Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kask
PostNapisane: 2011-07-23 21:43:14 
Funkiel Nówka

Cześć. Mam zamiar kupić pierwszy kask ;) Bardzo zaciekawiła mnie pozycja Marushina 777 Tiger, czytałem, że są dobrze wykonane i ogólnie solidne (no i nie ukrywam, że malowanie mnie przyciągnęło) tylko ciekawi mnie blenda przeciwsłoneczna, którą mają np. kaski agv. Chciałbym się Was poradzić czy to przydatny dodatek czy w zasadzie aż tak bardzo nie jest potrzebny, bo jeżeli bardzo ułatwia poruszanie się w słoneczne dni to będę musiał pomyśleć nad innym modelem. Również chciałbym się dowiedzieć jak wygląda użytkowanie dobrze dopasowanego kasku u osób noszących okulary bo do takich się zaliczam, idzie je jakoś wcisnąć do środka, czy trzeba zainwestować w soczewki?

Tytuł: Re: Re: Kask
PostNapisane: 2011-07-23 21:43:14 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-07-24 12:52:37 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: YZF 600
Co do kasku o którym piszesz nie wypowiadam się bo nie miałem z nim styczności. Odnośnie blendy natomiast, posiadam kask Nolan N84 z zewnętrzną zasuwaną blendą. Są faktycznie sytuacje że słońce mocno daje po oczach i taka blenda delikatnie nawet zsunięta na dół rozwiązuje problem. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania i polecam. Oglądałem raz w sklepie jakiś kask Sharka i on miał wewnętrzną blendę - nie testowałem podczas jazdy jak się to sprawuje, ale jest to coś ala przyciemniana szybka w kasku, bo nie masz możliwości tak jak w przypadku zewnętrznej blendy tylko częściowego zsunięcia jej. Co do gogli w kasku to trzeba przymierzyć konkretnie do kasku. Ja okazyjnie noszę okulary i mam dobrze dolegający do głowy kask do którego nie wcisnę gogli tak, żeby się dobrze ułożyły. Generalnie trzeba przymierzyć, ewentualnie iść w wygodę i zainwestować w soczewki.
Pozdrawiam

PostNapisane: 2011-07-24 15:09:14 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS 600 CBF 1000A
jak dla mnie blenda wewnetrzna to koniecznosc, uzywam jej zawsze, oczywiscie pogarsza to troche strukture kasku ale gadzet bardzo przydatny.

PostNapisane: 2011-07-24 17:50:02 
Funkiel Nówka

Rozumiem. W takim razie jaką macie opinie na temat kasków HJC, konkretnie model FS-10/FS-11? W teście SHARP'a ma 3 gwiazdki, więc nie najlepiej.

PostNapisane: 2011-07-24 18:03:04 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Blue Cat X]
No to ja wrzucę swoje 2 pytania: Co sądzicie o Shark Vision-R?? Niby jest to wersja rozwojowa S900 no ale...widział ktoś takie coś??

PostNapisane: 2011-07-24 20:12:20 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: YZF 600
Jakusa napisał(a):
Rozumiem. W takim razie jaką macie opinie na temat kasków HJC, konkretnie model FS-10/FS-11? W teście SHARP'a ma 3 gwiazdki, więc nie najlepiej.

Na moim forum przewinęło się kilka opinii o HJC FS-10 i widzę same pozytywy. Jedna osoba wspomniała tylko, że jest trochę głośny.

PostNapisane: 2011-07-24 20:47:56 
Niemowlak

Obecne moto: thundercat
Jakusa , odnośnie Marushina czy HJC nic Ci mądrego nie powiem, bo nie miałem styczności , ale blendy czy okularów już tak.
blenda - mój następny kask koniecznie będzie z blendą , testowałem kask od kumpla i bajer rewelacyjny , sprawdza się super , jeżdząc w moim kasku bez blendy , w godz.popołudniowych słonce czasem tak oślepia że g... widać , nie dalej jak wczoraj słonce tak mnie oślepiło że nie zauważyłem kumpla który stał na poboczu i nawet mi machał, szukaliśmy się potem po całym mieście. Tak więc blenda jak najbardziej na tak.
okulary - da się , ale musisz mieć bardzo cienkie oprawki , inaczej miejsca w okolicach uszu i skroni będą Cię boleć , ponadto przy grubszych oprawkach , połamanie okularów to tylko kwestia czasu ( autopsja ),ale ja nie cierpię soczewek więc sprawiłem sobie okulary tylko na moto w oprawkach praktycznie drucianych i jest git.

PZDR

PostNapisane: 2011-07-24 20:57:20 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS 600 CBF 1000A
vision-r mierzylem, macalem, interesowalem sie. kask wyglada w porzadku, powiekszona szybka to duza zaleta, ma wbudowana blende, antifoga, nie wybralem go ze wzgledu na to ze sa opinie iz jest glosny a czasem przy zlym ulozeniu kasku wpada struga powietrza od dolu (opinia gdizes na necie przeczytana, mozan wygooglowac), nei wiem jak jest z wentylacja ale chyba calkiem wydajna

PostNapisane: 2011-07-29 12:21:46 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6N 05
To może ja się wypowiem bo mam okulary , blende wewnętrzną i kask HJC IS-16.
Dałem za niego dobrą cenę bo 740zł , kumpel w tym samym momencie kupił AGV S-4 za cenę około 100zł wyższą. Co do jakości wykonania obu kasków: zbliżona i naprawdę bardzo dobra ( oglądałem oba, by porównać zakupy ) , co do walorów "jezdnych" w większości odniosę się do swojego zakupu czyli HJC w kasku cicho nawet przy sporych prędkościach rzędu 120-160 km/h, mniejsze szumy pojawiają się po przekręceniu głowy na bok, podejrzewam że to kwestia zmiany areodynamiki w tym momencie. Jeźdzę na naked-ie także raczej nie mam za co się schować ;), większe prędkości to już oczywisty hałas i jakoś nie wydaje mi się by w jakimkolwiek kasku dało się tego uniknąć ( a może po prostu nie mam doświadczenia, w końcu dopiero zaczynam )

Okulary a kask - oczywiście przy dopasowanym kasku włożenie okularów jest trudniejsze niż założenie okularów na goła głowę, ale przy odrobinie wprawy nie jest to kłopotliwe. Nie zamierzam inwestować w szkła kontaktowe z tego powodu.

Blenda a okulary + przydatność samej blendy - zacznę może od drugiego, szukałem od początku kasku z blendą innego nawet nie brałem pod uwagę ( po rozmowie z kilkoma motocyklistami ) rzecz bardzo przydatna i zdecydowanie polecam, a jeszcze przy noszeniu okularów idealne rozwiązanie. Podobno można założyć okulary słoneczne do kasku i też jeździć, niestety odpada to dla osób które już mają okulary korekcyjne. Dlatego blenda wewnętrzna i okulary bardzo fajna współpraca, nie ma też mowy o tym że nie "zaciągnie" się blendy mając ubrane okulary :).

Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś pomoglem

PostNapisane: 2011-07-29 16:43:06 
Niemowlak

Obecne moto: fz6s
Ja od początku sezonu używam Shoei Qwest. Przy zakupie zdecydowałem, że ma być integral bez żadnych udziwnień. Jestem okularnikiem i generalnie w każdym shoei, który mierzyłem, bez większych problemów dało się wcisnąć okulary nawet z szerokimi zausznikami. Podobno qwest jest jednym z cichszych kasków... porównanie mam niewielkie, ale już nie mogę w nim jeździć bez zatyczek do uszu (poza tym ten artykół dał mi do myślenia http://www.motogen.pl/artykuly/porady/jazda-motocyklem-a-utrata-sluchu,art44.html). Wentylacja jest ok, chociaż w gorące dni lepiej nie schodzić poniżej 120 km/h.
Dodatkowo, kask za dobrze ponad tysiaka powinien mieć wyciągane całe wnętrze, a nie tylko policzki.

PostNapisane: 2011-07-30 10:03:51 
Pierwszy wydech regionu

Telefon: Szajsung
Obecne moto: BMW R1200GS ADV LC
Jakusa napisał(a):
Cześć. Mam zamiar kupić pierwszy kask ;) Bardzo zaciekawiła mnie pozycja Marushina 777 Tiger, czytałem, że są dobrze wykonane i ogólnie solidne (no i nie ukrywam, że malowanie mnie przyciągnęło) tylko ciekawi mnie blenda przeciwsłoneczna, którą mają np. kaski agv.

