Autor Wiadomość
PostNapisane: 2025-04-25 14:37:19 
Funkiel Nówka

Obecne moto: WR125X
Czy wie ktoś jaki wałek zdawczy od skrzyni biegow by pasowal do WR125X 2013r. ? Jest to nr 14 na katalogu. Ponieważ na yama-sklepie pisze że już go nie produkują.

PostNapisane: 2025-04-25 14:37:19 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2025-04-26 07:54:58 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Googlałeś numer części? Dokładnie taki temat przerabiałem w mojej husqvarnie TE 630 2011, kupiłem identyczny wałek ze starszego o 15 lat modelu który był dużo popularniejszy od mojego, często gęsto takie elementy jak skrzynia są wspólne dla wielu modeli, również w innych pojemnościach.

PostNapisane: 2025-04-28 10:24:01 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
generalnie szukanie kompatybilnych częsci nie ejst proste, trzeba pokombinować. do starej hondy troszkę sie napracowalem żeby poznajdować. polecam takie kroki:

1. sprawdzasz numer częsci i do jakich innych modeli pasował. tutaj unmer częsci sprawdziszna stronie ASO, ale niezawsze wsszytkie modele masz tam wypisane. warto googlowac po numerze części, przeglądac oferty na ebay i innych sklepach gdzie piszą do jakich modeli pasują... i zweryfikowac to na stronie ASO
2. Żeby poszerzyć opcje modeli warto zerknąc na numery częsci jakie producenci zaminników nadają i do jakich motocykli te zamienniki pasują. to daje troszke więcej pola manewru
3. jeśli częśc której szukasz jest częscią jakiegoś "podsystemu" warto poszukać kto ten system produkuje i do jakich innych motocykli był dodawany. Ja szukalem do hondy tłoczków do zacisku bamulcowego, mam tam zacisk brembo, więc znalazłem na stronie brembo jaki to model, do jakich innych motocykli był sprzedawany, i mimo że mam yamahe, kupiłem tłoczki od jakiegoś suzuki i pasowały w sam raz
4. ostatecznie zostaje "chybił trafił" - szukasz po podobnych motocyklach innych producentów, zamawiasz z opcją zwrotu i sprawdzasz czy pasuje.

w przypadku części która nie ejst produkowana możesz zadzwonić po prostu do ASO, podejrzewam ze zamienili ja na inną która pasuje plug&play, ale ma jakieś zmiany. tak jest np z nakrętkami zębatki zdawczej w FZ6. Widze że w roczniku 2013 ta częśc ma oznaczenie 3C1-E7402-00-00, szybkie googlowanie sugeruje że montowiali ją też w WR125X, R125 z 2013 ale z nowszych motocykli widzę MT125 z 2015 i z R125 też z 2015. Na stronie yama-sklep jest info że jest niedostępny i numery części są te same, ale już np na stronie miedzynarofowej usalo mi się znaleźć i dodać do koszyka (koszt 229 eur z VAT) więc pewnie częśc da się sprowadzić, trzeba tylko poczekać. Zadzwoń do yama-sklep, możliwe że nie mają na stanie ale beda w stanie sprowadzić... albo poszukaj za granicą i sprowadź sam.

https://www.bike-parts-yam.com/yamaha-m ... 1-E7402-00

PostNapisane: 2025-04-28 14:05:48 
Legenda forum

Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Mi się udało kupić wałek w hiszpańskim sklepie internetowym, wyszło zdecydowanie taniej niż przez importera w Polsce. Misiek napisał złoty poradnik jak kombinować z częściami, dokładnie tak staram się szukać tych części. Tuzmen za to nauczył mnie szukać po olx-ach, prostymi frazami, np "skrzynia" i "model motocykla" i kopanie ręcznie wśród wyników, w ten sposób znaleźliśmy skrzynię biegów używkę w niezłym stanie i co śmieszne zawierającą wałek który potrzebowałem w idealnej kondycji za cenę nizszą niż kupiłem nowy wałek z Hiszpanii. Zostawiłem go sobie na zapas :)

Zatem poszukaj też wśród używek kompletnej skrzyni od Twojego lub bliźniaczych modeli, może trafisz w dobrej cenie w pełni sprawny wałek ze skrzynią gratis.