Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-02-24 15:06:10 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
SzymonNowicki napisał(a):
Co do rdzy na zębatce

Już chyba pisałem na tym forum, jak użyłem smaru motocyklowego do łańcucha na zardzewiały łańcuch rowerowy i nagle łańcuch stał się nierdzewny, bo już przez 2 miesiące jest jak nowy ;)
Łuki_79 napisał(a):
Kura ale w takim przypadku smarujesz kolejne warstwy brudu/piasku a każda kolejna nakładana warstwa smaru raczej nie dociera już w miejsce swego przeznaczenia.

Smar łańcuchowy jest środkiem głęboko penetrującym, więc spokojnie wejdzie. Jak ktoś chce czyścić to niech czyści, wiadomo lepiej na duszy, ale nie polecam szorowania szczotką albo tym podobnych rzeczy, bo po prostu wpychacie głębiej brud.

PostNapisane: 2013-02-24 15:06:10 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-02-24 22:18:17 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS600
Brud jest wyrzucany siłą odśrodkową i smarując łańcuch w odpowiednie sposób nie nanosimy kolejnej warstwy na brud, tylko w miejsce gdzie jest on potrzebny i go nie ma.

PostNapisane: 2013-02-25 00:14:26 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Telefon: zaufania....
Obecne moto: odjechalo w swiat
Kura napisał(a):
Brud jest wyrzucany siłą odśrodkową i smarując łańcuch w odpowiednie sposób nie nanosimy kolejnej warstwy na brud, tylko w miejsce gdzie jest on potrzebny i go nie ma.

Mamy inteligentny brud i smart smar? :shock:

PostNapisane: 2013-02-25 00:19:58 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Street Triple 675
Brodzins napisał(a):
Kura napisał(a):

Mamy inteligentny brud i smart smar? :shock:

Bro... albo może być tak, że nie znamy się na prawach fizyki ;)

Zawsze byłem kiepski z fizyki :)
Dobra Panowie przestajemy oftopować :)

Brodzins

PostNapisane: 2013-02-25 17:52:30 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS600
To jeszcze tak podsumowując dodam, że miałem takie same zdanie jak Wy i popukałem gościa w czoło jak mi to powiedział. Jednak przekonałem się na własnej skórze, że nie opłaca się czyścić :)

PostNapisane: 2013-02-25 21:14:35 
Pierwszy wydech regionu

Kura napisał(a):

Tak, brud jest wyrzucany siłą odśrodkową (mv^2/r dla prędkości liniowej), ale nie cały, tylko nadwyżki. Dlatego też łańcuch nie będzie zbytnio uświniony, bo przy większych prędkościach brud oderwie się. Smar nanosimy bardziej do środka niż na cały łańcuch równomiernie bo psikamy na wew. stronę, a nie jak poleci, smar dostaje się wgłąb bo jest środkiem silnie penetrującym. Tak samo jak macie mocno zardzewiałą śrubę to wd40 wniknie głęboko, bo tak samo jest silnie penetrującym środkiem.
Generalnie jak ktoś chce to niech czyści, jak pisałem o ile nie będzie szorować szczotką czy czymś innym, ani nie używać agresywnej chemii, która może uszkodzić uszczelnienia to wszystko będzie w porządku.

PostNapisane: 2013-02-26 01:41:14 

tomk napisał(a):
Tak, brud jest wyrzucany siłą odśrodkową (mv^2/r dla prędkości liniowej)

Skąd Wy bierzecie takie teorie??!! :shock:

tomk napisał(a):
ale nie cały, tylko nadwyżki.

Mówiłem... inteligentny brud, który zna się na fizyce... Nadwyżki brudu? A są jakieś normy, czy może stany optymalne dla brudu? :shock:

To jest bełkot? Czy ja nie łapię ironii?

PostNapisane: 2013-02-26 02:27:03 
Pierwszy wydech regionu

Brodzins napisał(a):
Skąd Wy bierzecie takie teorie??!! :shock:

z mistyfikacji
P.S. Jaki pan taki kram, mój brud jest inteligentny i zna prawa fizyki :)

PostNapisane: 2013-02-26 07:24:23 

tomk

Pozazdrościć ;)

Do Autora wątku: zmieniłem tytuł wątku, bo wywiązała się ciekawa dyskusja i ktoś może coś z niej wynieść...

PostNapisane: 2013-02-26 10:45:48 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
Brodzins napisał(a):
tomk napisał(a):
Tak, brud jest wyrzucany siłą odśrodkową (mv^2/r dla prędkości liniowej)

Skąd Wy bierzecie takie teorie??!!

Brod, obstawiam że z fizyki. tam gdzie łańcuch porusza się ruchem kołowym, czyli obie zębatki pojawia się siła odśrodkowa, i nie zależnie czy jesteś fizykiem na karuzeli czy piachem na łańcuchu - siła jest i będzie. nie zaryzykowałbym pojęcia że brud odlatuje z powodu tej siły, bo z drugiej strony siły gęstości/lepkości smaru trzymają go na miejscu a masa brudu jest... znikoma. choć patrząc na to że w zębatce zdawczej jest masa tłustego, nasmarowanego brudu możliwe że coś w tej teorii jest. generalnie uznałbym to za potencjalnie realne, ale niewystarczające w pełni, dla tego co jakiś czas biorę szmatę, naftę i przetrę łańcuch. jak na razie szybciej zużyłem moto niż łańcuch.

PostNapisane: 2013-02-26 11:09:25 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Street Triple 675
Widzę, że zdania są podzielone co do tego czy czyścić, czy "wyrzucać" brud. Ale to co znalazłem na scigacz.pl w komentarzu pod artykułem o łańcuchach mnie rozbroiło... Mianowicie:

"Nie smarować! Oszczedzicie na smarach, które nie mają szans na dotarcie pod o-ringi, oraz oszczedzacie na środkach czyszczacych. Na rok to oszczednosc około 200 zł. łancuch starczy na około dwa lata. Czy warto wydawac 1/3 kasy wymiany lancycha? Przy minimalnym zysku zwiekszonego przebiegu!!! Nie dajcie sie nabijac w butelke!! "

Sam nie wiem jak to skomentować, więc się powstrzymam :D

PostNapisane: 2013-02-26 11:20:32 
Legenda forum

Obecne moto: tiger 800
bierny napisał(a):
Sam nie wiem jak to skomentować, więc się powstrzymam

ktoś tu pisał o niesmarowanym łańcuchu robiącym niezłe przebiegi. ja tam smarować będę, bo jakoś lubię ten moment gdy idęna powolny spacerek z moto przetaczając go po podjeździe (yep, na razie w żadnym moto nie miałem centralki)

PostNapisane: 2013-02-26 12:23:33 

Obecne moto: BMW GS 1200
nie chciałem wcześniej offtopować...ale temat się rozkręcił....

Z racji tego, w nawiązaniu do teorii tych od brudu, żeby mógł się on odkleić,odpaść pod wpływem siły odśrodkowej to siła ta musi być większa od siły tarcia, która występuje wtedy gdy brud jest przylepiony do łańcucha - każde ciało stykające się z innym ciałem wywołuje jakąś siłę tarcia.
Jeśli tak się stanie to brud odpada, gdy siła odśrodkowa jest większa od trącej... odpadają tylko jego nadwyżki :)

Nie ubliżam,ale dyskusja ciekawa się wywiązała :)

bierny no mnie w takim razie też to rozbroiło i zaczynam się zastanawiać po co produkują smarowidła do łańcucha.

Jak na razie smaruje, ba nawet czyszczę szczoteczka, czasem pędzelkiem i łańcuch śmiga..wyciągnięty równo, nie usztywniony, miód malina.

PostNapisane: 2013-02-26 12:51:51 
Pierwszy wydech regionu

misiakw napisał(a):
nie zaryzykowałbym pojęcia że brud odlatuje z powodu tej siły, bo z drugiej strony siły gęstości/lepkości smaru trzymają go na miejscu a masa brudu jest... znikoma

Tylko, że do pewnej prędkości obie siły się równoważą, ale powyżej przestają i syf odlatuje w siną dal razem z częścią smaru.
odpadają tylko jego nadwyżki :)

Większe grudki, bo jak wynika z powyższego wzoru, siła rośnie wprost proporcjonalnie do masy, dlatego pyłek zostanie, a większa grudka piachu odleci.
nawet czyszczę szczoteczka

Gdybym był łańcuchem powiedziałbym "AŁA!".
Nadal czekam na wytłumaczenie dlaczego wokół koła zębatego zdawczego wszystko jest oblepione brudem, a mój łańcuch jest czysty, magia? ;)

PostNapisane: 2013-02-27 12:19:27 

Obecne moto: BMW GS 1200
tomk
gdybyś był łańcuchem to bym się zastanawiał czym Cie potraktować żeby nie bolało :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona