Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-03 22:39:45 
Mistrz Polski

U mnie to odrazu by gleba była. Mam nie za ciekawe opony przy mocniejszym naciśnięciu chamulca odrazu uślizgu łapią :) "Macadam" Michelin jak dobrze pamiętam. Nie wyobrażam sobie żeby mi się koło tylne oderwało od ziemi. W przyszłym sezonie będę zakładał na przód jakąś sportową żeby lepiej się kleiła.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 2008-08-03 22:39:45 
admin ręczy i poleca:)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-03 23:42:14 
Zamykacz opon

Ja ma chyba z przodu bridgestone i parę razy już miałem awaryjne hamowanie, jak mocno wcisnę to koło się i ślizg, ale dupa się nie unosi.

BTW. Ostatnio jechałem do sulejowa i za piotrkowem korek na trasie - więc ja 20km/h (albo i mniej) i między samochodami.. W pewnym momencie zrobiło się luźniej na prawym pasie przed jakiś tirem więc wjechałem w lukę.. Ale ktoś wpadł na ten sam pomysł i centralnie we mnie wjechał z lewego pasa. Duże BMW, całkiem ładne... mam nadzieję że stopką go zarysowałem.. Auto przeciągnęło mnie przez całą szerokość pasa i zepchnęło mnie prawie na pobocze.
Na szczęście nic mi się nie stało więc nawet się nie zatrzymywałem i nie traciłem czasu na gestykulację..

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-04 20:12:49 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: GSX-R 750 K5
No ja mam podobnie z przednią oponą. Prędzej mi się przód uślizgnie niż tył podniesie. Pewnie dużo w tym braku umiejętności, ale parę razy już próbowałem i może ze 40-50cm udało mi się poderwać.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-04 20:18:24 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: fz6
Cale zajscie trwalo ulamek sekundy, ale wydaje mi sie ze poprzez to ze przez caly czas trzymalem 2 palce na klamce hamulca stopniowa choc szybko ja naciskalem. Dzieki temu nie uslizgnal mi sie przod

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-04 20:29:24 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Kawasaki ZRX 1100
ja miałem macadam z tyłu- wg mnie lipa nie opona.. ale była stara stara-więc długo nie jeździłem, wracając do tematu-często ostro hamuję, często mi sie unosi tył, ale to dlatego,że jeżdżęs siedząc "klejnotami" na baku i raczej kontrolnie to sie dbywa...uślizgów przodu nie miałem-kwestia oponki, wracając do michelina-nie polecam, szczególnie w deszczu....każdy zakręt, trochę gazu i "powerslide" jak malowany :)
obecnie docieram conti roadattack-dobre oponki, ale jechałem na dunlopach-motorem kolegi i powiem ,że zaskoczony jestem niesamowicie-bardzo dobre gumy...więc inwestycja w opnki-chyba się zwraca bo nie ma strachu przed wywrotką i kosztów z naprawą brak :)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-10 16:14:29 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Ehhh....

Dzisiaj zaliczylem swoja pierwsza glebe na moto.... smigam nieprzerwanie od siedmiu lat a sie wypieprzylem przy 5 km/h :roll:
Na osiedlowej polnej drodze turlalem sie miedzy kaluzami po burzy. Jechalem prosto nawet nie dotykajac gazu ani hamulca w danym momencie i nagle podmokly miekki piasek sie spod przedniego kola usunal....

Na szczescie moje ego ucierpialo bardziej niz kotek, ktoremu zaserwowalem kilka drobnych rysek, ktore pasta polerska powinna zlikwidowac.
Ale obciach :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-10 16:28:06 
Zamykacz opon

Obecne moto: RSV 1000 R
Nemm znam ten ból... ja kilka dni temu zrobiłem podobną padakę. Coś mi skrzypiało w zawieszeniu, pojechałem sobie nad wodę się przyjrzeć bliżej zjawisku. Nie znalazłem nic wiec postanowilem się lekko bujnąć wyłaczyc silnik i jadąc przysłuchac się skad te dzwięki. No i jak sie tak skoncentrowalem na sluchaniu to przede mną wyrosła nagle przeszkoda. Jechałem już może z 5km/h ale pode mną była trawa. Koło się zblokowało i kotek myk na prawo... na szczęscie w kępe trawy - nie stało się dosłownie nic...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-11 22:45:36 
Mistrz Polski

Nemm, to jakoś pechowo- ja za to dziś o mały włos nie złapałem pierwszej gleb, wsiadam na moto chociaż mokro na jezdni, ale trudno musiałem odebrać dowód rejestracyjny- skończył mi się wczoraj, ale wczoraj byłem jeszcze w świnoujściu. Odebrałem więc dowód kolejek wyjątkowo nie było i strasznie chciałem przycisnąć- zawsze jak jest mokro to ruszam powolutku i tym razem niestety było inaczej. Jedynka spokojnie do 5 tys.- nie lubię na jedynce kręcić, dwójka do 8 tys i trójka .... 8 tys. 9 tys. ... 10 tys. i nagle tylne koło czuję zaczyna mi uciekać na prawo, cały motor zaczyna się przewracać na lewo, jestem już prawie bokiem na jezdni i ułamek sekundy czuję będzie gleba, ale podjąłem decyzję, żeby obroty szybko zredukować, ale nie odpuściłem całkowicie manetki gazu tylko troszkę zwolniłem- motor wyprostowało równie szybko jak szybko stanął bokiem na jezdni. Oczywiście motocykl nie stanął bokiem 90 stopni to było by science fiction- ale śmiało mogę powiedzieć, że jechałem bokiem pod kątem większym niż 45 stopni- takie moje odczucia. Tego samego dnia jechałem już bardzo ostrożnie, nie przekraczając 5 tys. obrotów i mimo to na starcie pod swiatłami drugi raz tylne koło zaczęło mi uciekać, jednak prędkość tak mała, że to była zabawa w porównaniu z tym co przeżyłem chwilę wcześniej. Miał ktoś może podobną sytuację na prostej drodze? Na zakręcie już bym leżał gdyby przy takiej ślizgawicy koło mi odjechało.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 19:28:57 
Prawie jak Mistrz Europy

Moja przygoa była z koleji taka:
Jechałem suchym asfaltem z prędkością 140km/h ale widząc przed sobą zakręt zwolniłem do 120km za zakrętem była mokra jezdnia i jak mi zarzuciło tyl w prawą strone to juz miałem serce na ramieniu i pomylslałem że polece w rów albo pod samochód jadacy z naprzeciwka...Ale na szczęscie odrazu pusciłem gaz podparłem sie jakos noga i wyprostował sie kot...uff potem jechałem do domku powolutku 8)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 19:34:42 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: SUZUKI GSXR 600 K4
chudy napisał(a):
podparłem sie jakos noga

na początku tego sezonu jadąc wieczorem przez las najechałem na lisa dość sporego który już leżał potrącony. Przednie koło poszło w górę a gdy uderzałem tylnym to przód z ogromną siłą spadł s powrotem na asfalt. Wtedy nie byłem w stanie opanować tego co dzieje sie z motorem i także sie podparłem przy ok 100km/h. I to mnie uratowało.

Skończyło sie na skręconej kostce 3 tyg w opatrunku.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 19:39:47 
Prawie jak Mistrz Europy

He he ja byłem w butach motocyklowych i może to mnie uratowało...bo sa długie i sztywne 8)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 19:44:53 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: SUZUKI GSXR 600 K4
ja na 50ccm nie mam butów motocyklowych tylko zwykłe :D

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 19:46:19 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: GSX-R 750 K5
No mi też noga dwa razy uratowała skórę, choć prędkość była sporo niższa. Ale sam nie wiem jak ją wystawiłem, to jest raczej odruch bezwarunkowy.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-08-12 21:38:27 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Tez mi kiedys wystawienie nogi uratowalo zdrowie, jechalem jeszcze Jawa po brukowanej ulicy ghdzie byly stare nie uzywane tory tramwajowe. Jeden odchodzil w bok i sie urywal.... przednie kolo pojechalo tak jak tor prowadil a nie prosto :evil:
Na szczesciepredkosc stosunkowo mala i dalo sie opanowac :)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-17 00:35:03 
Mistrz Polski

Potwierdza się, że im pewniej się czujemy tym większe prawdopodobieństwo na glebę- znowu na swoim przykładzie napiszę jak uratowało mnie szczęście i noga. Dojeżdżam do najbliższego skrzyżowania od domu jakieś 100m. Opony zimne, heble zimne, łeb nagrzany. Typowe skrzyżowanie ze światłami ja będę skręcał w lewo, nic nie jedzie na przeciwko mnie więc oczywiście nie zwalniam, jakieś 50km/h, no myślę ciasno jak cholerka położę się i nie będę hamował no i się położyłem. Prawą nogą trzymałem się moto, ciężka dupa i lewa noga oraz reszta ciała po drugiej stronie. Jak łatwo przewidzieć koło się uślizguje. Zacząłem spadać z kota, bo ten już był na prawdę nisko i lewa noga na szczęście spadła mi dość mocno i raptownie i uderzyła w jezdnie- odbiłem się nogą i wyszedłem z tego bez najmniejszego uszczerbka. To był kawał dobrego drifta pomyślałem, na najbliższym postoju sprawdziłem oponkę-cały kant się starł w czasie tego driftu. Po jednej stronie mam oponkę na ostro w kant, a po drugiej na okrągło. Grunt, że z moto się nic nie stało jak sobie pomyślałem ile ten zakręt mógł mnie kosztować to tego dnia już nie szalałem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 60  Następna strona