Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-06-24 15:45:52 
Mistrz prostej

Obecne moto: Fazer 1000
rhazz napisał(a):
Wybaczcie Panowie, ale tak czytam te posty i dochodzę do pewnego wniosku. Jak się jeździ na 1000cm3 to niestety trzeba już potrafić...
Kto redukuje 2 biegi w moto, które ma 150KM i hamuje przy tym tylnym hamulcem :roll:
A rada moja jest taka: kup sobie mniejszy motocykl i poćwicz technikę lub wrzuć do kufra 3 kostki brukowe...

Nie chciałbym za parę dni czytać postu, który będzie zaczynał się od "[*]" :/

Nic dodać nic ująć popieram , ewentualnie wymiana opony bo jednak 6lat to guma miała prawo stwardnieć

PostNapisane: 2012-06-24 15:45:52 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-06-24 20:04:57 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: DL 1000 V-strom
Ja dopiero zaczynam przygodę z kilofazerem ale takich atrakcji mi nie funduje, prowadzi się bajecznie... Moim zdaniem: wymienić oponkę, potrenować technikę i będzie ok. Możesz też ściągnąć te gmole ale jeśli nie są zalane betonem to wątpię, żeby przeszkadzały w jeździe.

PostNapisane: 2013-03-23 10:22:53 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Fazer 1000
zmienione oponki na nowki metzelerki z6

przedtem byly metzeler z4 - 7 letnie

odrazu widac roznice :D - jazda w tym samym miejscu przy podobnych warunkach atmosferycznych

Mozna zredukowac o 2 biegi i sobie tylnym hamulcem POMAGAC by zahamować kwestia jak sie to zrobi i czy predkosc nie jest zbyt duza, poto tylny hamulec tyczy sie wczesniejszych wypowiedzi PSEUDO INSTRUKTOROW

PostNapisane: 2013-03-23 22:11:47 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
KHFazer1000
oj tam nie obrażaj zaraz poprzedników wypowiadających się w temacie,każdy napisał Tobie swoje doświadczenia, z jazdy, z życia wzięte...a to przecież bezcenne :)

co do oponek, wiadomo, że nówki będą lepiej trzymały niż siedmioletnie...zwłaszcza, że przyjmuje się, iż opona letnie nie powinna być starsza niż 6 lat :)

najważniejsze, że zamierzony efekt osiągnąłeś, że możesz z innymi podzielić się swoim doświadczeniem kiedyś tam...i wcale nie będziesz pseudo instruktorem :)

pozdrawiam

PostNapisane: 2013-03-25 09:51:42 
Mistrz prostej

Obecne moto: Yamaha Fazer
Musisz zrozumieć, że jest milion sposobów na to żeby normalnie zahamować. Na codzien hamowanie tylko przodem jest przesadą, co nie oznacza, że tak sie nie da. Ja na codzien hamując używam redukcji i obu hamulców w przypadku normalnych hamowań. Ile biegów redukcję? Nie ma zasady, można jeden, dwa, trzy na raz, zależy od wartości obrotow. Ważne jest żeby umiejętnie to robić (wyrównanie obrotow). Ja zazwyczaj redukcję po jednym od szóstki do jedynki jednocześnie używając hamulców.

Pisząc, że starczy Ci tylko przedni hamulec chodzi o hamowanie awaryjne. Prawda jest taka, ze wtedy nie ma czasu na redukowanie, a tył mało jest w stanie pomóc. Tu proponuje lekuture:
www.scigacz.pl/Przedni,hamulec,930.html

Także żeby wyhamować jest duzo sposobów :-) byle by skutecznie :-) i nie obrażać się...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2