Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2024-06-18 17:10:50 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2024-06-18 17:05:04
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: vstrom 650
Zakupiłem i częściowo działa poprawnie ale mam pytania.
1. czy to normalne że w telefonie sa dwa takie same urządzenia bluetooth ?
2. połączyłem sie z innym interkomem i działało, nawet telefon odebrałem w tym samy czasie ale guzikiem bo nie działa odbiór głosowy - dlaczego
3. kolega na tańszym interkomie ma ustawione automatyczny odbiór
4. podczas jazdy kilka razy słyszałem w głosniku phone connected lub disconected - co sie dzieje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-18 17:10:50 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2024-06-19 07:37:16 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2395
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Przede wszystkim czy zainstalowałeś sobie w telefonie aplikację Cardo Connect? To jest już interkom który ma milion ustawień i bez aplikacji to jak pisanie maila na klawiaturze starej Nokii. Sprawa kluczowa to po połączeniu z aplikacją aktualizacja firmware do najnowszej wersji. W samej aplikacji ustawisz między innymi polecenia głosowe, czułośc mikrofonu, poziom redukcji szumów, glośność kanałow informacji (rozmowa interkomowa, telefon, muzyka). Parowanie z innymi interkomami również jest o wiele łatwiejsze uzywając aplikacji.

Co do działania komend głosowych to osobną kwestią jest akcent języka angielskiego. Kanał Motosapiens na YouTube zrobił dobry odcinek na temat używania i ustawienia tego interkomu oraz reakcji na akcenty.

Nie kojarzę żeby mój interkom pojawiał się przy parowaniu jako zdublowana opcja do wyboru, przy wcześniejszym interkomie od Interphone miałem tak że był dla telefonu na liście dostępnych urządzeń BT w wersji zwykłej i z dopiskiem BLE. To drugie to Bluetooth Low Energy, standard dla urządzeń pobierających bardzo mało energii jak czujniki, opaski fitness, termometry, czujki ruchu i inne urządzonka które na baterii pracują miesiącami. Tamten interkom miał stan czuwania który mógł pracować tygodniami, być może wymagał do takiego działania połączenia w trybie BLE ale w praktyce na tym trybie były różne dziwne zachowania w czasie jazdy jak nieprawidłowe odtwarzanie muzyki czy nieudane parowanie dwóch telefonów na raz. Generalnie unikałem tego parowania dla wersji BLE. Może też być tak, że lepsze interkomy mają wysoką wersję BT która nie jest obsługiwana w starszych telefonach, więc interkom wystawia dwa rodzaje połączenia w nowszym i starszym standardzie żeby każdy telefon miał szansę się z nim połączyć. Coś jak router wifi który wystawia dwie sieci, w częstotliwości 5Ghz dla najnowszych urządzeń i 2.4Ghz dla całej populacji starszych sprzętów z wifi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-19 08:06:36 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2024-06-18 17:05:04
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: vstrom 650
Aplikacja zainstalowana.
Aktualizacja zrobiona.
W telefonie iphone 15pro mam dwie takie same nazwy przy bluetooth.
Czyli mam sie uczyc akcentu?
A automatyczny odbiór jest?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-19 08:17:27 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 3897
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: tiger 800
sfazowany napisał(a):
Nie kojarzę żeby mój interkom pojawiał się przy parowaniu jako zdublowana opcja do wyboru,

Rafal111 napisał(a):
W telefonie iphone 15pro mam dwie takie same nazwy przy bluetooth.

potwierdzam, iphone tak ma z każdym urządzeniem które tak samo rozgłasza się po klasycznym bluetooth i BLE. tez mam u siebie dwa urządzenia, z jednym twierdzi że nie może się polączyć, bo zawsze łączy się z tym BLE

co do connected i disconnected to podejrzewam że to kwestia iphone i jego oszczędzania energii albo coś - z interkomem tak nie mam, ale mam dwie pary słuchawek które "z dupy" się rozłączają i momentalnie podłączają ponownie do telefon (najgorsze że z jednych z nich korzystam w pracy sparowane też z kompemi ten komunikat ucina mi dźwięki podczas spotkań). raz też tak miałem z odtwarzaniem muzyki w samochodzie z wypożyczalni


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-19 10:52:22 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2395
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Nie kojarzę funkcji automatycznego odbioru ale może jest, wolę odbierać naciskając guzik bo nie zawsze chcę odebrać :) a jak głosowo odbierałem to chyba głośno musiałem powiedzieć "enser" bo jak spokojnie mówiłem to nie reagował. Przejrzyj w aplikacji albo w instrukcji użytkowania dostępne opcje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-19 11:09:29 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 3897
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: tiger 800
tak mnie własnie naszło podczas rozmowy w pracy (a pracuje z klientem z UK) że akcent to ciekawy temat, bo mam teraz na rozmowie 23 osoby, 4 z polski, 19 Brytoli, kazdy z nich z innej części kraju, z kompletnie innym akcentem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-19 21:11:06 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2013-12-07 11:23:36
Posty: 476
Lokalizacja: WWY
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Ninja 1000SX
Ja komendy głosowe mam wyłączone. Tylko mnie denerwowały kiedy radio non stop mi się włączało. W Edge na tyle gesty są uproszczone że mega wygodne jest ich używanie zamiast komend głosowych. Nie pamiętam żeby była możliwość ustawienia gdziekolwiek automatycznego odbioru rozmowy. Nawet uważam że to zły pomysł. Kiedyś mając Iphona i cardo G9X jakość połączeń była tragiczna. Albo to dobrze działało albo były jakieś problemy w jakości dzwięku. Iphone też często rozłaczał mi się bez powodu czy z cardo czy zumo. Na całe szczęście uszkodziłem iphona i wróciłem już do androida i od tamtej pory jak ręką odjął z problemami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-22 10:01:13 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 499
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
U mnie po zakupie wszystko działało ok ale po jakiejś tam aktualizacji (tak przypuszczam) zrobił się problem taki, że jak słuchałem muzyki lub radia to powyżej 70km/h był zniekształcany dźwięk (jakby przesterowany) i lewa słuchawka grała trochę ciszej. Ten problem nie występował za każdym uruchomieniem interkomu ale pojawiał się dość często. Pomagało ponowne uruchomienie urządzenia ale sytuacja się powtarzała. Potem była kolejna aktualizacja i myślałem, że problem się rozwiąże ale tak się nie stało. Napisałem maila w marcu br do Cardo Polska ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Sam zadziałałem z tematem i zrobiłem factory reset i w aplikacji cardo connect wszystko sobie poustawiałem ponownie i cały mój problem nagle zniknął.
Odnośnie Twoich pytań:
Komendy głosowe nie zawsze działają no bo właśnie akcent. Czasami działa a czasami nie działa. Próbowałem zmienić język na amerykański ale u mnie było tylko gorzej więc wróciłem do brytyjskiego. W trasie jak byłem połączony z kolegą to raz mi samoistnie włączyło się radio.
Automatyczny odbiór mi nie jest potrzebny, bo nie zawsze chcę odbierać tel. Takiej funkcji w edgu chyba nie ma ale możesz sobie to ustawić w samym telefonie. Odnośnie rozłączania się połączenia po BT to u mnie to nie wystąpiło ani razu ale pierwsze słyszę o tym BT BLE i tutaj może być problem tak jak chłopaki piszą. Spróbuj przetestować na androidzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-22 10:43:10 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 1523
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Ready to remont
No wlanie, tez juz kilka razy czytalem ze po aktualizacji warto zrobic factory reset


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2024-06-22 16:41:37 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2395
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Tu tfu mi na razie żadne błędy jak opisywane nie wystąpiły. Jedynie przy połączeniu jednocześnie z innymi edge po DMC i jednym interkomem po BT jako plecak to z ciekawości włączyłem w tle muzykę i nie była odtwarzana ciągiem tylko cięła się bardzo. Stwierdziłem że nie ma co już oczekiwać cudów. Jak jestem połączony tylko po BT albo tylko po DMC to muzyka w tle działa znakomicie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org