Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1942 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 130  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Opona!
PostNapisane: 2013-01-22 19:38:16 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
krzysiunio, nie skrótem myślowym.

Cytuj:
To daleko idące uproszczenie nie znajduje zastosowania w przypadku opon przechowywanych w specjalistycznych magazynach. Opony które tam się znajdują są odcięte od światła słonecznego, temperatura utrzymywana jest na ściśle określonym poziomie, opony są składowane i przekładane w odpowiedni sposób tak, aby nie nabawiły się odkształceń.

super, kupię sobie 26 letnie opony, będziemy sobie mogli opowiadać historie jak to było "za naszej młodości". jesli jesteś pewien że akurat te opony które kupiłeś były włascicie przechowywane - gratulacje. Znam gościa który pracował w magazynach w larrsonie, znam też takiego który w swoim czasie instalował monitoring w magazynach intermotors. po tym co słyszałem od chłopaków dla własnego bezpieczeństwa przyjmuję że starsze oponki jednak nie były poprawnie przechowywane, co prowadzi do takiego skrótu myślowego jak masz powyżej.

ale tak, dobrze mi w tym moim ciemnogrodzie i nie czuję potrzeby uświadamiania mnie że starsze jest lepsze. wolę żeby inni mnie przekonywali że mieli rację niż ja ich że jednak moje podejście jest bardziej życiowe w polsce. może tej wersji się trzymajmy, bo cała kwestia starszych-nowszych opon sprowadza sie do zerkania drugiemu w portfel.

Tytuł: Re: Re: Opona!
PostNapisane: 2013-01-22 19:38:16 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-01-22 20:10:31 
Mistrz prostej

Obecne moto: Fazer 1000
Tak czy siak guma się starzeje a co z tym idzie staje się bardziej twarda.Owszem jak ktoś uważa że opona dziesięcioletnia ma takie same parametry jak nowa to niech ją zakłada -wolny kraj .Ale czy warto

Co do warunków przechowywania -w jaki sposób jesteście w stanie stwierdzić że były odpowiednio skladowane?

PostNapisane: 2013-01-22 20:16:24 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: FJR 1300
Ja tam jeżdżę tylko turystycznie i nie kupuję "nowych" opon, moja jazda nie wymaga przyklejenia na 200%, mała prędkość, spokojna jazda, zakręty na kwadracie, uważam, że wystarczy mi 3 latka i jakoś nie czuje z tego powodu mniejszego komfortu jazdy. Inną sprawą jest przechowywanie, moi mili nie oszukujmy się jesteśmy w POLSCE :D

PostNapisane: 2013-01-23 01:35:40 
Mistrz prostej

Obecne moto: fzs1000 kobalt 02
o0 dzizas krajst :crazy:

nie ma co się dziwić, ze polska to ciemnogród, skoro nie czyta się tego co ktoś pisze, bada, sprawdza etc...

idę o zakład, że nawet na 10 letniej oponie nie wykorzystacie jej właściwości nawet w 50 %, choć nikt o tak starych oponach nie mówił...nikt tez nie mówił, że starsze jest lepsze tylko że utrata właściwości opony jest tak minimalna, że prawnie niezauważalna, co potwierdzają kolesie, którzy nie stoją w korkach i nie robią na oponie 30 tysięcy km, o samych producentach już nawet nie wspominając.

okej, jesteśmy w Polsce ale te opony nie leżą na mrozie, deszczu, w gównie itd. nawet jak nie są przekładane, nie wiszą tylko lezą to jedyne co się stanie to się odkształcą. a guma i tak zachowa swoje właściwości, a nawet jeśli ich nie zachowa albo zachowa ich 80% to dla 99% z nas będzie to niezauważalne.

chcecie dowodu - przecież macie artykule podane wszystko jak na tacy, no ale tak, na pewno ludzie to piszący mieli zajebisty interes w tym żeby wszystkich robić w bambus i pisać głupoty. Weźcie się zastanówcie.

bez odbioru bo co się nie powie to i tak nie trafi do większości.

PostNapisane: 2013-01-23 03:24:29 
Mistrz Polski

Obecne moto: 1198
Ja tam wolę nowe gumy i nikt mi nie powie, że starsze są lepsze ;) Nie spinajcie się tak, nie każdego stać na nuffki sztuki, więc taki leżak też może się sprawdzić w codziennym użytku.
Używek do moto nigdy nie biorę pod uwagę.

PostNapisane: 2013-01-23 07:42:27 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
i rzucania grochem o sciane ciag dalszy :) Polak jest zawsze najmadrzejszy i po co sluchac fachowcow skoro "moja racja jest bardziej mojsza niz twojsza"
sory pisze z tel :)

PostNapisane: 2013-01-23 09:13:23 
Mistrz prostej

Nie no tak zapomniałem ty jeździsz i jest ok :) niech każdy kupuje starocie i niech się ślizgają.

Latem zmieniałem taką 10letnią oponę ,niestety w deszcz nie dało się jeździć

PostNapisane: 2013-01-23 09:58:19 
Zamykacz opon

Telefon: 608588454
Obecne moto: VFR V-tec
"Oczywiście nie należy mylić warunków w specjalistycznych magazynach z warunkami na jakie wystawione są opony w czasie codziennej eksploatacji. Po 5 latach garażowania motocykla pod chmurką nie powinniśmy być zaskoczeni jeśli na powierzchni bieżnika pojawią się pierwsze pęknięcia."
Czyli warunki przechowywania/uzytkowania maja jednak znaczenie.
Nawet jeśli uznamy ze przeprowadzony "test" jest miarodajny i cokolwiek potwierdza (woleli bysmy pewnie badania laboratoryjne stwierdzajace zmiany jakie zachodza w gumie) to i tak kto inny robil test a kto inny sie w tym artykule produkuje. W takim artykule podrzucenie testu zawsze sie przyda dla potwierdzenia prawdziwosci tezy...
Dla przykladu www akademiapu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=32%3Ajak-stare-opony-wpywaj-na-drog-hamowania&catid=31%3Aopony&Itemid=48&lang=pl
Kazdy niech oczywiscie robi jak uwaza. Z mojego doswiadczenia wynika ze opona starsza marniej sie rozgrzewa, jest twardsza i wydluza droge hamowania ale to moje odczucia i ktos moze miec inne doswiadczenia.

Konczac wywod nie omieszkam stwierdzic ze z jakoscia artykulow na scigaczu rowniez roznie bywa... wiec nie sa to dla mnie jakies szczegone autorytety...
Guma nie musi byc oczywiscie z "zeszlego tygodnia", jak we wszystkim grunt to zdrowy rozsadek. Gosc ktoremu w kwestiach motocyklowych zdecydowanie ufam powiedzial kiedys zeby unikac opon starszych niz 2 lata i tej wersji bede sie trzymal.

PostNapisane: 2013-01-23 11:14:30 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
krzysiunio napisał(a):
le te opony nie leżą na mrozie, deszczu, w gównie itd.

nie. latem w metalowym blaszaku. czyli zimą raczej za ciepło też nie mają. taki stan widziałem u jednego z sprzedawców któy części wystawia na allegro.

problemem nie są ludzie którzy tutystycznie jeżdżą, pójdą do spoko sklepu i kupią 5 letnie opony. im styknie. problem jest taki, że takie artykuły, i takie tematy sprawiają, że 18 latek który ciułał od jakiegoś czasu kasę na moto kupi na allegro oponki za 75 zł w pełni nieświadomie bo są "wiekowe, ale przecież dobrze przechowywane" (np w takim blaszaku) a jego budżet po kupnie moto jest ograniczony. fajnie, kupi. potem na zakręcie dupa mu odjedzie i będzie nieprzyjemnie.

PostNapisane: 2013-01-23 13:22:20 
Legenda forum

No to też trzymajmy się pewnej rozsądkowej granicy. Kto śledził wątek to 3 strony wcześniej może przeczytać, że opona na której w miarę się jeździ to opona 4 letnia (ktoś testował na własnej skórze i potwierdzono że nadal jeździ:)) Wiadomo, że opona 10 letnia to śmieć, który nie powinien w ogóle na allegro wisieć. Podobna sytuacja ma się do opon kołkowanych - tylu przeciwników co zwolenników ;)
Ja osobiście jeżdżę na tyle który teraz będzie miał 4 sezon, a przód kupiłem "nowy" 3 letni...bo i tak zajeżdżam opony na winklach w sezon góra dwa...każdy robi jak lubi ;) Ja kupuję takie bo są tańsze - moto to nie jest dla mnie priorytet tylko środek komunikacji dlatego wolę różnicę w cenie przeznaczyć na paliwo ;)

PostNapisane: 2013-01-23 17:12:13 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: FJR 1300
mam dobrego kolesia, który doradza mi w sprawach moto i też jest zdania, że opona nie musi być nowa aby była dobra. on to typowy turysta i nie oglądając torowej jazdy, jego tdm 900 przelatała na tyle ponad 25kkm, zjechał ją do ogranicznika. tłumaczył, że gdyby nie ciężar kufrów i całej reszty potrzebnej do wyprawy to pewnie zrobiłby ponad 30 kkm
powiem jeszcze jedno, nie jeden z was ma 3 letnią oponę, i dalej lata

Ostatnio edytowano 2013-01-23 18:54:08 przez J@ck, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2013-01-23 18:25:43 
Mistrz prostej

Oczywiście to jest logiczne im starsza opona tym większe przebiegi,a to z powodu że guma staje się coraz bardziej twarda,każdy robi jak uważa. Dla mnie możecie zakładać i dwudziestoletnie opony tylko szkoda życia lub zdrowia

PostNapisane: 2013-01-23 19:52:41 
Pierwszy wydech regionu

Telefon: 507754004
Obecne moto: FZS 600 2000r
Czemu nie zrobili testu opony która była nieprawidłowo przechowywana z nową albo nawet prawidłowo przechowywana, ciekawe jakie by były wtedy wyniki testu.... nie oszukujmy się ile jest w PL takich profesjonalnych magazynów...

PostNapisane: 2013-01-23 20:42:55 
Legenda forum

Pewnie pierdyliard ;) są rzeczy których po prostu lepiej nie wiedzieć :D

PostNapisane: 2013-01-24 01:51:23 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: brak
z tego co wiem poruszany był tu temat kilkuletnich nowych/używanych opon a niektórzy wyskakują tutaj z oponami za 70 zł, 10letnimi itp.
Ja bym z chęcią wziął na porównanie oponę 4 letnią - najlepszy model/górna półka itp i porównywalny w cenie byłby chyba jakiś nowy, najtańszy shinko (czy jakiś inny tani, nie znam marek). Ciekawe co by lepiej trzymało, biorąc pod uwagę tą samą cenę ... hmmm

Znowu temat z cyklu "ja jestem święty" i nagle w internecie, dowiadujemy się, że każdy ma nówki najlepsze gumy, nie łatane, każdy jeździ 50 w mieście itp 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1942 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 130  Następna strona