tanio to czy drogo?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Tytuł: Re: FZS 600 fazer
PostNapisane: 2012-04-02 12:40:18 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-04-02 18:59:29 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Przebieg faktycznie znikomy, no ale nie czepiam się. Poza rzeczami, które wymieniłeś wygląda na to, że faktycznie jest to dosyć interesujący egzemplarz. Na co zwrócić uwagę: Zobacz czy kierownica zachowuje równy odstęp np. od baku, przy maksymalnym skręcie. Oczywiście sprawdzaj to na postoju. Po pierwsze zauważysz czy nie jest krzywa, po drugie czy może ograniczniki nie są wybite. Jeśli coś będzie nie tak to da to Tobie do myślenia. Zobacz czy motorek jest prosty, ustaw na centralce i rzuć na niego okiem z kilku metrów gdy koła teoretycznie będą ustawione w jednej linii. Zobacz też czy końcówki kierownicy mają jakieś ślady przygód tudzież "odświeżania".
Tyle chyba z rzeczy, które pomogą rozwiać Twoje wątpliwości lub też dadzą Tobie nowe, aczkolwiek nie życzę :)
Cena, troszkę za wysoka. Chyba, że z pełnym bakiem.

powodzenia

PostNapisane: 2012-04-03 10:09:11 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600 fazer
SzymonNowicki dzięki za podpowiedzi, szczególnie metodę na sprawdzenie ograniczników. Niby oczywiste ale sam na to nie wpadłem :roll:
Czy jest prosty na oko sprawdzałem i jest raczej ok.
Właśnie bak raczej pusty to będę się targował :wink: