Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2024-06-18 17:10:50 
Funkiel Nówka

Obecne moto: vstrom 650
Zakupiłem i częściowo działa poprawnie ale mam pytania.
1. czy to normalne że w telefonie sa dwa takie same urządzenia bluetooth ?
2. połączyłem sie z innym interkomem i działało, nawet telefon odebrałem w tym samy czasie ale guzikiem bo nie działa odbiór głosowy - dlaczego
3. kolega na tańszym interkomie ma ustawione automatyczny odbiór
4. podczas jazdy kilka razy słyszałem w głosniku phone connected lub disconected - co sie dzieje?

PostNapisane: 2024-06-18 17:10:50 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2024-06-19 07:37:16 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Przede wszystkim czy zainstalowałeś sobie w telefonie aplikację Cardo Connect? To jest już interkom który ma milion ustawień i bez aplikacji to jak pisanie maila na klawiaturze starej Nokii. Sprawa kluczowa to po połączeniu z aplikacją aktualizacja firmware do najnowszej wersji. W samej aplikacji ustawisz między innymi polecenia głosowe, czułośc mikrofonu, poziom redukcji szumów, glośność kanałow informacji (rozmowa interkomowa, telefon, muzyka). Parowanie z innymi interkomami również jest o wiele łatwiejsze uzywając aplikacji.

Co do działania komend głosowych to osobną kwestią jest akcent języka angielskiego. Kanał Motosapiens na YouTube zrobił dobry odcinek na temat używania i ustawienia tego interkomu oraz reakcji na akcenty.

Nie kojarzę żeby mój interkom pojawiał się przy parowaniu jako zdublowana opcja do wyboru, przy wcześniejszym interkomie od Interphone miałem tak że był dla telefonu na liście dostępnych urządzeń BT w wersji zwykłej i z dopiskiem BLE. To drugie to Bluetooth Low Energy, standard dla urządzeń pobierających bardzo mało energii jak czujniki, opaski fitness, termometry, czujki ruchu i inne urządzonka które na baterii pracują miesiącami. Tamten interkom miał stan czuwania który mógł pracować tygodniami, być może wymagał do takiego działania połączenia w trybie BLE ale w praktyce na tym trybie były różne dziwne zachowania w czasie jazdy jak nieprawidłowe odtwarzanie muzyki czy nieudane parowanie dwóch telefonów na raz. Generalnie unikałem tego parowania dla wersji BLE. Może też być tak, że lepsze interkomy mają wysoką wersję BT która nie jest obsługiwana w starszych telefonach, więc interkom wystawia dwa rodzaje połączenia w nowszym i starszym standardzie żeby każdy telefon miał szansę się z nim połączyć. Coś jak router wifi który wystawia dwie sieci, w częstotliwości 5Ghz dla najnowszych urządzeń i 2.4Ghz dla całej populacji starszych sprzętów z wifi.

PostNapisane: 2024-06-19 08:06:36 
Funkiel Nówka

Aplikacja zainstalowana.
Aktualizacja zrobiona.
W telefonie iphone 15pro mam dwie takie same nazwy przy bluetooth.
Czyli mam sie uczyc akcentu?
A automatyczny odbiór jest?

PostNapisane: 2024-06-19 08:17:27 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
sfazowany napisał(a):
Nie kojarzę żeby mój interkom pojawiał się przy parowaniu jako zdublowana opcja do wyboru,

Rafal111 napisał(a):
W telefonie iphone 15pro mam dwie takie same nazwy przy bluetooth.

potwierdzam, iphone tak ma z każdym urządzeniem które tak samo rozgłasza się po klasycznym bluetooth i BLE. tez mam u siebie dwa urządzenia, z jednym twierdzi że nie może się polączyć, bo zawsze łączy się z tym BLE

co do connected i disconnected to podejrzewam że to kwestia iphone i jego oszczędzania energii albo coś - z interkomem tak nie mam, ale mam dwie pary słuchawek które "z dupy" się rozłączają i momentalnie podłączają ponownie do telefon (najgorsze że z jednych z nich korzystam w pracy sparowane też z kompemi ten komunikat ucina mi dźwięki podczas spotkań). raz też tak miałem z odtwarzaniem muzyki w samochodzie z wypożyczalni

PostNapisane: 2024-06-19 10:52:22 
Legenda forum

Nie kojarzę funkcji automatycznego odbioru ale może jest, wolę odbierać naciskając guzik bo nie zawsze chcę odebrać :) a jak głosowo odbierałem to chyba głośno musiałem powiedzieć "enser" bo jak spokojnie mówiłem to nie reagował. Przejrzyj w aplikacji albo w instrukcji użytkowania dostępne opcje.

