Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

ANKIETA o ABS
TAK popieram pomysł Unii bo jest bezpieczniej 15%  15%  [ 9 ]
TAK dla ABS ale to powinien być wolny wybór 71%  71%  [ 42 ]
NIE popieram 7%  7%  [ 4 ]
NIE lubię systemu ABS polegam tylko na sobie 5%  5%  [ 3 ]
Nie mam zdania 2%  2%  [ 1 ]
Liczba głosów : 59
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-03-01 14:07:12 
Legenda forum

Obecne moto: jamaha pw 50
Dla mnie te wszystkie durne systemy to tylko ogłupianie ludzi, niedługo nic nie będziemy umieli sami zrobić. Puszki same hamują, same dodają gazu, same parkują, jeszcze autopilot by sie przydał, co zapewne niedługo nastąpi.
Ja tam wolę sam mieć jakieś umiejetności, niż polegać na głupim komputerze. Dla mnie to bezsens.

PostNapisane: 2011-03-01 14:07:12 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-03-01 20:41:25 
Niemowlak

Obecne moto: thundercat
Zgadzam się z Deltą , te wszystkie ułatwienia powodują ze zatracamy chęć do podnoszenia umiejętności na rzecz wygodnych wspomagaczy.
Po co ćwiczyć hamowanie, winkle itd jak zrobi to za nas elektronika.
Tak przy okazji , zabawna historia , w poprzedniej pracy , ładnych parę lat temu , namówiliśmy klienta na zakup opon zimowych , a bo to lepiej trzymają , bezpieczniej itp. I co się stało?! Klient po dwóch tygodniach przypieprzył i przyleciał z wielką mordą że go oszukałem , że te całe zimówki to lipa , ch.... warte , bo sobie myślał że jak już ma zimówki to może zapieprzać jak po suchym, pamiętam że ręce mi wtedy opadły.
A wracając do meritum , to ja nie lubię jak mi się coś narzuca , lubię mieć wybór i z niego świadomie korzystać , tak więc ABS jak najbardziej ok, bo te generalnie nie jest głupia rzecz , ale nie obowiązkowo, i tak też zaznaczę w ankiecie.

PZDR

PostNapisane: 2011-03-01 21:33:25 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Czarna
hmmm... a zapinacie pasy bezpieczenstwa w puszkach ?

PostNapisane: 2011-03-01 22:30:39 
Zamykacz opon

Telefon: 608296219
Obecne moto: GSXR 1000 k7
pango napisał(a):

Ja zapinam ale bynajmniej nie dlatego ze jest taki przepis... a dla wlasnego bezpieczenstwa. To moj wybor a nie ustwodawcy i tak wlasnie powinno byc

PostNapisane: 2011-03-01 22:43:32 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
pango napisał(a):

Zawsze, odruch bezwarunkowy. A jak ktos jedzie ze mna to tez musi zapiac i tyle.

PostNapisane: 2011-03-02 01:43:20 
Pryszczaty jeździec

Co do abs-u i innych wspomagaczy, to jestem przeciw narzucaniu tego od górnie. Z drugiej strony zaczynałem jeździć autem, gdy abs był niedostępny dla zwykłego śmiertelnika i radziłem sobie co najmniej dobrze. Nawet byłem sceptycznie nastawiony do tego wynalazku. Dziś nie wyobrażam sobie jazdy autem bez tego wynalazku. Następne moto chciałbym z ABS, ale z tym z Hondy C-ABS, lub coś podobnego. Poniżej filmik mojego autorstwa. Sądzę że w takich warunkach hamowanie tak efektywne jak na filmie, jest niemożliwe nawet dla zawodowca bez ABS. Po prostu hebel w podłogę i nawet kierownice można by puścić.
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 225338384#

PostNapisane: 2011-03-02 11:30:29 
Główny Wódz Bractwa

Telefon: 735 200 934
Obecne moto: BMW K1600GT
ABS, ABS, ABS... + Dual CBS. To jest powód dla którego przesiadłem sie z ulubionej YZF na VFR. Mam świadomość, że należę do specyficznej grupy, która odpuszcza sobie stunt'owe figury. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Pomógł mi parę razy (m.in w Alpach na dojeździe do Arosy 1800 mnpm ok. 0 stopni C).
Działa:)

PostNapisane: 2011-03-02 12:56:27 
Legenda forum

Dual CBS zacna sprawa :D

A co do ABSu w puszkach mnie czasami irytuje to urzadzenie na slizgich nawierzchniach (snieg, lod) bo czasem sie czlowiek z 5 km/h nie moze zatrzymac na ladnym dystansie....
Notabene kiedys robilismy ze znajomym test... moja stara cytryna z letnimi oponami bez absu i drugie auto na zimowkach z absem. Na takim rozjezdzonym sniegu cytryna z predkosci ok 20 km/h zatrzymala sie dobre 10m wczesniej. Bo kola zblokowaly sie i wryly w snieg, a abs nie pozwolil zblokowac kol, praktycznie nie hamujac auto sie turlalo dalej....tyle ze zachowujemy jako taka kontrole nad autem.
Przy innych warunkach niz zimowe ABS ma same zalety, a jako ze na moto na sniegu zazwyczaj sie nie jezdzi to powinno sie sprawdzac rewelacyjnie. Niestety nie mialem okazji potestowac absu w moto.

A jak ktos chce to zazwyczaj abs mozna wylaczyc przez wyciagniecie bezpiecznika ;)

PostNapisane: 2011-03-02 14:55:02 
Prawie jak Mistrz Europy

Nemmo napisał(a):
pango napisał(a):

Zawsze, odruch bezwarunkowy. A jak ktos jedzie ze mna to tez musi zapiac i tyle.

hmmm... pytam tych,ktorym narzucanie odgorne nie pasi...
bo zapinanko jakby tez narzucone... a nie tylko Twoj wybor MR.POTATO...a poduszki powietrzne ?poza tym abs to tez bezpieczenstwo , wydaje mi sie,czy sam sobie zaprzeczasz ?

PostNapisane: 2011-03-02 17:03:26 
Człowiek Szafka

Telefon: 693183962
Obecne moto: VFR 800 FI 2000r
Chwila chwila panga pasy bezpieczeństwa a ABS to odmienne tematy.
Ja pasy zapinam mimo że jeżdżę z ludźmi którzy tego nie wymagają.
ABS nie jest tak bezpośrednio odpowiedzialne za bezpieczeństwo niż kask czy pasy.
Dlaczego zakładamy spodnie czy kurtki z ochraniaczami??
Bo chcemy być bezpieczni.
ABS mi się podoba i najbliższe moto chce by to miało ale to ja nie wszyscy więc?
Jakoś nie każdy wyczynowiec życzy sobie ABS wyobraź sobie ten system w krosie :D
Był test nie zdał egzaminu...

PostNapisane: 2011-03-04 21:53:50 
Zamykacz opon

pango napisał(a):
Nemmo napisał(a):
pango napisał(a):

hmmm... pytam tych,ktorym narzucanie odgorne nie pasi...
bo zapinanko jakby tez narzucone... a nie tylko Twoj wybor MR.POTATO...a poduszki powietrzne ?poza tym abs to tez bezpieczenstwo , wydaje mi sie,czy sam sobie zaprzeczasz ?

Ale ja tylko powiedzialem dlaczego zapinam pasy, a Ty tu na mnie krzyczysz odrazu o poduszkach i absie... Szczerze to czasem bym chcial miec guzik ABS OFF, tak jak np mam mozliwosc wylaczenia ESP w aucie. W moto mam abs, choc jeszcze nie wiem jak dziala to na zakretach i np na piaszczystej drodze ale wydaje sie ze zda to egzamin. Wracajac do tego co powiedziales to jesli chodzi o bezpieczenstwo to akurat nad poduszkami i abs mam nie mam zadnej kontroli. Natomiast jesli chodzi o pasy to same sie nie zapna bo zalezy to tylko ode mnie. Nie irytuj sie tak. Pozdro

PostNapisane: 2011-03-04 22:14:12 
Prawie jak Mistrz Europy

skad pomysl ,ze sie "tak" irytuje ?
otoz i nad abs, i nad poduszkami mozesz miec kontrole - o sposoby popytaj handlujacych "bezwypadkowymi" puszkami... :P
a takie "nieznoszenie" odgornego narzucania to typowo polska cecha...a przeciez od urodzenia ktos nam cos narzuca...dlaczego jeszcze sie nie przyzwyczaliliscie ? :lol:
ps
esp bardzo rzadko daje sie odlaczyc w autach...jest baaardzo duze prawdopodobienstwo,ze w Twoim tylko zmniejszasz"czulosc" a nie wylaczasz calkowicie :P
pps
pamietam jeszcze czasy,gdy pasy zapinalo sie tylko poza terenem zabudwanym - bylo bosko :)a teraz narzucono mi zapinanie rowniez w miescie ! i odgraniczenia do 50 tez :lol: :lol: :lol:
eot ;)

PostNapisane: 2011-03-04 22:19:59 
Zamykacz opon

pango napisał(a):
skad pomysl ,ze sie "tak" irytuje ?
otoz i nad abs, i nad poduszkami mozesz miec kontrole - o sposoby popytaj handlujacych "bezwypadkowymi" puszkami... :P

Tu masz swieta racje:D

PostNapisane: 2011-03-04 22:47:15 
Legenda forum

pango napisał(a):
esp bardzo rzadko daje sie odlaczyc w autach...jest baaardzo duze prawdopodobienstwo,ze w Twoim tylko zmniejszasz"czulosc" a nie wylaczasz calkowicie :P

Kupujac auto ktore takich "wynalazkow" nie mialo :P

PostNapisane: 2011-03-05 10:51:49 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
Jak zawsze chodzi o pieniądze ;]

Komu zależy na tym, żeby sprzęty były co raz bardziej skomplikowane? ;]

Niedługo nie będzie można moto wytrzeć z kurzu bez podpięcia pod kompa :mrgreen: Bo się rozkład nacisku na oś zmieni i czujnik nie dopuści do odpalenia moto, gdyż jazda taka będzie zbyt niebezpieczna. :D

W pełni zgadzam się z Deltą, ludzie niedługo nic nie będą kumać, wsiadamy i jedziemy bezmyślnie, tracąc przy tym wszystko co najpiękniejsze w jeździe. To wole autobus chyba bo taniej a ta sama radość...

Sam ABS w motocyklu - spoko jestem za, np kto się zdecyduje dopłacić za ABS, ma tańsze OC. W Anglii tak jest jak masz dodatkowe szkolenia jazdy na moto zaliczone - masz niższe OC. Szkoda, że wszystkie osoby władne w temacie myślą tylko jak wcisnąć coś na siłę obywatelowi a nie jak sprytnie przekonać go, że to może być dobry pomysł i pozwolić mu zadecydować.

Ale nie, po co. :D Nie myśl, zapierdalaj ja trybik, rób co Ci każemy i nigdy ale to nigdy się nie sprzeciwiaj bo poszczujemy Cie psami. Oczywiście wszystko z poszanowaniem wolności i prawa :D

Szczęśliwie na sposoby zawszę są sposoby :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona