Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-11-04 20:10:17 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZS 600 2001
Witam
Mam dylemat co do zakupu nowego kasku.
Z racji nie ustającej konieczności noszenia okularów zamierzam kupić kask z otwieraną szczęką.

Moje dwa typy to:
Shark Openline Fusion (3/5 gwiazdek SHARP)
AGV Longway (4/5 gwiazdek SHARP)

Cenowo Shark jest droższy o ok. 100 zł, ale posiada blendę przeciwsłoneczną i po oględzinach zdjęć ma lepsze wykonanie.
Wcześniej jeździłem w Nolanie N81, lżejszym o 200 gramów.

Co sądzicie o tych wymienionych kaskach i firmach. Który polecacie z tych modeli?
PS. Nic innego szczękowego nie wchodzi w grę, gdyż tylko te modele są w "moim tanim sklepie" (czyt. InterCars) :-)

Nie dubluj tematow !!!
Nemo

PostNapisane: 2010-11-04 20:10:17 
admin ręczy i poleca:)

Tytuł: Re: Kask
PostNapisane: 2010-11-04 21:32:03 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZS 600 2002
Mam AGV Longway od półtora roku.
Ma wady i zalety. Główna zaleta - waga - tylko 1650 gr. Fajne malowanie Daytona. Wyciągana wyściółka do prania. Miejsce na słuchawki. Dobra wentylacja (wynikająca chyba z ogólnej nieszczelności).

Wady.
Szyba szybko się rysuje - po 8 tys km w zasadzie powinienem ją wymienić. Brak blendy - trzeba kombinować. Uszczelka wokół szyby się ugniotła i górna część szyby ma luzy. Szukam uszczelki niefirmowej, żeby to poprawić. Wlot dolnego nawiewu - przekombinowany i niewygodnie czyści się z robaków to miejsce. Latwo wyłamują się plastikowe śruby szybki, ale można kupić zapasowe za parę złotych.

Cena AGV jest teraz fajna, bo da się kupić za około 450zł (w Intermotors). Za tyle - brać w ciemno.

Sharka nie używałem. Szkoda, że ma takie ponure kolory. Nie lubię kasków jednolitych.

PostNapisane: 2010-11-04 21:54:44 
Funkiel Nówka

Dzięki za opis.
Tego AGV mam za 320 zł w kolorze srebrnym.
Shark Openline to wydatek 430 zł czarny połysk.
W takiej cenie mam tylko wybór pomiędzy tymi dwoma.
Do całego czarnego fazera, czarny kask, trochę ciemno ;-/

Chciałbym mieć kask na dłużej, a tak szybkie zużycie trochę mnie zniechęca do zakupu AGV na korzyść SHARKa (czekam na opinię użytkownika Sharka).

PostNapisane: 2010-11-05 08:55:26 
Zamykacz opon

Obecne moto: Po Tcat czas na FJR
yawabusa
ja jeździłem 3 sezony w Longway-u.
Moja opinia:
-bardzo przyjemna wyściółka w środku(SHOEI,które teraz mam-wypada słabo w tym temacie).dodatkowo wyjmowany cała.Trochę ugniotło się wnętrze po 3 sezonach.
-duże pole widzenia.
-otwierana szczęka.Fajna jednak trzeba uważać na zamykanie.U mnie nie zawsze wpinały się oba zamknięcia.Trzeba sprawdzać.
-czarny mat- bardzo ciężko się czyści.
-szybka: I-sza,która miałem nie wytrzymała nawet sezonu-ale to raczej przez niewłaściwe jej czyszczenie.Dużo rys plus starłem lekko anti-foga.Nic u mnie się nie ułamało ani nie wypadło.Demontaż szyby-prosty.Bierzesz monetę i przekręcasz zaczepy.
Kupiłem 2-gą.I ta już wytrzymała 2 sezony.Jak będziesz uważał z czyszczeniem to dają radę.
-antifog-całkiem całkiem.Jednak całkowitego braku parowania nie uświadczysz.
-głośność- nie jest aż tak źle. Ja jeżdżę zawsze w zatyczkach-aż tak mi to nie przeszkadzało.Da się odczuć świsty z okolic szczelin od szczęki.
Znowu porównam do RAIDa 2- dużej różnicy w głośności nie zauważyłem.A oczekiwałem ,że SHOEI pobije AGV.
-ciężki-faktycznie da się to odczuć
-wentylacja-przy szczęce-nie działa.czy otwarta czy zamknięta-zawsze to samo.górna-coś tam daje ale raczej na poziomie miernym
-w chłodne dni-przeszkadza jedna rzecz-wieje non stop na oczy.w lato tego nie odczuwasz ale w zimne dni przeszkadza.
Jak dla mnie- całkiem dobry kask.tym bardziej za takie pieniądze. Ma kilka wkurzających rzeczy.Ja przez to zmieniłem na SHOEI-a ale zachwytu nie ma. I moim zdaniem AGV to niezłe kaski za przyzwoite pieniądze.
Nie tylko SHOEI na tym świecie...
Ja bym brał srebrnego-ogólnie mam dość już czarnego kasku.wszystko czarne-ciuchy,kask itp. :wink:

PostNapisane: 2010-11-05 10:35:23 
Funkiel Nówka

Dzieki za szczegółowy opis AGVa:)
Właśnie za dużo czarnego to nie bardzo, srebrny by mi pasował bardziej. Shoei w swojej cenie odpada na przedbiegach, nieosiągalny jak dla mnie. Myślałem o Nolanie N103, ale podobno z opisów wynika że użytkownicy nie są bardzo zachwyceni.

Z parowaniem: to największy problem jest u mnie z parującymi okularami :-/
Nawiewy: mi jest zawsze chłodno, nawet z zamkniętymi otworami wentylacyjnymi i zawsze ubieram kominiarkę :)

Przez weekend muszę podjąć jakąś decyzję :-)

PostNapisane: 2010-11-05 11:10:16 
Zamykacz opon

Ja to ciągle w kominiarce.W AGV nie odczuwałem zimna itp.tylko te nieszczęsne wianie na oczy.
Okulary na oczach-u mnie parowały na światłach.tego raczej nie unikniesz.
z blendą w SHARKU uważam,że będzie podobnie.raczej nie ma anti-foga.
Co do koloru-dla jednych ważna sprawa ,inni nie zwracają na to uwagi.
Ja jak zmieniłem z czarnego na srebrny to jakoś lepiej się poczułem 8)
Ja brał bym srebrny!cena też ekstra.320zł. ja kupiłem swój za ok 600 zł 3 lata temu.

PostNapisane: 2010-11-05 15:43:35 
Mistrz Polski

AGV Longway uchodzi za jeden z najlżejszych kasków szczękowych. Nie można więc o nim mówić, że "jest ciężki i to czuć".

Nigdy nie miałem problemów z zamykaniem szczęki. Mechanizm działa precezyjnie, a gdy po sezonie rozebrałem szczękę i ją delikatnie przesmarowałem - to wrażenia zupełnie jak z C3 Schubertha, którego mierzyłem w sklepie.

Potwierdzam, że AGV ma świetne pole widzenia.
W oczy nigdy mi nie wiało. Jestem zdumiony, że inni mają takie spostrzeżenia. Być może dodatkowe okulary zmieniają strugę powietrza. Z tym, że ja często jeździłem i w okularach, i bez - nigdy nie było z tym problemu. Za 320 zł - brałbym ten kask bez wahania.

Z drugiej strony - brak blendy to ogromna wada. Wiem, bo jeździłem w kasku z blendą (HJC IS-MAX). Jeśli więc Shark leży dobrze na głowie - to też jest warty rozważenia.

PostNapisane: 2010-11-05 16:10:26 
Zamykacz opon

jako szczękowiec : fakt jeden z najlżejszych.
jako po prostu kask-dla mnie ciężki.Po zmianie kasku teraz to czuję.Chociaż teraz to integralny.a szczękowy zawsze będzie cięższy.Ale zszokowany jestem,że niby 200-250g różnicy można tak czuć :shock:
Mechanizm-po roku u mnie też było ok.Później zaczął szwankować.Zapinał się na jeden ząbek albo nawet wcale.Trzeba było dociskać ręką.A mimo tego nie miałem pewności czy dobrze zamknięta jest szczęka.Tylko,że ja nic nie robiłem z tym od kupna :oops:
Wianie na oczy-w okularach było ok.Bez-niestety wiało.Tak będzie raczej w większości kasków bez tej dolnej osłony(podbródkowej?).Mi to przeszkadzało w chłodne dni.w lato nie było zauważalne.
W raid 2 , u mnie wieje również.
Ciągle jednak uważam-jak za 320 zł to brać bo to dobry kask!!!bo rozmiarów zabraknie :wink:

PostNapisane: 2010-11-05 16:57:56 
Mistrz Polski

ŻYTO napisał(a):
(...)Wianie na oczy-w okularach było ok.Bez-niestety wiało.Tak będzie raczej w większości kasków bez tej dolnej osłony(podbródkowej?).
(...)

Ale AGV ma podbródek. Nie jest szczególnie szeroki - ale z pewnością pomaga.

PostNapisane: 2010-11-05 22:10:10 
Funkiel Nówka

Już postanowione :-)
We wtorek dostanę czarnego Sharka. Mam możliwość zwrotu, więc jakby co biorę AGV.
Pogoda nie bardzo na jazdę i testy, ale jak będzie ładniej w weekend z pewnością przetestuję nowy zakup.

Mam nadzieję, że nie będę zawiedziony i rozczarowany. Bo to będą pierwsze doświadczenia ze szczękowymi kaskami :-)

Nie wiem jak dużo wpływa jazda Fazerem z wyższą turystyczną szybą na wrażenia z kaskami szczękowymi (ciszej, brak wiania w kask, itp)?

PostNapisane: 2010-11-05 22:49:09 
Mistrz Polski

Opisz koniecznie wrażenia. Wyższa szyba nie ma osłaniać kasku. Osłania ciało do ramion. Też mam taką.

PostNapisane: 2010-11-06 09:01:06 
Funkiel Nówka

Opisze w połowie przyszłego tygodnia. Dodam też szczegółowe zdjęcia.

Wyższa szyba jest super w porównaniu ze standardową szybką w poprzedniej Diversion:)

PostNapisane: 2010-11-06 11:38:13 
Zamykacz opon

MarcinN
fakt -osłona symboliczna ale jest.
yawabusa
jednak wziąłeś Shark-a.
a my się tak tu produkowaliśmy o AGV :lol: :wink:

PostNapisane: 2010-11-23 22:58:40 
Mistrz prostej

A co sądzicie o firmie BELL i kasku Sprint. Z tego co widzę, to nie jest dostępny w Polsce. Mam okazje kupić sprowadzany z USA za 310 zł. Co o tym myślicie

PostNapisane: 2010-11-24 09:45:52 
Mistrz prostej

Obecne moto: Fazer8
Ja się już prawie zdecydowałem, wezmę Nolana N90. Czy ktoś z Was jeździ w takim kasku? Wady, zalety? A jak wygląda w porównaniu z nolanem N103? Jest trochę tańszy i wiem, że to nowość więc mam nadzieję, że poprawili wady z poprzednika. Będę wdzięczny za rady i opinie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 117  Następna strona