PostNapisane: 2024-06-19 11:09:29 
Legenda forum

tak mnie własnie naszło podczas rozmowy w pracy (a pracuje z klientem z UK) że akcent to ciekawy temat, bo mam teraz na rozmowie 23 osoby, 4 z polski, 19 Brytoli, kazdy z nich z innej części kraju, z kompletnie innym akcentem.

PostNapisane: 2024-06-19 21:11:06 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Ninja 1000SX
Ja komendy głosowe mam wyłączone. Tylko mnie denerwowały kiedy radio non stop mi się włączało. W Edge na tyle gesty są uproszczone że mega wygodne jest ich używanie zamiast komend głosowych. Nie pamiętam żeby była możliwość ustawienia gdziekolwiek automatycznego odbioru rozmowy. Nawet uważam że to zły pomysł. Kiedyś mając Iphona i cardo G9X jakość połączeń była tragiczna. Albo to dobrze działało albo były jakieś problemy w jakości dzwięku. Iphone też często rozłaczał mi się bez powodu czy z cardo czy zumo. Na całe szczęście uszkodziłem iphona i wróciłem już do androida i od tamtej pory jak ręką odjął z problemami.

PostNapisane: 2024-06-22 10:01:13 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZ6 S2
U mnie po zakupie wszystko działało ok ale po jakiejś tam aktualizacji (tak przypuszczam) zrobił się problem taki, że jak słuchałem muzyki lub radia to powyżej 70km/h był zniekształcany dźwięk (jakby przesterowany) i lewa słuchawka grała trochę ciszej. Ten problem nie występował za każdym uruchomieniem interkomu ale pojawiał się dość często. Pomagało ponowne uruchomienie urządzenia ale sytuacja się powtarzała. Potem była kolejna aktualizacja i myślałem, że problem się rozwiąże ale tak się nie stało. Napisałem maila w marcu br do Cardo Polska ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Sam zadziałałem z tematem i zrobiłem factory reset i w aplikacji cardo connect wszystko sobie poustawiałem ponownie i cały mój problem nagle zniknął.
Odnośnie Twoich pytań:
Komendy głosowe nie zawsze działają no bo właśnie akcent. Czasami działa a czasami nie działa. Próbowałem zmienić język na amerykański ale u mnie było tylko gorzej więc wróciłem do brytyjskiego. W trasie jak byłem połączony z kolegą to raz mi samoistnie włączyło się radio.
Automatyczny odbiór mi nie jest potrzebny, bo nie zawsze chcę odbierać tel. Takiej funkcji w edgu chyba nie ma ale możesz sobie to ustawić w samym telefonie. Odnośnie rozłączania się połączenia po BT to u mnie to nie wystąpiło ani razu ale pierwsze słyszę o tym BT BLE i tutaj może być problem tak jak chłopaki piszą. Spróbuj przetestować na androidzie.

PostNapisane: 2024-06-22 10:43:10 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
No wlanie, tez juz kilka razy czytalem ze po aktualizacji warto zrobic factory reset

PostNapisane: 2024-06-22 16:41:37 
Legenda forum

Tu tfu mi na razie żadne błędy jak opisywane nie wystąpiły. Jedynie przy połączeniu jednocześnie z innymi edge po DMC i jednym interkomem po BT jako plecak to z ciekawości włączyłem w tle muzykę i nie była odtwarzana ciągiem tylko cięła się bardzo. Stwierdziłem że nie ma co już oczekiwać cudów. Jak jestem połączony tylko po BT albo tylko po DMC to muzyka w tle działa znakomicie.

PostNapisane: 2024-08-05 19:05:17 
Funkiel Nówka

ok dzięki

co do odbioru gestem macie na myśli przycisk?
Hm przy 130km/h jakoś trudno mi trafić w przycisk w rękawiczkach :)

PostNapisane: 2024-08-08 09:38:41 
Legenda forum

chyba są jakieś komendy głosowe, ale nigdy mi się nei udało ich odpalić.

PostNapisane: 2024-08-09 00:08:20 
Legenda forum

Działają, trzeba głośno mówić ale da się odebrać mówiąc ANSWER. W aplikacji opcja ta musi być aktywowana:
[ img ]
Niestety Cardo jest dość czułe na akcent, szczególnie przy bardziej skomplikowanych komendach. Wywoływanie telefonu do osoby z listy kontaktów wymaga szpagatu. Jeśli ktoś ma nazwę kontaktu prostą fonetycznie i krótką jak np samo imię Karol, to jeszcze zaskoczy bez modyfikowania tego imienia, ale jak kontakt jest długi i jeszcze typowo polski jak nazwisko Brzęczyszczykiewicz, to nie ma opcji żeby mówiąc po polsku nazwisko skojarzył fonetycznie z kontraktem. Podpowiedzią jak trzeba wymówić kontakt będzie zmuszenie automatu np w aplikacji Google translate żeby przeczytał polskie imię czy nazwisko z językiem ustawionym na angielski. W ten sposób Misiek to będzie "majsiik", Janek to będzie "dżaniik" itp.

Pierwszym obejściem problemu będzie zmiana na czas wycieczki nazwy kontaktu na coś prostego jak Adam, Mark, Tokio czy inne słowo brzmiące tak jak jest pisane.

Drugi sposób to korzystnie z asystenta Google do którego można mówić po polsku i ogarnia polskie imiona i nazwiska. Wywołuje się go klikając raz dolny guzik obok rolki głośności.
[ img ]

Trzeci sposób to dodanie w aplikacji Cardo kontaktu do którego będziemy często dzwonili jako Speed Dial (przy kontakt z gwiazdką):
[ img ]
Kontakty dodane niżej z serduszkami będą szybko dostępne w aplikacji ale nie da się wywołać ich z samej centralki, tylko ten pierwszy z gwiazdką. Do kontaktu Speed Dial możemy zadzwonić albo komendą głosową "hey Cardo, call speed dial" albo klikając dwukrotnie dolny przycisk:
[ img ]

Czwarty sposób to używanie opcji Redial czyli ponownego dzwonienia do ostatniego kontaktu. Możemy przed jazdą zadzwonić lub chociaż puścić strzałkę do kontaktu do którego będziemy dzwonili i w czasie jazdy użyć funkcji Redial, czyli głosowo " hey Cardo, redial number" lub przytrzymując przez dwie sekundy dolny przycisk:
[ img ]

Wrzucam poniżej aktualną listę komend głosowych:
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Sam często gubię się w tych skrótach, ratuję się pdf-em w telefonie z wyciągniętym linkiem do pliku na ekran główny jako ikonka żeby szybko to znaleźć na postoju. Niestety nie da się tu wrzuć pdf ale wystarczy w Google wpisać Packtalk Edge Manual.

PostNapisane: 2024-08-09 09:32:18 
Legenda forum

sfazowany napisał(a):
Niestety Cardo jest dość czułe na akcent,

nie tylko Cardo. większość mechanizmów nastawionych jest na uniwersalny angielski albo na amerykański-angielski. Pracuję z brytyjczykami, troszkę łyknąłem ich akcentu i niestety z wieloma astsrentami się nie dogaduję (szczególnie że pracuję z kilkoma obszarami, w tym z szkotami). Tu Google assistant najlepiej ogarnia.

sfazowany napisał(a):
W ten sposób Misiek to będzie "majsiik", Janek to będzie "dżaniik" itp.

ja to obchodzę korzystając z komend głosowych siri. nawet nie wiesz jak często dzwonię do Azji żeby połączyć się z żoną "Hej siri, col Azia"

PostNapisane: 2024-08-09 11:18:52 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
Hej cardo, bateri stejtus.....
Hej cardo, batery status....
Hej cardo, baterii status...
Hej cardo, batery status KURWA!!!

“baterii status 50 percent"

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona