Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-09-22 13:21:38 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-11-09 09:29:11
Posty: 17
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6NA S2
Cześć,

Kupiłem jakiś czas temu licznik biegów GPT uniwersalny GI 1001. Podłączone zgodnie z instrukcją i wszystko działało super. Po zaprogramowaniu było git.
W końcu padł aku i po wymianie chciałem od nowa zaprogramować i tutaj się dzieje dziwna rzecz, której nie znalazłem jeszcze na forum.

Za pierwszym razem włączyłem i wyłączyłem zapłon kilka razy, żeby wejść w tryb programowania i poszło ok ale coś chyba źle zrobiłem bo biegi się nie zaprogramowały.

Za drugą próbą i każdą kolejną nie musze już włączać i wyłączać kilka razy zapłonu - licznik od razu wskazuję mrugające "P" które niby pozwala programować ale po odpaleniu motocykla wyświetlacz od razu wyświetla "-" a nie mrugającą "1" czyli uznaje, że już jest zaprogramowany. W żaden sposób nie udaje mi się zmusić go do programowania, ani wielokrotne włączanie i wyłączanie zapłonu, ani czekanie kilka minut na zapłonie lub na luzie...

Ma ktoś jakieś pomysły?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Licznik biegów GPT
PostNapisane: 2020-09-22 13:21:38 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2020-09-22 14:09:57 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2384
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Rzeczywiście dziwnie. Spróbowałeś tego co chciałem zaproponować, czyli poczekać parę min aż przejdzie znów do programowania. Jest jeszcze na gwarancji? Może napisz do sprzedawcy...
Mój czasami podczas jazdy głupiał i cały czas pokazywał "-" ale po zgaszeniu i zapaleniu wracał do normy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-22 15:01:46 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-11-09 09:29:11
Posty: 17
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6NA S2
Wysłane - zobaczymy co odpowiedzą. W najgorszym wypadku odeślę na reklamację. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-22 15:41:02 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 3879
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: tiger 800
może zaiwsił się w jakimś dziwnym stanie, odpięcie od zasilania na jakis dłuższy czas moze go zresetuje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-22 16:15:15 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-11-09 09:29:11
Posty: 17
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6NA S2
Odpiąłem aku na jakieś 30 min? myślisz, że mało? Może w środku jest jakas bateria która podtrzymuje ustawienia na dłużej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-22 18:42:03 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2384
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
Generalnie on nie gubi ustawień po odpieciu akumulatora, nie jest na stale podlaczony pod 12V. Inaczej "-" by się wyswietlał nawet po zgaszeniu motocykla, wiec odpinanie aku na niewiele się zda. Gdyby dalo sie go latwo odłączyć możnaby na odpietym spróbować połączyć na chwilę plus i minus wyświetlacza.

Napisz do sklepu z ktorego kupiłeś, a nóż wyślą Ci drugi...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-22 20:48:38 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-11-09 09:29:11
Posty: 17
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6NA S2
Wszystko podłączyłem pod ECU. Wydaje mi się że to jest podobnie jak z licznikiem. Jak odłączysz aku to zapomni np ustawiona godzinę a ta np nie wyświetla się cały czas. Zatem albo te liczniki mają jakąś baterie w co wątpię bo po rozładowanym aku wszystko by działało jak należy a tak nie bylo, albo ten mój się uszkodził podczas resetowania. Dziwna sprawa... A działał wyśmienicie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 20:00:57 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-09-23 19:35:47
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Witam
Nie chce tworzyć kolejnego posta na ten sam temat więc napisze tutaj, kupiłem licznik biegów o nazwie yamaha gear tylko jest z nim mały problem, mianowicie po podłączeniu i po odpaleniu zaczyna mrugać L - 1 i na tej mrugającej 1 zostaje. Próbowałem go resetować przekręcając kluczyk kilka razy (reaguje) uruchamiam silnik czekam aż L przestanie mrugać daje 1 dodaje gazu i dalej nic się nie dzieje. Zasilanie wziąłem z tylnej lampy, a drugi kabelek podłączyłem pod czujnik wału (we wtyczce były 2 jeden czarny?, a drugi szary i do tego się wpiąłem). Dodaje link do tego wyświetlacza https://pl.aliexpress.com/item/4001280160501.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.20304aebPFrRdv&algo_pvid=00ab1bf2-06e8-4999-b6f2-3a44df1ec793&algo_expid=00ab1bf2-06e8-4999-b6f2-3a44df1ec793-0&btsid=0b0a187915997511689368031e864f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 20:23:09 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 301
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
A sygnał prędkości jazdy podłączyłeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 20:31:05 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-09-23 19:35:47
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
podłączyłem wszystkie kable jakie tam były czyli 2 wtyczki i 2 kable (+ i czujnik) :? , sygnał będzie we wtyczce?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 21:15:07 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2020-08-26 22:13:41
Posty: 263
Lokalizacja: WOT
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Sygnał prędkości jest we wtyczce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 22:00:58 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-08-21 18:40:53
Posty: 30
Lokalizacja: Leźno
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XT1200Z
Spróbuj podpiąć się pod drugi przewód z czujnika wału. Miałem podobny problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-23 22:40:44 
Legenda forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 2384
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XV250 R1200GS CBF600
kary napisał(a):
Wszystko podłączyłem pod ECU. Wydaje mi się że to jest podobnie jak z licznikiem. Jak odłączysz aku to zapomni np ustawiona godzinę a ta np nie wyświetla się cały czas. Zatem albo te liczniki mają jakąś baterie w co wątpię bo po rozładowanym aku wszystko by działało jak należy a tak nie bylo, albo ten mój się uszkodził podczas resetowania. Dziwna sprawa... A działał wyśmienicie.
Ecu nie jest zasilane po zgaszeniu motocykla, gasząc motocykl calkowicie odcinasz zasilanie od wyswietlacza biegów. Zegarek potrzebuje ciaglego zasilania bo.. to zegarek. Bez prądu traci rachubę czasu :)