Ja od 4 sezonów dziduję w Kasku Marushina (888 Shivan Dragon), więc słów kilka wróbla ćwirka...
A paciemu Marushin :?:
A patamu, że wyhaczyłem go w zagranicznym sklepie za śmieszne pieniądze. Do tego dostajesz 2 szyby (standard + dark smoke). Wymiana szyby - bajka - klik i masz, żadnych udziwnień.
Wygodny, lekki, wypinane wnętrze, dobra regulowana wentylacja, zapięcie DD.
Głośny :?: Nie zauważyłem przy "standardowo przelotowych" prędkościach, no ale pokażcie kask, który nie jest głośny powyżej 160km/h (nawet Shoei, czy Arai za chore pieniądze).
No i to malowanie - oryginalność gwarantowana.
Ja polecam, rozsądny za rozsądną cenę.
Minusy? Może jakbym się uparł, to że nie ma PINLOCKA (ale nawet jak szybka zimą zaparuje na moment na postoju - ruszysz i migiem znika).
A czy blenda :?: Fakt, super sprawa, ale jak Ci wycięcie na twarzy (nos) nie podejdzie - dramat. Kupuj tylko kaski mierzone na sobie.
Ja po prostu w dłuższe trasy biorę drugą szybkę. Jak zapada zmrok - na postoju: KLIK 20s i mam białą :D
I ostatnia rada... Nie żałuj na dobry kask. Zrobisz kiedyś powyżej 300km ciurkiem i docenisz komfort jakości.
Pochvalon...

PostNapisane: 2011-08-16 10:17:46 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6N S2
Mierzyłem kilka kasków w przedziale cenowym 700-1000. Na ringu został Nolan n90 i Caberg Ego. Ostatecznie zdecydowałem się na Caberga i jestem bardzo zadowolony (przeważyło to że jest subiektywnie wygodniejszy i obiektywnie lżejszy).
Co do okularów , to empirycznie okazało się że łatwiej włożyć okulary do Caberga niż Nolana :)
Wewnętrzna blenda - rewela :) "Szyber dach" - na miasto super :) ja polecam

PostNapisane: 2011-08-17 23:11:40 
Niemowlak

Obecne moto: fazer 1000
Mogę pomóc w ocenie Marushina, mam model 777 (grunt to dobra nazwa :) ). Kask jest bez blendy p-słonecznej. Jeżdzę nim już 4 m-ce więc się mogę wypowiedzieć:
-jakość: dla mnie super
-środek: miękki, wypinany, podobno ma system przeciw przesuwaniu się lub cię
-malowanie: oryginalne, super łatwo się zmywa, brak jakichkolwiek rysek
-szybka: zwykła, nie poci się, banalne zdejmowanie i zakładanie, są różne opcjonalne (ciemna,lustro-nie sprawdzałem, ale pewnie też z homologacją)
-zapięcie: super szybkie zamykanie/otwieranie + specjalna czerwona tasiemka ułatwiająca zdjęcie w razie kuku
-głośność: dla mnie OK, ale myślę, że to sprawa indywidualna. Robi się głośno ok. 100km/h ale przy 200km/h jest podobnie (dla mnie!!)
-wentylacja: dwa regulowane wloty na szczycie oraz regulowany szczękowy. Jest OK, ale basebalówki nie podrobi...
W razie pytań służę pomocą.

PostNapisane: 2011-08-20 15:16:11 
Niemowlak

Obecne moto: FZS 600
Ja kupiłem kask Shark S900, kupiłem go w promocyjnej cenie (539zł) w INTERMOTORS Rybnik.
Malowanie - Czarny, bez udziwnień i tym podobnych, według mnie kask powinien chronić, a nie wyglądać.
Blenda wewnętrzna - bajer, chyba już nie kupię kasku bez blendy :D
powyżej 140 km/h zaczyna szumieć już mocno, po dłuższej jeździe na autostradzie trochę dzwoni w uszach, ale zaopatrzyłem się w zatyczki do uszu i jest ok.
zdecydowanie polecam.

PostNapisane: 2011-08-20 23:10:14 
forumowa amazonka

Obecne moto: FZS 600 Fazer
Też jeżdżę w Sharku S 900 drugi rok, przetrzymał dzielnie szlifa, jest wygodny, naprawdę ładny, blenda łatwo zasuwalna, zakrywa praktycznie całe pole widzenia, więc oczy się nie męczą, trochę szumi, ale nie przeszkadza mi to jeszcze na tyle, żeby jeździć z zatyczkami.
A, trzeba dobrze przymierzyć ze względu na nos, bo co poniektórym osobnikom blenda przycina kichawę..

bth

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 117  Następna strona