Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-13 19:41:03 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: GSX-R 750 K5
Tweety13 napisał(a):
Szerokość opony ma spore znaczenie ... im szersza tym łatwiej ją zamknąć !

A mi się wydawało, że jest na odwrót i łatwiej zamknąć węższą oponę.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 2009-06-13 19:41:03 
admin ręczy i poleca:)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-13 19:57:24 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
No dobra ale co to ma za znaczenie przy zejściu na kolano?? ;]

Zejście na kolano wcale nie musi równać sie zamknieciu opony ;]

A moto można położyć mocniej bez shcodzenia na kolano :D

Z moj obserwacji i zachowania moto - a jeździłem sporo po tych rondach :roll: wynika, że:

1. asfalt - musi być dobryn i wcale nie noowy - bo ten czasem bywa nieźle sliski
2. opony opony i jeszcze raz opony - musza być to przedewszystkim :lol: a tak na powaznie to muszą być dobrze rozgrzane i asfalt tez musi być ciepły
3. ciśnienie w gumach tez bardzo wazne
4. odpowiednia prędkość i "kąt" ataku zakrętu
5. dobra pozycja na moto (bez zwieszania całej dupy za wszelką cene żeby tylko kolanem szurnąć :shock: mój kumpel tak robił)

Kurde az mnie korci żeby kupić nową opone i udowodnić że sie da :D Boje sie tylko o plastiki - nawet nie o własną dupe ;/

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-13 21:15:30 
forumowa amazonka

Telefon: 0700 :-)
Obecne moto: Yamaha
Nie mówię że aby zejść na kolano trzeba zamknąć oponę bo tak nie jest , wystarczy odpowiednio złożyć motocykl,zsunąć się z niego w zakręcie i wystawić kolano, kto ma dłuższe nogi ten ma lepiej.

A z oponą to jest tak że im szersza tym ma większy obszar styczności z asfaltem i tym samym większą przyczepność , lepiej trzyma sie drogi.
Gdzieś czytałam artykuł na ten temat postaram sie go odszukać :)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-13 22:12:59 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
A to ok ;]

Kupie 929 i pojade na tor - nie bedzie juz rond ;]

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-14 16:54:39 
Mistrz prostej

Telefon: 609-105-153
Obecne moto: Honda 929
leśmianin napisał(a):
5. dobra pozycja na moto (bez zwieszania całej dupy za wszelką cene żeby tylko kolanem szurnąć :shock: mój kumpel tak robił)

Właśnie o to mi chodzi :)

(Hehe :) Tweety13 znowu pozamiatała)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 19:31:14 
Odbiegając od zamykania opon...
W kwestii moich wpadek na moto:
1. wyjście na przeciwległy pas w zakręcie - brak umiejętności przeciwskrętu:( - już powoli nadrabiam.
2. blokowane koła w trakcie hamowania... brak wyczucia, poznawanie przyczepności określonych nawierzchni:)
3. shimy , shima, nie do końca wiem jak się to nazywa... podczas przyspieszania na zaje... nierównym asfalcie, ale uspokoiło się:)
4. prawie zakopałem moto w sypkim piasku podjeżdżając pod podjazd przy sklepie, ale udało się opanować uciekające przednie koło i nie dać się podpuścić z dodawaniem gazu/ jak niemowlak ale chociaż powoli i z rozwagą, obiecałem moto bez ryski na zlot doprowadzić. :)
Jak widać żałosne wpadki ale jak dla niemowlaka to naprawdę pouczające nie wywalić się od razu na takich błahostkach, niektórzy nie maja tyle szczęścia lub podświadomych odruchów...
Powodzenia na drogach i mniej syfu na jezdni, sobie i wszystkim forumowiczom:)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 20:09:20 
forumowa amazonka

Telefon: 0700 :-)
Obecne moto: Yamaha
Moje najgorsze wpadki jak zaczynałam przygode z motocyklem to :
1. niedostosowanie predkości do zakrętu - efekt zaliczenie pobocza i omało co rowu ale udało sie opanować Kota.
2. zatrzymanie sie na skręconej kierownicy - efekt gleba parkingowa ,bo nie dałam rady utrzymać Kota, oparł sie na crashpadzie :-)
3. dosyć mocna shimma , za duzo gazu , dzwigło mi przodek na wiejskich dziurach - efekt , szybkie zamontowanie amora skrętu (dużo daje).
4. pogubienie sie w biegach i zrzucenie od jeden za dużo , gdzie zarzuciło mi tyłem że omało co mnie nie minoł - efetk , zakup i zamontowanie wyświetlacza biegów, bardzo ułatwia zycie i szybciutko do tego gadżetu idzie sie przyzwyczaić.
5. ostre hamowanie przed samochodem (moja wina bo sie zagapiłam że gościu hamuje), zadek zaczoł mnie wyprzedzać po czym odpuściłam hamulce i minełam go na milimetry poboczem .
3 ostatnie punkty to już jak sie przesiadłam na r1.

To pare takich największych błędów po których zrobiło mi sie gorąco.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 20:24:27 
Mistrz Polski

Obecne moto: 1198
Tweety13 napisał(a):
Moje najgorsze wpadki jak zaczynałam przygode z motocyklem to :
1. niedostosowanie predkości do zakrętu

Coś mi to przypomina... :roll: :twisted:
Oczywiście ja i mój pierwszy "poważny" sprzęt - CB 500 8) Na szczęście obyło się bez zbędnych rowów i gleb, ale głupota nie wietrzeje niestety tak szybko. Na jazdach szkoleniowych także chciałem szybko brać niektóre zakręty ale instruktor [na plecaczku] prostował mnie w łuku i miał pretensje, że za szybko :shock:
przez niego moglibyśmy sie nieźle wyglebić :?

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 20:37:59 
Prawie jak Mistrz Europy

Też miałem tak parę razy, że chciało mnie na przeciwległy pas wynieść, ale ratowałem się tym, że mocno tyłów wychylałem i moto się w nowy tor wpasowało. Z tym, że łatwiej to świadomym przeciwskrętem robić, ale niestety nie mam tego opanowanego nad czym ubolewam :|
Choć ja ostatnio mam inny problem, jeżdżąc po dobrze znanych winklach jak je biorę mam wrażenie, że wchodzę ze zbyt małą prędkością, szczególnie, gdy tyłek jeszcze zsunę z motocykla i dopiero w zakręcie zaczynam przyspieszać, co powoduje zakłócenie optymalnego toru, no i chyba tak się nie powinno robić :?:
A co do innych niemiłych sytuacji to jeszcze zagapienie się i potem ostre hamowanie, czego skutkiem było zablokowanie przedniego koła, na szczęście kontrolowane, a także pogubienie się w biegach i niepotrzebna redukcja na 1, tylko tyle, że się po dźwięku zorientowałem i wolniej sprzęgło puściłem, ale tył i tak zatańczył nieprzyjemnie
:| :|

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 21:38:47 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: S1000XR
Domel3k: zacytuję technikę pokonywania zakrętów z "Motocyklisty doskonałego".
Zwolnij - Popatrz - Pochyl się - Dodaj gazu
Rozwijając myśl autora: przed zakrętem zwalniasz (odpuszczasz gaz, albo hamujesz w zależności od sytuacji) i starasz się go ogarnąć wzrokiem (o ile nie jest to tzw. ślepy zakręt gdzie nie widzisz łuku po jakim skręca), potem pochylasz maszynę i dodajesz gazu. To wszystko oczywiście w dużym skrócie i uproszczeniu, ale warto wpoić sobie ten mechanizm.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 21:45:52 
Prawie jak Mistrz Europy

To według teorii jest ok, ale może po dwu tygodniowej przerwie od moto miałem zakłóconą komunikację z maszyną i odczucia prędkości trochę nie te.
Ale mechanizm i tak będę ćwiczył :wink:
Dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 23:02:22 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZS600
a ja sie obawiam podczas pokonywania zakrętu w ostrym pochyleniu, jadąc po nierównym asfalcie, że przednia opona straci styczność... zadam głupie i trudne pytanie, bo odpowiedź nie jest prosta. Jak bardzo ufacie swojej przedniej oponie w mocnym pochyleniu na lekko nierównym asfalcie? bo na gładkim to wiadomo idzie wyczuć, ale jak jest takie falowanie, jakieś wyboje. czy dopiero się dowiem o granicy jak już będę dupą tarł? (odpukać)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-11 23:05:45 
Legenda forum

Telefon: czarny
Obecne moto: r1100gs
przesuń ciężar ciała by docisnąć przedniego kapcia, odpowiednio dogrzej opony przed winklowaniem, amor skrętu dobra rzecz:)

Ja na nierównościach wyczuwam ucieczkę przedniego kółka, podstawa to dobrze dogrzana opona i dobry kapeć, polecam metzelera m1.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-12 09:21:49 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: S1000XR
lewy: nie ma na to jednej uniwersalnej recepty.
Ja jak widzę, że mam pofałdowany czy po prostu niepewny asfalt w łuku to w zakręt wchodzę uważniej niż zwykle. Raczej też wolniej i w mniejszym pochyleniu. To samo w czasie deszczu rzecz jasna. Przyczepność w końcu najważniejsza.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-08-12 09:47:21 
Prawie jak Mistrz Europy

Ja stosuję tą samą zasadę co duddits jeżeli asfalt jest nierówny.
Co do swojej przedniej opony to ja nie mam do niej nawet zaufania na równym asfalcie i kiedyś często miałem wrażenie, że przód mi poleci, ale zmieniłem pozycje podczas brania szybszych łuków, starając się bardziej przód dociążyć.
No i z innej bajki, nie wieszać się na kierownicy, tylko ciężar ciała cały czas na nogach, dużo stabilniej moto łuki pokonuje :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona