Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-08-26 13:27:54 
Niemowlak

Hej ;-)

Mam dosyc dziwny problem, w czasie jazdy motocykl od czasu do czasu zaczyna dziwnie pracowac, odrobine nierowno. Mialem tez wrazenie, ze przy rownym trzymaniu manetki zaczyna delikatnie szarpac. [wcześniej ten problem ledwie wyczuwalnego szarpania się nie pojawił, na początku myślałem że to źle napięty łańcuch, ale mechanik stwierdził że cały napęd jest ok]
Po zatrzymaniu (powiedzmy na światłach) i szybkim zejsciu z obrotow, na przyklad z 4000 , czy 5000 potrafil zgasnac schodząc do zera.

Problem w ciagu ostatnich 2 miesiecy pojawil sie doslownie 3 razy. Zmienilem swiece + filtr powietrza, po tej wymianie klopot również wystąpil. Motocykl odpala na dotyk, na zimno, cieplo i w ogole. Nie ma problemów ze spalaniem, przyspieszaniem, itp.

Takie działanie pojawia się nieregularnie, ta nierówna praca najczęściej pojawia się w czasie jazdy. Po pewnym czasie ustępuje i przez długi czas jest spokój.

Macie może pomysł co to może być ? Nie mam jak tego pokazać mechanikowi, bo pojawia się sam z siebie i od czasu do czasu. ;-)

Dzieki za pomoc.

fz600s 2004, przebieg 18k km

PostNapisane: 2012-08-26 13:27:54 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-08-26 16:29:14 
Wesoły Grzybiarz

Telefon: ma ten kto powinien
Obecne moto: ZX636R 04
Filtr paliwa, przewody od świec, obluzowany kabel w instalacji, luźne klemy, przetarty kabel robiący zwarcie... Jeśli objawy są nieregularne - to jest jakaś błahostka.

PostNapisane: 2012-08-27 20:19:40 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: FZ6 S2 GT 2008
Albo jakiś czujnik

PostNapisane: 2012-09-08 14:40:50 
Niemowlak

Hej, witam was jeszcze raz. Nie udalo mi sie odszukac rozwiazania mojego problemu, za to ponowily i wzmocnily sie objawy.

W dluzszych trasach (wiecej niz 20-30km), przy cieplym silniku motocykl zaczyna nierowno pracowac, szarpac, gorzej wkreca sie na obroty, a po wcisniesiu sprzegla w czasie jazdy , dojezdzajac do swiatel itp (pomiedzy biegami, zmieniajac czy to w gore czy w dol) silnik gasnie .Kiedy pojawia sie ten klopot wystepuje rowniez

-Duzo wyzsze zuzycie paliwa (zjadl mi caly zbiornik na trasie 130km bez przeginania)
-Nierowna praca i szarpanie przy równym trzymaniu gazu
-Brak "odjazdu" przy delikatnym odkrecaniu manetki, musi "wkrecic" sie an obroty zeby zaczac jechac
-Gasnie po wcisnieciu sprzegla
-Problem z odpalenia rozrusznikiem po samoczynnym zgasnieciu

Jesli po takim numerze odstawie go na 2-3 minuty, wyciagne kluczyk, po chwili przerwy (kilka minut) pali na dotyk, pracuje rowniutko i bez zajakniecia.

Problem pojawia sie dopiero po dluzszym przejezdzie, czasem po 30, czasem po 100 km, ale nigdy po chwili jazdy. Klopot jest TYLKO na cieplym silniku. Wymienione przypadlosci wystepuja TYLKO razem.
Wystepuje niezaleznie od pogody.

Wymiana swiec i filtra powietrza nie pomogla.

Pomocy ? fz6-s 2004r (wydech pod siedzeniem i owiewka ;-) )

PostNapisane: 2012-09-08 22:23:19 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: fz6
Moim zdaniem TPS się skończył

PostNapisane: 2012-09-08 23:24:19 
Wesoły Grzybiarz

Telefon: ma ten kto powinien
Obecne moto: ZX636R 04
A wyświetla jakieś błędy?? w serwisówce masz tryb diagnostyczny - sprawdź - może coś na wtryskach źle daje sygnał... - ja dalej obstawiam zagięty przewód, zapchane sitko w baku, filtr paliwa - albo jakieś zwarcie ...
Awaria by zastopowała to moto - skoro lata i co jakiś czas tylko masz lipe - to jakiś chochlik :wink:

PostNapisane: 2012-09-08 23:26:36 
Mistrz Polski

Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
kowal napisał(a):
Moim zdaniem TPS się skończył

no w sumie mialem podobne objawy przy walnietym tps-ie (a mam ten sam rok faaziego) wieć może Kowal mieć rację.
Ale plus taki że jak to TPS to wymienią za free w yamaszce jeśli wcześniej nie był wymieniany:) takaż to akcja serwisowa na te roczniki była...

PostNapisane: 2012-09-09 09:57:19 
Niemowlak

a to ciekawe, a w przypadku gdyby byl juz wymieniany to jakich kosztow moge sie spodziewac, jesli to bylby TPS ?

http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... z-fazerem/

coraz bardziej zaczynam sie cieszyc ze znalazlem odp ;> no zobaczymy ! jutro jade do yamahy, niech sprawdzaja w systemie czy byl juz wymieniany

miąchal napisał(a):
A wyświetla jakieś błędy?? w serwisówce masz tryb diagnostyczny - sprawdź - może coś na wtryskach źle daje sygnał... - ja dalej obstawiam zagięty przewód, zapchane sitko w baku, filtr paliwa - albo jakieś zwarcie ...
Awaria by zastopowała to moto - skoro lata i co jakiś czas tylko masz lipe - to jakiś chochlik

Komputer nie wyswietla zadnych bledow, wczoraj sprawdzane z serwisantem yamahy, ale wszystkie objawy zgadzaja sie z TPS, na dodatek to motocykl z 2004 roku, wiec byla akcja naprawcza. Hmm, ciekawe czy juz wymienili... jutro sie dowiemy ;]

Ostatnio edytowano 2012-09-09 10:34:54 przez deamian_pl, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2012-09-10 11:14:23 
Niemowlak

Serwis twierdzi ze na moj model (fzs z 2004 r) nie przysluguje ta akcja serwisowa z tps ...

cena nowej czesci to 1074zł ... - -"

PostNapisane: 2012-09-10 14:47:42 
Mistrz Polski

ale jakie jest uzasadnienie niby że nie przysługuje wtf
z tego co pisałeś masz fz6 s z 2004r czyli identyczny jak mój i mi wymienili za free...
Robilem na połczynskiej w yamaszce. Gdzie Ty dzwoniłes za tym??
chyba że robią to w jakimś okresie czasu czyli dajmy na to nie wiem 7 lat od daty produkcji a później już nie czy jak ??

ja bym zadzwonił do samej yamahy (nie do aso) i pytał... Powiedz że znajomy ma ten sam rok i jemu wymienili więc o co kaman...

PostNapisane: 2012-09-10 17:51:10 
Legenda forum

Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Powód "nieprzysługiwania" może być tylko jeden - TPS już został wymieniony podczas akcji serwisowej. Jest ona dożywotnia z tego co pamiętam i nie ma opcji, że upłynęło ileś tam lat. Gdzieś chyba po numerze seryjnym można było sprawdzić czy tps jest z serii wadliwych i czy powinno się go wymienić.

PostNapisane: 2012-09-10 22:31:44 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: Nokia
Obecne moto: Gladius 650 mit ABS
Kiedyś na alledrogo widziałem niby nówka za 300 czy 400 PLN.

PostNapisane: 2012-09-11 08:30:45 
Niemowlak

Nemmo napisał(a):
Powód "nieprzysługiwania" może być tylko jeden - TPS już został wymieniony podczas akcji serwisowej. Jest ona dożywotnia z tego co pamiętam i nie ma opcji, że upłynęło ileś tam lat. Gdzieś chyba po numerze seryjnym można było sprawdzić czy tps jest z serii wadliwych i czy powinno się go wymienić.

Dokladnie tak kazal mi zrobic mechanik z POLand position. W Siedleckim serwisie Yamahy stwierdzili ( po vinie) ze jest akcja serwisowa i ze wymienia, po 20 minutach jednak zadzwonili, ze nie ma zadnej akcji serwisowej i moga to zrobic za gotowke.

Podzwonilem wiec po innych serwisach yamahy i wlasnie mechanik z wawy mi powiedzial, ze nie ma mozliwosci sprawdzenia czy przysluguje mi ta akcja po Vinie, bo nie wyskoczy. Jedynym sposobem jest sprawdzenie, czy czujnik jest z odpowiedniej serii (serie z poczatkiem numeru 32/31/27 byly do wymiany.
Pojechalem wiec do Yamahy w sdl, przekazalem im te informacje i zapytalem dlaczego chcieli mnie oszukac.

Rozkrecili bak, zdjeli airboxa (oczywiscie co chwile straszac, ze jesli czesc nie jest uszkodzona to za ten czas pracy mechanika zaplace).
Po chwili, kiedy wiadome bylo ze czesc jest fabrycznie do wymiany (czujnik z akcji serwisowej) przyszedl wlasciciel serwisu i mowi
"niech sie pan nie cieszy, mozliwe ze poprzedni wlasciciel zostal poinformowany o tej usterce i nie podjal dzialan, przez co stracil pan mozliwosc uczestniczenia w akcji serwisowej. Ponad to nie widzimy tego problemu po Vinie, wiec nie mozemy zamowic czesci na gwarancji, tylko za wlasne pieniadze. Zobaczymy jak ustosunkuje sie do tego Yamaha Polska"

Prawdopodobnie dzis pojawi sie odpowiedz Yamaha Polska, mam nadzieje, ze pozytywna. Bo na razie wyglada to tak, ze traktuja mnie jak zlodzieja, ktory chce ukrasc pieniadze firmie yamaha polska a na dodatek serwisowi - -"

PostNapisane: 2012-09-11 09:16:42 
Mistrz Polski

Powiem szczerze czytam z niedowierzaniem co napisałeś :shock:

wtf w życiu nikt mi takich problemów nie robił. Zadzwoniłem do polandposition na połczyńska podałem TYLKO vin, wzięli ode mnie nr telefonu i oddzwonili że mi przysługuje bo nie był wymieniany w akcji serwisowej. Więc albo im ukrócili dostępy w systemie albo mechanik z którym gadałeś jest niedouczony.
Jeśli tak podchodzą do sprawy w Siedlcach to powiem szczerze że sam osobiście bałbym się im zostawić moto na wymianę...
Jedź do wawy i tam to zrób... to robią w parę godzin więc wyjdziesz do centrum handlowego wrócisz za jakiś czas i git... Tylko wcześniej musisz się umówić na termin bo inaczej to nie wiem czy od ręki zrobią...

ja pitole na każdym kroku człowieka chcą oszukać masakra no...

PostNapisane: 2012-09-13 14:23:53 
Niemowlak

Chyba musze cofnac to co pisalem wczesniej i zachowaniu serwisu ;-)

Trwalo to kilka dni, ale importer zdecydowal, ze czesc zostanie wymieniona BEZKOSZTOWO.

Wymiana zaplanowana na poniedziałek. Będę dawał znać :* !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona