Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-09-30 10:04:54 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fz6S
A jaka była ta prędkość ? :P
Według mnie około 50 km/h

PostNapisane: 2013-09-30 10:04:54 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-09-30 11:15:54 
Mistrz Polski

Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
Viper napisał(a):
A jaka była ta prędkość ? :P
Według mnie około 50 km/h

jeśli około to mogło być i 60 parę a to już zakrawa na mandat :P chyba że to poza terenem zabudowanym...
anywaj powracając do tematu głównego nie mamy co myśleć bo sam sobie opisałeś sytuację z filmiku więc cóż chcesz więcej?
można poinstalować gumowe słupki między pasami to nie będą ścinać zakrętów lol

PostNapisane: 2013-10-03 21:55:58 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZS 600 2002
A ja kompletnie nie rozumiem, o czym tu mowa. Takie ścięcia zakrętów zdarzają się nagminnie. Trzeba ZAWSZE zachować margines na takich, inaczej będą o Was pisać w gazetach.

Nie sztuka nie popełniać błędów. Sztuką jest zachowanie marginesu i przewidywanie błędów innych.

PostNapisane: 2013-10-03 22:12:16 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Fz1
MarcinN napisał(a):
Sztuką jest zachowanie marginesu i przewidywanie błędów innych.

otóż to

tak jak mówi się, że większość wypadków powodują kierowcy puszek
i tak jest ale nie jesteśmy bez grzechu zapierniczając w miejscach takich że się nas nie ma prawa gościu z puszki spodziewać
często mam tak ja że zaskoczy mnie jakiś motocyklista jak jadę puszką

PostNapisane: 2013-10-05 23:56:23 
Pierwszy wydech regionu

Następna sytuacja.
https://www.youtube.com/watch?v=ujif4yxNDvY
Mało mu na następnych światłach nie ... dałem całuska. Chyba teraz będę jeździł cały czas z kamerą.

PostNapisane: 2013-10-06 11:43:34 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: FJR 1300
Viper
dobrze, że chociaż prędkość miałeś normalną,
ale są sytuacje gdzie, ciągle zwalamy winę na puchy ale że już latamy po mieście ponad 100 to tego nikt nie widzi, miałem ost taką sytuacje jak wyjeżdżałem zestawem (40t) z podporządkowanej, rozglądałem się dokładnie i nikogo nie było, ale zanim "wyciągnąłem" zestaw na prostą usłyszałem pisk opon i klakson, po chwili dostrzegłem kolesia na jakimś ścigaczu, który tylko pokazał mi Fuck'a, strzelił na koło i poleciał dalej, sory ale nie miałem szans go dostrzec jak popier...alał ileś tam set km

PostNapisane: 2013-10-06 12:42:23 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS600 01
A teraz moje zdanie odnośnie tych dwóch ostatnich filmików:
1. zakręt
wg mnie koleś w puszce ściął zakręt na jego wierzchołku czyli pokonując ten zakręt motocyklem powinieneś być w tym momencie przy skraju drogi i niby byłeś bo jechałeś przy osi drogi i zbliżałeś się do krawędzi ale nie rozumiem czemu wyjechałeś na przeciwny pas? Prędkość nie była duża... ale może to stres.

2. puszka
wg mnie wcale tam nie jechałeś tak bardzo przepisowo. Porównując moje nagrania jak jadę 90-100km/h i jak "przemijają" znaki drogowe to Twoja prędkość przed skrzyżowaniem była coś koło tego.
Niemniej jednak ewidentne wymuszenie puszki i dobrze, że miałeś wolny prawy pas. Przewiduj prędzej takie sytuacje bo puszkę było widać z daleka, że podjeżdża i spokojnie zjeżdżaj wcześniej na prawy pas.
Swoją drogą takie zjeżdżanie to też kultura jazdy. Można przecież zjechać na wolny pas by umożliwić komuś swobodne włączenie się do ruchu.

PostNapisane: 2013-10-06 18:55:00 
Pierwszy wydech regionu

Cytuj:
michal.m napisał(a):
A teraz moje zdanie odnośnie tych dwóch ostatnich filmików:
1. zakręt
...... ale nie rozumiem czemu wyjechałeś na przeciwny pas? Prędkość nie była duża... ale może to stres.

Gdy zauważyłem samochód mój tor jazdy był zbliżony do środka jezdni, musiałem szybko (w moim mniemaniu) zmienić tor jazdy żeby uniknąć kolizji. Zacieśniłem skręt, czego skutkiem była niemożność utrzymania się w zamierzonym torze jazdy i przelot za oś jezdni. Za mała prędkość/strach/prawa fizyki, nie wiem.

Cytuj:
2. puszka
wg mnie wcale tam nie jechałeś tak bardzo przepisowo. Porównując moje nagrania jak jadę 90-100km/h i jak "przemijają" znaki drogowe to Twoja prędkość przed skrzyżowaniem była coś koło tego.

Na tym odcinku drogi dozwolona prędkość widoczna jest na znakach. Jechałem niewiele więcej, ponieważ znam to skrzyżowanie i staram się być czujny.
Cytuj:
Niemniej jednak ewidentne wymuszenie puszki i dobrze, że miałeś wolny prawy pas. Przewiduj prędzej takie sytuacje bo puszkę było widać z daleka, że podjeżdża i spokojnie zjeżdżaj wcześniej na prawy pas.
Swoją drogą takie zjeżdżanie to też kultura jazdy. Można przecież zjechać na wolny pas by umożliwić komuś swobodne włączenie się do ruchu.

Zazwyczaj "latam" prawym pasem, czy to puszka, czy moto. Jednak to skrzyżowanie jest specyficzne, na prawy pas często wjeżdżają z prawej podporządkowanej, włączające się do ruchu różne pojazdy z pobliskich zakładów i niejednokrotnie blokują ruch. Dlatego zasuwałem lewym. Poza tym masz rację.

Ostatnio edytowano 2013-10-06 20:51:29 przez Viper, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 2013-10-06 19:03:07 
Pierwszy wydech regionu

j@ck napisał(a):
Viper
dobrze, że chociaż prędkość miałeś normalną,
ale są sytuacje gdzie, ciągle zwalamy winę na puchy ale że już latamy po mieście ponad 100 to tego nikt nie widzi, miałem ost taką sytuacje jak wyjeżdżałem zestawem (40t) z podporządkowanej, rozglądałem się dokładnie i nikogo nie było, ale zanim "wyciągnąłem" zestaw na prostą usłyszałem pisk opon i klakson, po chwili dostrzegłem kolesia na jakimś ścigaczu, który tylko pokazał mi Fuck'a, strzelił na koło i poleciał dalej, sory ale nie miałem szans go dostrzec jak popier...alał ileś tam set km

Sam jeżdżę co (prawda małą) puszką, ale nieraz mnie ciary przechodzą po plecach jak widzę moich "kolegów" jednośladowców jak zapier... tak że ich nie jestem w stanie namierzyć w lusterku wstecznym. Motocykl to taki mechaniczny QŃ co daje posmak wolności. Ale nie jesteśmy kowbojami na dzikim zachodzie :P

PostNapisane: 2013-10-07 00:05:35 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
Viper napisał(a):
Ale nie jesteśmy kowbojami na dzikim zachodzie :P

Nie? :D
Każdy jeździ jak lubi i nie ma co umoralniać ;) Też starałem się walczyć z nadmiernym pałowaniem, ale potem doszedłem do wniosku że na drogach odbywa się selekcja naturalna - kto ma za mało rozsądku/umiejętności w stosunku do sprzętu który dosiada, ten zwykle kończy albo z obitą dupą w domu, albo ze złamaniami w szpitalu, albo na cmentarzu...
Nie ma co "nawracać"...sam nie jestem święty, po mieście jeżdżę za szybko, po trasie akurat ok bo nie lubię szybkości, ale wyprzedzać auta na ślimakach z autostrady na kolanie...też się zdarzało -.-

Każdy jeździ jak lubi, a potem za swoje grzechy płaci odpowiednią cenę :/

PostNapisane: 2013-10-07 10:29:24 
Mistrz Polski

Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
Viper napisał(a):
Następna sytuacja.
https://www.youtube.com/watch?v=ujif4yxNDvY
Mało mu na następnych światłach nie ... dałem całuska. Chyba teraz będę jeździł cały czas z kamerą.

Viper z całym szacunkiem, ale wrzucasz takie filmiki jakbyś wczoraj odebrał motocykl i dotychczas nie wychodził z domu heh....
Przecież i sytuacja z pierwszego jak i z drugiego filmiku zdarzają się nagminnie i nie specjalnie jest możliwość globalnie coś zmienić. Stąd po prostu trzeba mieć oczy szeroko otwarte i myśleć na drodze również za innych lol...

Jak mamy się tak czepiać każdej sytuacji to czemu jedziesz lewym pasem skoro prawy masz pusty?

A swoją drogą dziwię się żeś nie trąbną na wszelki wypadek...

PostNapisane: 2013-10-07 11:44:56 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6N S2
a ja dzisiaj przepycham się mdzy samochodami przed światłami, łapka do kierowników co robią miejsce, dojeżdżam do świateł, kolega na skuterku robi miejsce, wszystko ładnie i pięknie, zapala się żółte (pomarańczowe): gaz, puszczam sprzęgło... silnik gaśnie. chciałem się zapaść pod ziemie :oops:

PostNapisane: 2013-10-07 13:35:10 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
jarzombek napisał(a):
Jak mamy się tak czepiać każdej sytuacji to czemu jedziesz lewym pasem skoro prawy masz pusty?

Bo to taka mentalność polskich kierowców :) Jak mam dobre auto/motocykl to nie będę jeździł prawym bo to wiocha :D
Ze mnie się zawsze śmieją, że jestem jedynym motocyklistą w Kato jeżdżącym prawym pasem, a ja po prostu jadę tam bo nie trzeba nikogo wyprzedzać - bo wszystkie debile jadą środkowym i lewym... :P

PostNapisane: 2013-10-07 14:18:43 
Mistrz prostej

Obecne moto: Kawasaki z1000sx
Z tym prawym pasem to ja też tak mam, że się nie stresuje i nim jeżdżę. Najłatwiej się po nim przepychać.

PostNapisane: 2013-10-07 17:32:11 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Fz1
standard z prawym pasem zawsze idzie szybciej :D
ale co do przeciskania się miedzy samochodami to uważam jednak że się powinno między lewym a środkowym
a już opór mnie drażni jak motocykliści jadą i z jednej i z drugiej strony

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 60  Następna strona