Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-07-31 11:40:29 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS600 01
Piniu napisał(a):
..cieszcie się jazdą i nie liczcie litrów beny ;-)

AMEN :moto:

PostNapisane: 2012-07-31 11:40:29 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-07-31 11:51:48 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: S1000XR
To samo pisałem, ale ten wątek jest dla alchemików :) Niech sobie chłopaki liczą ..., co chcecie, każdy ma jakieś hobby :)

PostNapisane: 2012-07-31 12:37:22 
Zamykacz opon

Obecne moto: Fz6n 05
Ten wątek jest dla osób szukających usterek w działaniu swoich motocykli i nie dotyczy "eco-driving'u" (alchemia). Jak lubicie tylko jeździć ..., co chcecie, każdy ma jakieś hobby :) ;)

PostNapisane: 2012-08-02 22:32:57 
Funkiel Nówka

Obecne moto: FZ6 N
prosze napiszcie gdzie dokładnie pod bakiem jest ten czujnik TPS bo po prawej stronie przy przepustnicy jest jakis czujnik ale nie podobny do tego ze zdjęć. Napiszcie proszę dokładnie gdzie mam go szukać i czy muszę ściągać podstawę filtra powietrza?
Myślę, że też mam wadliwego TPS'a, ale jeśli był wymieniany (bo moto FZ6N 2004 z Francji)to za diagnozę muszę zapłacić w ASO 150 PLN plus kupno nowego 800 PLN, to dla kogoś kto spłukał sie kupując moto + akcesoria to za wiele. Pomóżcie

PostNapisane: 2012-08-03 06:35:58 
Mistrz prostej

Telefon: Blackberry
Obecne moto: FZ6-S
bananoo napisał(a):
prosze napiszcie gdzie dokładnie pod bakiem jest ten czujnik TPS bo po prawej stronie przy przepustnicy jest jakis czujnik ale nie podobny do tego ze zdjęć. Napiszcie proszę dokładnie gdzie mam go szukać i czy muszę ściągać podstawę filtra powietrza?
Myślę, że też mam wadliwego TPS'a, ale jeśli był wymieniany (bo moto FZ6N 2004 z Francji)to za diagnozę muszę zapłacić w ASO 150 PLN plus kupno nowego 800 PLN, to dla kogoś kto spłukał sie kupując moto + akcesoria to za wiele. Pomóżcie

Napisz swój VIN z prośbą o sprawdzenie na adres info@yamaha-motor.pl mnie po 3(!) tygodniach odpisali że mój podlegał akcji wymiany TPS jeszcze we Francji. Szkoda kasy na samo sprawdzenie. Jeśli nie był wymieniany to Ci sie należy wymiana za 0zł w serwisie Yamahy.

PostNapisane: 2012-08-03 22:50:27 
Funkiel Nówka

Kolego do yamahy maila pisałem i dostałem oczywiście odpowiedź, że mój motor kwalifikuje się do wymiany TPS'a (po numerze VIN) tylko sprawa ma się tak: zrozum mnie dobrze i bez urazy. Chodzi o to, że majstry z ASO Yamahy chcieli numer seryjny tego czujnika, bo jeśli był wymieniany to za stwierdzenie tego na warsztacie skasują mnie 150 PLN, wtedy czujnik będę musiał KUPIĆ sam - 800 PLN plus koszt wymiany. Więc chcę go znaleźć sam i odczytać numery bo jak już ktoś pisał błędne zaczynają się od 32... Pragnę aby ktoś zorientowany poprowadził mnie i napisał GDZIE DOKŁADNIE ZNAJDĘ czujnik położenia przepustnicy. Bo każdy pisze swe różne wywody na ten temat, ale na kilkakrotnie stawiane pytanie przez innych gdzie on dokładnie jest, nikt nie napisze. Nie jestem człowiekiem, który jedzie z poluzowaną śrubą od rejestracji do ASO i w dodatku nie jestem zamożny chociaż wiem, że motor w utrzymaniu to nie tania zabawka.
Proszę o zwykłe wytłumaczenie "po chłopsku" z góry dzięki.

PostNapisane: 2012-08-04 21:01:52 
Niemowlak

Obecne moto: fz6
Podaj e-mela prześlę ci obrazek albo powiedz jak to wstawię go tutaj.

PostNapisane: 2012-08-04 22:16:04 
Funkiel Nówka

OK. Temat ogarnięty. Po dźwignięciu baku trzeba zdjąć filtr powietrza i odkręcić jego pudło z przepustnic ( 4 śrubki imbusowe z czego do trzech dostęp łatwy, natomiast trzecia od lewej wymaga nieco długiego klucza) oczywiście pamiętamy też o zdjęciu czterech węży (3 na środku i jeden po prawej stronie), piąty (po lewej) u mnie jest zaślepiony, no i oczywiście czujnik po lewej stronie (lub jego wtyczka) przy pudle filtra powietrza. I wtedy po stronie prawej, na osi przepustnic, ukryty centralnie za ramą (patrząc z profilu), znajduje się czujnik TPS d:) Numery mojego zaczynają się od 32 więc myślę, że kwalifikuje się na wymiankę za free. Czekam na weryfikację z ASO Yamahy w Rzeszowie. Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3