Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-05-12 10:08:34 
Prawie jak Mistrz Europy

jest rok czasu do wszczęcia procedury. Wiadomo że szybciej się to odbywa...ja z wakacji też dostałem fotkę z tyłu i polecony przyszedł. Pytajcie się na poczcie skąd polecony jest i jak macie podejżenia że ze straży miejskiej lub innych organów co mają śmietniki, nie odbierajcie poczty. Rok przeleży i sprawa przedawniona :) pierwszy list i tak nakazuje wskazanie kto kierował motocyklem w tym czasie. Ja nie mogłem się wykręcić potencjalnym sprzedającym bo moto obładowane, mieszkam na Śląsku a zdjęcie z Pomorza :D długą jazdę testową by miał :)

Tytuł: Re: Re: Moj pierwszy raz
PostNapisane: 2010-05-12 10:08:34 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2010-05-12 10:33:02 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6
Vitu napisał(a):
http://www.miedzyrzec.pl/um/index.php?i ... &news=1209

Nie no, bajera- rozkład jazdy :lol:
Czy oni mają obowiązek to publikować?

PostNapisane: 2010-05-12 13:42:41 
Niemowlak

Obecne moto: Fazer 600
Tempina napisał(a):
Tylko jak nie weźmiesz punktów do płacisz podwójny mandat z tego co pamiętam.

Ta, a niby z jakiej paki? Nigdy nie płaciłem podwójnego mandatu, a dwa razy już płaciłem taki mandat. Punktów nie przyznano z powodu niemożliwości ustalenia sprawcy i już.

A mnie zastanawia taka rzecz - kiedy punkty karne są 'naliczone' kierowcy? W momencie popełnienia wykroczenia, czy przyjęcia mandatu?
No i co z przypadku, gdy np. z jednej trasy dostajesz 3 zdjęcia z fotoradaru, każe po 10 pkt. Prawko leci?

Jak dostajesz punkty, to jezdzisz ostrozniej, tak to w sumie ma dzialac, a tutaj masz zerowe konto, a tutaj trach i ... no i wlasnie, no i co?

PostNapisane: 2010-05-12 14:15:07 
Mistrz prostej

majki napisał(a):
Tempina napisał(a):
Tylko jak nie weźmiesz punktów do płacisz podwójny mandat z tego co pamiętam.

Ta, a niby z jakiej paki?

Z tego co ja pamiętam, to dostajesz mandat właśnie za nie podanie sprawcy.

majki napisał(a):
A mnie zastanawia taka rzecz - kiedy punkty karne są 'naliczone' kierowcy? W momencie popełnienia wykroczenia, czy przyjęcia mandatu?

Raczej w momencie przyjęcia.
Jak przyjmiesz, znaczy że nie masz zastrzeżeń co do oceny sytuacji przez funkcjonariusza, przyznajesz, że popełniłeś wykroczenie i godzisz się na karę w postaci $ i punktów. Jak nie przyjmiesz, to sprawa idzie do sądu, który dopiero rozstrzyga o winie (i karze).
majki napisał(a):
No i co z przypadku, gdy np. z jednej trasy dostajesz 3 zdjęcia z fotoradaru, każe po 10 pkt. Prawko leci?

No raczej. Ale tylko jak je wszystkie przyjmiesz, dlatego wtedy bardziej się opłaca "nie rozpoznać sprawcy" ;)

PostNapisane: 2010-05-12 14:19:27 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Ktm 950 sm
sneer napisał(a):
majki napisał(a):

Raczej w momencie przyjęcia.
Jak przyjmiesz, znaczy że nie masz zastrzeżeń co do oceny sytuacji przez funkcjonariusza, przyznajesz, że popełniłeś wykroczenie i godzisz się na karę w postaci $ i punktów. Jak nie przyjmiesz, to sprawa idzie do sądu, który dopiero rozstrzyga o winie (i karze).

Mi sie wydaje że zawsze mówią że punkty są naliczone od momentu popełnienia wykroczenia.

majki napisał(a):

No niestety ale chyba tracisz prawko

PostNapisane: 2010-05-12 15:34:08 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Yamaha Thundercat
Łomajgad! :shock: Dobrze, że mam kota na angielskich blachach jeszcze, bo fotek to mam chyba ze wszystkich krakowskich radarów! A z bora bora, to... no comment! :lol:

PS. Wiem, nie ma się czym chwalić... :?

PostNapisane: 2010-05-12 16:14:12 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
majki napisał(a):

Punkty karne naliczane sa od dnia popelnienia wykroczenia. W przypadku fotek z fotoradarow z pewnym opoznieniem bo sprawca jest nieznany poki go nie wskazemy.

Natomiast co do 3 zdjec z fotoradarow na trasie to dostajesz 3x pkt i nie ma przebacz. Jedynym wyjatkiem jest sytuacja w ktorej np fotoradar zrobil Ci zdjecie i na tej samej ulicy np zostales zlapany na suszarke. Ze wzgledu na fakt, ze nie mozesz byc ukarany dwukrotnie za to samo wykroczenie mandat z fotoradaru jest anulowany po okazaniu mandatu z tego samego miejsca od misiaka.

PostNapisane: 2010-05-12 17:42:12 
Niemowlak

Obecne moto: Fazer 600
Czyli trzeba się tłumaczyć, że przekroczyło się tylko raz prędkość, o ponad 50km/h nieprzerwanie od Gdańska do Zakopanego... :P

A co do nie wykrycia sprawcy - z tego co slyszalem, to nie ma problemu tak dlugo, jak nie wymigujesz sie od zaplacenia mandatu. Na punkty machają ręką wtedy. Najczesciej.

PostNapisane: 2010-05-12 18:42:21 
Mistrz prostej

Obecne moto: zx6r
sneer napisał(a):
Vitu napisał(a):
http://www.miedzyrzec.pl/um/index.php?i ... &news=1209

Nie no, bajera- rozkład jazdy :lol:
Czy oni mają obowiązek to publikować?

Hehe nie mam pojecia ;D dla mnie to jest smieszne , stawiac radar i ujawniac miejsce i godziny pracy "ISKRY" ;)

PostNapisane: 2010-05-12 18:55:07 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
majki napisał(a):
A co do nie wykrycia sprawcy - z tego co slyszalem, to nie ma problemu tak dlugo, jak nie wymigujesz sie od zaplacenia mandatu. Na punkty machają ręką wtedy. Najczesciej.

Nie chce sklamac ale jesli powiem, z u nas w firmie juz z 6-7 razy przeszedl motyw z niewskazaniem sprawcy (w tym chyba ze 2-3 razy sprawa ulegla przedawnieniu ze wzgledu na fakt, ze musza wystawic mandat w ciagu 30 dni) to bede bliski prawdy ;)

Co do publikowania "rozkładu" fotoradarow to jest odp policji na obiekcje ze to wyciaganie z kierowcow kasy bez poprawy bezpieczenstwa na drogach. W rezultacie publikuja na stronie gdzie jest zazwyczaj 30 odwiedzin w ciagu miecha spis miejsc gdzie beda fotopstryki i sa kryci :D

PostNapisane: 2010-05-12 21:32:16 
forumowa amazonka

Telefon: 0700 :-)
Obecne moto: Yamaha
Majki dobrze pisze . Jak zdjęcie zrobione od tyłu i twarzy nie widać to za cholere sie nie przyznawać !!!! Dostanie sie wtecy mandat dobajrze za nie wskazanie prowadzącego pojazd ale bez punktów.

PostNapisane: 2010-05-12 22:24:28 
Mistrz prostej

Obecne moto: Thundercat
Orientujecie się może, jak długo idzie taki liścik z fotką do kierowcy?

PostNapisane: 2010-05-12 23:13:07 
Mistrz prostej

majki napisał(a):

Nie machają, tylko nie mogą dać punktów, jak nie wiedzą komu. Bo za niewskazanie sprawcy nie dostajesz punktów :D

PostNapisane: 2010-05-12 23:14:11 
Mistrz prostej

Yarek napisał(a):
Orientujecie się może, jak długo idzie taki liścik z fotką do kierowcy?

U mnie ok tygodnia, ale to z Wawki.

PostNapisane: 2010-05-12 23:16:17 
Niezastąpiony Skarbnik

Telefon: الوردي في الزهور
Obecne moto: HONDA CBR 600 F4 06
To zależy chyba skąd, bo mi śmietnik zrobił fotę w sierpniu jak wracałam ze zlotu w Kole (200 zł i 4 pkt było 50 ja miałam 72) a dostałam list w pierwszym tygodniu września.

Wzięłam opcję, że nie wiem kto jechał motocyklem i takie tam, do zapłaty 300 zł, ale bez punktów karnych.

W niedzielę jak wracałam ze spotu w Szamotułach w Szczecinku postawili śmietnik, miałam 54 i mam nadzieję, że się obędzie bez atrakcji...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona