Autor Wiadomość
PostNapisane: 2025-02-06 13:44:41 
Zamykacz opon

Telefon: Nikon
Obecne moto: XV535-XJ600-FZS600
W zeszłym roku miałem na wakacjach we Włoszech awarię - rozładowany akumulator, spowodowany zwarciem kabelków od gniazda zapalniczki.
Pomógł mi w tym kolega, użyczając swojego akumulatora do rozruchu.
W tym roku chciałbym się na tę ewentualność przygotować i pomyślałem o powerbanku z funkcją rozruchu.
Trochę tego jest, ale nie wiem co wybrać. Do tego oferta co chwilę zmienia się.
Dodam, że nie zależy mi na jakichś drogich i firmowych urządzeniach. To ma być tylko na "wypadek" ;-)
Co byście polecili i czego używacie?
Znalazłem na przykład takie coś...
https://allegro.pl/oferta/z-najmocniejs ... 4f69ac7020

Załączniki:
Opera Zrzut ekranu_2025-02-06_123544_allegro.pl.jpg [202.06 KiB]
Pobrane 60 razy

PostNapisane: 2025-02-06 13:44:41 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2025-02-06 17:23:30 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
toooomelo napisał(a):
Co byście polecili i czego używacie?

6 lat temu kupiłem na allego GOCLEVER DRIVE POWER PACK & CAR STARTER który reklamował się tym że odpali samochód nawet bez akumulatora, no więc zrobiłem test - wziąłem swój samochód : seat ibiza 1.4 przez tydzień nie używany, zimą, odpiąłem akumulator, zamiast tego podpiąłem powerbanka i nagrywałem. Nie załapał od razu ale odpalił, więc na plus. tego powerbanka mam do teraz, używam go tylko do rozruchu, lata ze mną na wyjazdy, cały czas działa. poniżej masz filmik z tego odpalania. Testowałem też na dieslu 2.0 zimą, ale tam fura miała podpięty i powerbank i akumulator, z tym ze z akumulatora nie odpalała - też dał radę. Mogę go z pełną premedytacją poświęcić jeśli chodzi o odpalanie, nie korzystałem z opcji ładowania urządzeń usb w nim tak prawdę mówiąc...

to pikanie to z powerbanka, daje znać że trzeba go odpiąć :)
https://www.youtube.com/watch?v=UiaokdS ... %82Mufinek

PostNapisane: 2025-02-06 17:36:29 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Ja kupiłem chińczyka reeg na allegro z pompką i starterem w jednym, działa znakomicie i jako starter i jako pompka. Kilka razy uratował pupę jak ojcu padł w aucie akumulator, 1.9 TDI zapalał bez zająknięcia na tym starterze. Pompka też działa super, koniec końcem podarowałem tacie ten starter z pompką a sobie kupiłem samą pompkę reeg bo jest dużo mniejsza od tego combo. Starter też sobie dokupię tylko będę szukał jak najmniejszego. Samą firmę reeg polecił mi blue7 bo miał już wcześniej pompkę od nich. Wszystkie startery które widziałem na żywo działały tak samo znakomicie więc tu bym akurat się nie obawiał czy wybrany podoła zadaniu, kwestia ceny, wielkości i funkcji. Dla mnie powinien mieć musowo port ładowania usb-c (wszystkie posiadane urządzenia teraz staram się zmieniać tak żeby mieć jeden standard ładowania) i funkcję power banku.

PostNapisane: 2025-02-07 10:39:35 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
sfazowany napisał(a):
Dla mnie powinien mieć musowo port ładowania usb-c (wszystkie posiadane urządzenia teraz staram się zmieniać tak żeby mieć jeden standard ładowania)

słuszna uwaga, ale chyba już weszła dyrektywa która w nowych urządzeniach wymusza usbc więc powinno być coraz proźciej. Sam standard jest w ogóle fajny maxymalnie może pchać 5Amp prądu z tym że cała moc jest w napięciach- usbc może działac jak zwykły kabelek usb z napięciem 5v, ale działa tez na napięciach 9, 12, 15 a nawet 20V co powoduje że można nim pchnąc az 100W więc zasilić niejedno (standar Power Delivery 3.1). nawet lepiej, bo standard power delivery 3.1 który powoli jest wrdażany dodaje też 28, 36 a nawet 48V czyli aż 240W prądu. to w sumie spoko opcja bo w przyszłości pozwoli pozbyć się tych dziwnych gniazdek 12V i zamienić je malutkimi gniazdkami USBC np pryz liczniku, będzie można do nich podpiąć zarówno telefon żeby go naładować, jak i pompkę czy nawet wyciągarkę która potrzebuje znacznie więcej mocy!

PostNapisane: 2025-02-07 10:47:56 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Fazer S2
toooomelo ja mam taki i mogę polecić:

https://allegro.pl/oferta/yato-urzadzen ... 5dc941f448