Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-01-05 16:41:43 
Zamykacz opon

Obecne moto: fz6
Mam pytanko - co to za kostka ???
Umiejscowiona jest ona pod bocznymi plastikami tam gdzie są przerywacze kierunkowskazów. Pojazd to fz6 z 2006 teoretycznie naked ale dołożona czacha , centralka i inne pierdółki z czego powstała fazerka z owiewkami (nie jest to moja zasługa ale poprzedniego właściciela , ważne że zrobił to fachowo i z głową ). Wracając do kostki to jeden pin to "+" reszta to masa , kostka dostaje napięcie po przekręceniu kluczyka więc to żadne podpięcie do fabrycznego alarmu lub innego zabezpieczenia. Chce tam podpiąć gniazdo zapalniczki i mam zagadkę czy mogę to gniazdo zniszczyć ,wstawić jakieś normalne połączenie i wykorzystać do wyżej wymienionego celu( oczywiście dodając po drodze jakiś bezpiecznik).

[ img ]

Uploaded with ImageShack.us

Tytuł: Re: pytanie o kostkę
PostNapisane: 2012-01-05 16:41:43 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-01-05 17:29:03 
Zamykacz opon

Obecne moto: Yamaha Fz6
podpinam się pod pytanie i jeszcze też do czego jest ta pierwsza nad wykrzyknikami??

PostNapisane: 2012-01-05 18:15:59 
Serwisówka nie wyjaśnia?? masz w niej schemat całej instalacji - jak nie widać rzeźby to może dojdziesz - jeśli widać - to zgaduj :wink:

PostNapisane: 2012-01-05 18:38:42 
Mistrz prostej

Obecne moto: Transalp 600
miąchal napisał(a):
Serwisówka nie wyjaśnia?? masz w niej schemat całej instalacji - jak nie widać rzeźby to może dojdziesz - jeśli widać - to zgaduj

Jak zwykle fachowe,rzeczowe i wyczerpujące odpowiedzi-spamy :lol:

PostNapisane: 2012-01-07 22:17:16 
Mistrz prostej

Telefon: Blackberry
Obecne moto: FZ6-S
MICI napisał(a):
Mam pytanko - co to za kostka ???
Umiejscowiona jest ona pod bocznymi plastikami tam gdzie są przerywacze kierunkowskazów. Pojazd to fz6 z 2006 teoretycznie naked ale dołożona czacha , centralka i inne pierdółki z czego powstała fazerka z owiewkami (nie jest to moja zasługa ale poprzedniego właściciela , ważne że zrobił to fachowo i z głową ). Wracając do kostki to jeden pin to "+" reszta to masa , kostka dostaje napięcie po przekręceniu kluczyka więc to żadne podpięcie do fabrycznego alarmu lub innego zabezpieczenia.
<ciach>
Naniosłem na Twoim zdjeciu opis - tego jestem na 100% pewien. Pin ze znakiem zapytania to prawdopodobnie do alarmu/immobilizera yamahy.
[ img ]

PostNapisane: 2012-01-08 00:03:15 
Zamykacz opon

spamm
dzięki stokrotne za pomoc ale chyba nie do końca tak jest , to co zaznaczyłeś "12V po załączeniu stacyjki " zgadza się , tam gdzie dałeś " kierunkowskazy " i "?" nam masę.
W serwisówce podane jest że w tym miejscu powinny przebiegać cztery kostki :
-pierwsza - lewy kierunek
-druga- prawy kierunek
-trzecia- pozycja i stop
-czwarta- podświetlenie tablicy rejestracyjnej .
Ja w tym miejscu mam pięć kostek z czego piąta(ta o którą pyta się Ron) jest "ślepa" (tzn jest kostka jest złączka ale nie ma przewodów wychodzących z tej złączki :?: , nie ma też na niej napięcia po przekręceniu kluczyka) . Dwie kostki idą do kierunków , jedna na lampę , czyli zostaję ta którą zaznaczyłem i ona jest prawdopodobnie na tablicę rejestracyjną ( tak przynajmniej wszystkie znaki na wodzie i w powietrzu na to wskazują). Ponieważ nie mam podświetlenia blachy w tym pojeździe chciałem się upewnić . Dodatkowa sprawa czy można się pod tą kostkę podpiąć z gniazdem zapalniczki :?: , i do czego jest ta piąta "ślepa" kostka.

PostNapisane: 2012-01-08 01:16:10 
Mistrz prostej

Mici te różnice mogą być stąd że masz powiedzmy "kombinowaną" wersję. Ja to co podałem wykorzystałem w alarmie (dlatego pisałem że 100%) sprawdzałem najpierw probówką i po zapięciu alarmu działa wszystko jak trzeba. Dlatego sugeruję miernik w garść i sprawdzanie przy zgaszonym a pozniej włączonym zapłonie, do tego załączaj kierunki albo po prostu awaryjne i wio. Można sie nieźle ździwić że to nie masa tylko własnie stop czy kierunek :)
A co do gniazda zapalniczki to ja mam wpiete bezposrednio w aku bo sobie w zimie przez to gniazdo ładuje. Jesli miałbym używac tylko w czasie jazdy to podpiałbym do tego 12V po wł. stacyjki.

Ostatnio edytowano 2012-01-08 01:25:58 przez spamm, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2012-01-08 01:21:35 
Zamykacz opon

Obecne moto: Yamaha Fz6
"ona jest prawdopodobnie na tablicę rejestracyjną ( tak przynajmniej wszystkie znaki na wodzie i w powietrzu na to wskazują). Ponieważ nie mam podświetlenia blachy w tym pojeździe chciałem się upewnić ."

Na pewno nie jest też do podświetlenia tablicy. u mnie do kierunków jest taka mała czarna i szara podłużna "kostka" a podświetlenie tablicy jest oddzielne, zwykłe dwie wsówki w koszulce sylikonowej(instalacja oryginał) natomiast ta co piszesz i co ja się pytam wisi swobodnie,może to do sterowania podtlenkiem :P Albo może skoro spamm jest taki pewny swego to jest taka "zapasowa" instalacja? no i do czego ta zaślepiona :?

PostNapisane: 2012-01-08 01:34:40 
Mistrz prostej

Ron napisał(a):
"ona jest prawdopodobnie na tablicę rejestracyjną ( tak przynajmniej wszystkie znaki na wodzie i w powietrzu na to wskazują). Ponieważ nie mam podświetlenia blachy w tym pojeździe chciałem się upewnić ."

Na pewno nie jest też do podświetlenia tablicy. u mnie do kierunków jest taka mała czarna i szara podłużna "kostka" a podświetlenie tablicy jest oddzielne, zwykłe dwie wsówki w koszulce sylikonowej(instalacja oryginał) natomiast ta co piszesz i co ja się pytam wisi swobodnie,może to do sterowania podtlenkiem :P Albo może skoro spamm jest taki pewny swego to jest taka "zapasowa" instalacja? no i do czego ta zaślepiona :?

Ron też mam te kabelki w koszulkach silikonowych a do kierunków podłużne kostki czarną i szarą ale cholery ciężko się otwierają. Bardzo sie wiec ucieszyłem z fabrycznego wyjscia na tej wolnej kostce.
Są dedykowane wiązki do alarmów Patrolline które to wykorzystują i nie trzeba ciąć kabli ale koszt całości wychodzi ok.600zł.

PostNapisane: 2012-01-08 18:44:04 
Zamykacz opon

spamm masz całkowitą racje , dziś się pobawiłem z miernikiem i zgadza się wszystko tak jak mówiłeś . Pozostaje jeszcze pytanie do czego ta piąta kostka oraz czy można dostać ( i jak się nazywa ) złączkę do tej kostki o której cały czas piszemy :?:

PostNapisane: 2012-01-08 22:37:24 
Mistrz prostej

MICI napisał(a):
spamm masz całkowitą racje , dziś się pobawiłem z miernikiem i zgadza się wszystko tak jak mówiłeś . Pozostaje jeszcze pytanie do czego ta piąta kostka oraz czy można dostać ( i jak się nazywa ) złączkę do tej kostki o której cały czas piszemy :?:

O tą piątą chodzi?
[ img ]
A co do złączki to nie szukałem gotowej, u siebie lutowałem szpilki z komputera na kabel i pozniej je wsunąłem w tą fabryczną i zakleiłem całość.