Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-11-04 14:26:34 
Mistrz prostej

Telefon: 506 089 307
Obecne moto: r6 2002 i r6 2006
Fajnie że sie uczysz bo inni mądrzą się a tak naprawdę nie mają za grosz umiejętności;) ja się bardziej i niżej wychylam ale w ciaśniejszych zakrętach,tam gdzie trzeba gumki mocniej docisnąć,na szybkich winklach wystarcza prędkość i duża siła odśrodkowa załatwia wtedy większość roboty:) gdzie jest tor na którym śmigasz?? Ogólnie widzę że masz sprzęcik z większym potencjałem torowym niż kot, w dodatku wydaje mi się że to kultowy Włoch,jaki to model?? mi pomału kot już nie wystarcza aczkolwiek można się poskładać konkretnie i czesać iskry podnóżkami ale jakoś wtedy nie czuję komfortu psychicznego bo wszystko sie dzieje na zwykłej ulicy

Załącznik:
1.JPG [144.81 KiB]
Pobrane 432 razy

a tu parę krótkich filmów z jazdy;)

http://www.youtube.com/watch?v=CXdkM4KbSoI
http://www.youtube.com/watch?v=Byvs91JAYxU
http://www.youtube.com/watch?v=rEVK5mORkA0

Ostatnio edytowano 2011-11-04 14:53:44 przez mieton, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Re: południowa sesja
PostNapisane: 2011-11-04 14:26:34 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2011-11-04 14:45:19 
Legenda forum

Obecne moto: jamaha pw 50
mieton napisał(a):
ja się bardziej i niżej wychylam ale w ciaśniejszych zakrętach,tam gdzie trzeba gumki mocniej docisnąć,na szybkich winklach wystarcza prędkość i duża siła odśrodkowa załatwia wtedy większość roboty:)

hmm.. siła odśrodkowa to chyba do zewnątrz Cię wypycha, a trzeba do wewnątrz zakrętu się wychylać :roll:

mieton napisał(a):
gdzie jest tor na którym śmigasz??

To jest kartingowy w Radomiu.

mieton napisał(a):
Ogólnie widzę że masz sprzęcik z większym potencjałem torowym niż kot, w dodatku wydaje mi się że to kultowy Włoch,jaki to model??

748S

mieton napisał(a):
mi pomału kot już nie wystarcza aczkolwiek można się poskładać konkretnie i czesać iskry podnóżkami ale jakoś wtedy nie czuję komfortu psychicznego bo wszystko sie dzieje na zwykłej ulicy

No podnóżkami to niebezpiecznie bo jak gdzieś zachaczy to można katapultować

PostNapisane: 2011-12-05 02:21:50 
Mistrz prostej

Delta81 napisał(a):
hmm.. siła odśrodkowa to chyba do zewnątrz Cię wypycha, a trzeba do wewnątrz zakrętu się wychylać

nie wypycha tylko daje przyczepność,po to są bebechy w zawieszeniu byś mógł winkle jak od cyrkla robić, pochylasz się i zawężasz skręt na ciasnych zaś na szybkich winklach jak na moich fotach utrzymujesz bardziej pion w stosunku do maszyny a szybkość zwiększa nacisk gumki...odpowiednio zestrojony zawias w kocie umożliwia wejście w ten zakręt przy prędkościach >150km/h najlepiej na 4 biegu,kocur wtedy niesamowicie ryczy i ciągnie, bez nerwów, z uśmiechem szczerząc kły;)

PostNapisane: 2012-07-24 10:59:29 
Mistrz prostej

Południowa sesja w południowych tatrach u naszych południowych sąsiadów,film kręcony aparatem przymocowanym do zadupka,miłego oglądania!!

http://www.youtube.com/watch?v=C5V8KA3u ... e=youtu.be

PostNapisane: 2012-07-24 12:59:04 
Mistrz Polski

Obecne moto: FZS 600 2002
mieton napisał(a):
Delta81 napisał(a):
hmm.. siła odśrodkowa to chyba do zewnątrz Cię wypycha, a trzeba do wewnątrz zakrętu się wychylać

nie wypycha tylko daje przyczepność,po to są bebechy w zawieszeniu byś mógł winkle jak od cyrkla robić, pochylasz się i zawężasz skręt na ciasnych zaś na szybkich winklach jak na moich fotach utrzymujesz bardziej pion w stosunku do maszyny a szybkość zwiększa nacisk gumki...

Co to za skomplikowana teoria? Masz coś na jej poparcie?

PostNapisane: 2012-07-28 21:48:23 
Mistrz prostej

Obecne moto: Yzf 600R
Całkiem fajne miejsce, tylko wkurw te puszki i mało zakrętasów.
Jak by ktoś nie kojarzył, to znajduje się tutaj http://maps.google.pl/maps?q=50.220632, ... iwloc=near

PostNapisane: 2012-07-29 10:48:05 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Może nie jest to działo technikach jazdy,ale wypowiem się i ja:
To nie koniecznie siła odśrodkowa daje przyczepność, bardziej jest to siła tzw.żyroskopowa - czyli im większa prędkość obracających się kół, tym lepsza stabilność. A schodzenie na kolano to już dalsza bajka :)
U mnie nie ma takich dróg :)

PostNapisane: 2012-08-01 12:43:07 
Mistrz prostej

Trudno mi w typowo naukowy sposób odpowiedzieć na ten temat gdyż ja to wywnioskowałem z jazdy ale spróbuję na to w sensownie opowiedzieć a mianowicie siła żyroskopowa kół działa w ten sposób że ich masa wirująca utrzymuje motocykl w pionie, im cięższe felgi i opony to motocykl trudniej odchylić od pionu zwłaszcza podczas przyspieszania i dużych prędkości,dlatego wyścigowe obręcze i opony mają masę w granicach wytrzymałości danego materiału z którego są wykonane by ułatwić przerzucanie motocykla przez zakręty.Aby w motocyklu była przyczepność zawsze na opony musi działać jakaś siła gdyż motocykl jadąc ze stałą prędkością na wprost ma mniejszą przyczepność bo dociska go tylko własna masa z kierowcą a temu dociskowi przeszkadza siła odśrodkowa opon rozciągając je zmniejszając w ten sposób styk z nawierzchnią ale np.podczas hamowania amortyzatory się uginają przez co masa motocykla przenosi się na przód a wtedy i opona ugina się i jej powierzchnia styku z asfaltem się zwiększa.Podczas przyspieszania jest podobnie ale masa przenosi sie na tył.W szybko pokonywanym zakręcie na pewno nieraz czuliście jak siła dociska was do siedzenia,jest to siła odśrodkowa i ona powoduje że masa powiększona poprzez tą siłę jest przenoszona poprzez w odpowiedni sposób reagujące zawieszenie na opony a wtedy opony sie uginają i przyczepność się zwiększa bo gdyby np.ująć gaz w ciasnym zakręcie motocykl mógłby się przewrócić do wewnątrz z powodu braku tej siły dociskającej opony.Jeśli zaś chodzi o pozycję na motocyklu w zakrętach zauważyłem w ciasnych wolnych łukach wydaje mi się że lepiej trochę zejść z motocykla do wewnątrz gdyż obniża się wtedy środek ciężkości i siły przenoszone na opony są lepiej rozłożone niż jadąc na nim w pozycji całkowicie pionowej do osi motocykla bo zawieszenie się mniej ugina się pod motocyklem,zaś w bardzo szybkich łukach zawieszenie ugina sie na tyle aby środek ciężkości był optymalnie rozłożony i pozycja może bardziej lub całkowicie pionowa.To wszystko wywnioskowałem na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji i przyznaję sie bez bicia że mogę się mylić dlatego zapraszam gorąco do dyskusji bardziej doświadczone czy przeszkolone w jeździe torowej osoby ale do tego najlepiej założyć temat w dziale "technika jazdy"

PostNapisane: 2012-08-01 12:57:22 
Mistrz prostej

Cytuj:
Całkiem fajne miejsce, tylko wkurw te puszki i mało zakrętasów.
Jak by ktoś nie kojarzył, to znajduje się tutaj http://maps.google.pl/maps?q=50.220632, ... iwloc=near

Majszel to miejsce mam 300 metrów od domu,mapa jest jeszcze stara bo jest łuk który prowadzi w w lewo w pola i cała ta polna droga za nim jest juz od paru lat oblana ślicznym asfaltem, na tym łuku zrobione są wszystkie moje poprzednie zdjęcia i krótkie filmy w tym poście.Niestety od jakiegoś czasu gliny mają to miejsce na celowniku i nie da się już się robić takich częstych i długich sesji jak kiedyś,dlatego wynoszę się jeździć coraz dalej od domu,za niedługo planuję znów sie udać na przełęcz z ostatniego filmu ale tylko po to aby tam pojeździć bo wtedy odkryliśmy ją przypadkowo podczas objazdu Tatr Wysokich a wtedy trzasnęliśmy jednego dnia 640km,na następną wyprawę na pewno przygotuje lepiej sprzęt do nagrywania aby móc umieścić kilka aparatów/kamer na jednym motocyklu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2