Reszta licznika nie rozprogramowuje się od odłączenia zasilania, nie ma takiej potrzeby. Po odłączeniu akumulatora nie tracisz map paliwowych itp. Mowiąc skrótowo wyswietlacz biegów ma pamięć trwałą, ktora pozostaje po odłączeniu zasilania. Wg mnie ten wyswietlacz się uszkodził. Kontaktowałeś się ze sprzedawcą?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-24 19:02:00 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-09-23 19:35:47
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Zmiana podłączenia przy czujniku nie pomogła gdy przełączyłem przewody L mrugało wolno i nie wskoczyła 1, kable we wtyczkach wyglądają na mocno osadzone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-09-25 14:54:46 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-11-09 09:29:11
Posty: 17
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6NA S2
sfazowany napisał(a):
kary napisał(a):
Wszystko podłączyłem pod ECU. Wydaje mi się że to jest podobnie jak z licznikiem. Jak odłączysz aku to zapomni np ustawiona godzinę a ta np nie wyświetla się cały czas. Zatem albo te liczniki mają jakąś baterie w co wątpię bo po rozładowanym aku wszystko by działało jak należy a tak nie bylo, albo ten mój się uszkodził podczas resetowania. Dziwna sprawa... A działał wyśmienicie.
Ecu nie jest zasilane po zgaszeniu motocykla, gasząc motocykl calkowicie odcinasz zasilanie od wyswietlacza biegów. Zegarek potrzebuje ciaglego zasilania bo.. to zegarek. Bez prądu traci rachubę czasu :)

Reszta licznika nie rozprogramowuje się od odłączenia zasilania, nie ma takiej potrzeby. Po odłączeniu akumulatora nie tracisz map paliwowych itp. Mowiąc skrótowo wyswietlacz biegów ma pamięć trwałą, ktora pozostaje po odłączeniu zasilania. Wg mnie ten wyswietlacz się uszkodził. Kontaktowałeś się ze sprzedawcą?



Brzmi to bardzo sensownie co napisałeś. Tak kontaktowałem się sprzedawcą - odesłali mnie na jakiś inny adres email do jakiegoś zewnętrznego serwisu - czekam nadal na kontakt ale jak nie będzie odzewu to odsyłam na reklamacje niech się oni z tym użerają albo wyślą nowy.

---------------------------
EDIT1

Dostałem odpowiedź z wspomnianego serwisu tych liczników:

Cytuj:
- uruchom motocykl bez rozruchu silnika i poczekaj 2 minuty
- jeśli na wyświetlaczu pokazana jest litera "P" oznacza to, że dwa sygnały
nie powróciły w właściwy sposób. Należy wtedy ponownie sprawdzić
poprawność połączenia kablowego.

RESET :

- przekręcić kluczykiem w stacyjce bez uruchomiania silnika , wskaźnik pokaże "r"
przez jedną sekundę
- kiedy na wyświetlaczu pojawi się "6" natychmiast wyłącz stacyjkę
- sytuację należ powtórzyć 5 razy aż do momentu kiedy na wyświetlaczu pojawi się
litera "P" zamiast litery "r".
- poczekaj aż na wyświetlaczu pojawi się numer "1" , po tym dane poprzednio
zapisane na urządzeniu zostaną usunięte.


Nie wiem czy wcześniej robiłem coś źle, czy faktycznie jakiś kabelek się obluzował ale pomogło i licznik śmiga aż miło - polecam każdemu tę wersję liczników :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org