Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-03-20 00:24:19 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
Ciekawe czy istnieje taki co na forum przyzna się do błędu: "TAK, źle zrobiłem że kupiłem sobie fazę"...
Chociaż nie...był ktoś taki, który niedawno tu pisał że jakby miał znowu kupować moto to kupiłby sobie mniejszy żeby szybciej opanować winklowanie i przeciwskręt :D

PostNapisane: 2013-03-20 00:24:19 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-03-20 00:26:00 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer_05
rhazz napisał(a):
To ja Wam przedstawię moją opinię na smutnym przykładzie. W zeszłym roku zawitał na to forum Adam, który kupił fazę na "pierwsze poważne moto". Pod koniec sezonu niektórzy z tego forum byli go pożegnać w kościele...

Nie ma co generalizować. ktoś się czuje na siłach to kupuje 100KM na początek i przez 2 sezony jeździ jak pi**a bo niczego nie umie się nauczyć. Ci którzy cenią sobie w jeździe motocyklem technikę mówią zgodnie - dobre dla faceta na początek jest 500cc dla kobiety 250 i koniec.

Nie rozumiem tego zupełnie. Fazer zabił Adama? Jesteś pewny, że Adam na 500cc by się nie zabił?

PostNapisane: 2013-03-20 00:29:04 
Legenda forum

Myślę, że jakby jeździł wcześniej na 500cc to trochę inaczej by się zachował przy wypadku, a nie zostałby zmielony razem z motocyklem...
Technika nie tylko uczy nas jeździć - uczy nas przewidywać pewne sytuacje, a dzięki temu w pewnym stopniu minimalizować ryzyko

Ale oczywiście możecie się nie zgodzić ;)

PostNapisane: 2013-03-20 00:31:33 
Niemowlak

Obecne moto: Yamaha FZ1 Fazer
rhazz napisał(a):
To ja Wam przedstawię moją opinię na smutnym przykładzie. W zeszłym roku zawitał na to forum Adam, który kupił fazę na "pierwsze poważne moto". Pod koniec sezonu niektórzy z tego forum byli go pożegnać w kościele...

Nie ma co generalizować. ktoś się czuje na siłach to kupuje 100KM na początek i przez 2 sezony jeździ jak pi**a bo niczego nie umie się nauczyć. Ci którzy cenią sobie w jeździe motocyklem technikę mówią zgodnie - dobre dla faceta na początek jest 500cc dla kobiety 250 i koniec.

Na temat Adama się nie wypowiem z oczywistych względów - na temat nic nie wiem, ale sam przykład wydaje mi się bezsensowny.
Co do pisania o osobach które kupiły duże moto na początek i pisania że przez 2 sezony jeździły jak pi**y to chyba je mocno obrażasz. Co do nauki jazdy to każdy ma różne tempo, ale normlanie rozwijający się człowiek w 1 sezon jest w stanie się nauczyć sprawnie i bezpiecznie jeździć. A gdzie wyczytałeś lub usłyszałeś że dla faceta 500 a dla kobiety 250 to już chyba sam Bóg raczy wiedzieć.
rhazz napisał(a):
Myślę, że jakby jeździł wcześniej na 500cc to trochę inaczej by się zachował przy wypadku, a nie zostałby zmielony razem z motocyklem...
Technika nie tylko uczy nas jeździć - uczy nas przewidywać pewne sytuacje, a dzięki temu w pewnym stopniu minimalizować ryzyko

Ale oczywiście możecie się nie zgodzić ;)

Podtrzymuje zdanie o przykładzie Adama. A co do przewidywania sytuacji na drodze to się nazywa doświadczenie a nie technika jazdy, przynajmniej wg. mnie.

Jeszcze jeden post pod postem i warn.
Brodzins

PostNapisane: 2013-03-20 00:36:37 
Legenda forum

owad napisał(a):
Co do pisania o osobach które kupiły duże moto na początek i pisania że przez 2 sezony jeździły jak pi**y to chyba je mocno obrażasz. Co do nauki jazdy to każdy ma różne tempo, ale normlanie rozwijający się człowiek w 1 sezon jest w stanie się nauczyć sprawnie i bezpiecznie jeździć. A gdzie wyczytałeś lub usłyszałeś że dla faceta 500 a dla kobiety 250 to już chyba sam Bóg raczy wiedzieć.

Myślę, że te 2 osoby, z którymi miałem/mam okazję teraz jeździć nie obrażą się za te słowa bo to stwierdzenie faktu to raz. Dwa - zgadzam się że każdy ma różne tempo nauki jazdy, ale znacznie łatwiej nauczyć się jeździć na małym sprzęcie niż na dużym. I wreszcie 3 (500 dla m 250 dla k) - kolego, jak masz 9 postów na koncie i konto od tygodnia to nie podważaj proszę opinii wyrażonych na tym forum dawno temu ;)

Moja wypowiedź potwierdzona jest siedmioma lub ośmioma żyjącymi/ jeżdżącymi przykładami ;) Dlatego polecam regularną lekturę FORUM ;)

PostNapisane: 2013-03-20 00:40:03 
Funkiel Nówka

no tak, teraz jeszcze się okazało, że racja na forum zależy od ilości nabitych postów. Gratuluję :)

PostNapisane: 2013-03-20 00:41:29 
Legenda forum

mucha155pf napisał(a):
no tak, teraz jeszcze się okazało, że racja na forum zależy od ilości nabitych postów. Gratuluję :)

Czytanie ze zrozumieniem na prawdę nie boli... :roll:
Kolega zapytał skąd wziąłem taką wiedzę - odpowiedź jest banalnie prosta - z dyskusji prowadzonej na forum...

PostNapisane: 2013-03-20 00:48:02 
Funkiel Nówka

Zgadzam się, że nie boli.

Myślę, że opini jest tyle co motocyklistów, a nawet niestety ciut więcej. Poza tym tu właśnie prowadziwy dyskusję na forum, która trochę zaprzecza tamtej dyskusji, a Twoj wcześniejszy post dla mnie zabrzmiał, jakby oczywistym było, że 500 dla facetów, 250 dla kobiet tak jak to, że woda się gotuję w 100 stopniach. A wydaje mi się właśnie, że z doborem pojemności moto sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, nie należy natomiast moim zdaniem, mierzyć nic stażem forumowiczów i ilością postów. Bo w tydzień, wiadomo, że całego forum się nie przeczyta, to raz, a dwa - wszyscy dobrze wiemy ile nieprawdziwych informacji "wisi" w internecie.

PostNapisane: 2013-03-20 00:52:44 
Niemowlak

rhazz napisał(a):
owad napisał(a):

Myślę, że te 2 osoby, z którymi miałem/mam okazję teraz jeździć nie obrażą się za te słowa bo to stwierdzenie faktu to raz. Dwa - zgadzam się że każdy ma różne tempo nauki jazdy, ale znacznie łatwiej nauczyć się jeździć na małym sprzęcie niż na dużym. I wreszcie 3 (500 dla m 250 dla k) - kolego, jak masz 9 postów na koncie i konto od tygodnia to nie podważaj proszę opinii wyrażonych na tym forum dawno temu ;)

Moja wypowiedź potwierdzona jest siedmioma lub ośmioma żyjącymi/ jeżdżącymi przykładami ;) Dlatego polecam regularną lekturę FORUM ;)

Miałem okazję obserwować pierwsze jazdy paru osób które zaczęły od większego i nie nazwałbym ich jazdy tak jak Ty. Czy łatwiej na mniejszym sprzęcie zależy od osoby i podejścia, ale ktoś już pisał wcześniej że żałuje że zaczął od mniejszego moto więc jest trochę osób z rozsądnym podejściem do motocykli - chwała im.
9 postów i krótki staż nie oznacza chyba że mam jakies ograniczenia w wyrażaniu własnej opinii, a liczba postów nie oznacza chyba kto ma więcej ten ma racje. A Twojej opinii nie podważam staram się żeby osoba która ma dylemat jaki motocykl kupić jako pierwszy zastanowiła się nad sobą i podjęła decyzje, a nie słuchała który lepszy.
Wszystkie moje opinie, zdania i doświadczenia również są poparte faktami. Mam taką zasadę nie wiem, nie widziałem, nie mówię.

W ramach edycji jeszcze raz odeślę do wcześniejszego linku. Autor tamtej książki ma SPORE doświadczenia z motocyklistami, motocyklami i samą jazdą więc można też gościowi wierzyć w to co pisze.

PostNapisane: 2013-03-20 01:00:05 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
Każdy jest rozsądny itd. a podczas pierwszej jazdy wszyscy dają w palnik ;)

PostNapisane: 2013-03-20 01:03:21 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Telefon: zaufania....
Obecne moto: odjechalo w swiat
tomk napisał(a):
Każdy jest rozsądny itd. a podczas pierwszej jazdy wszyscy dają w palnik ;)

znasz "wszystkich" że się za nich/ o nich wypowiadasz?

PostNapisane: 2013-03-20 01:05:30 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fzs600
Brodzins napisał(a):

Łapmy się za słówka. Znacząca większość może być?

Może. Od tego są moderatorzy.

PostNapisane: 2013-03-20 01:09:21 
Legenda forum

Dobra Panowie - kończmy tą dyskusję bo racja leży gdzieś pomiędzy Nami. Jakby to powiedział WIELKIE SPRAWIEDLIWY (jeden z zielonych panów) "jałowa gadka, bo każdy zrobi i tak jak będzie chciał"
Oczywiście również macie rację w tym co piszecie ;)
OwadZgadzam się, że młody wiek nie świadczy o głupocie i brawurze bo tak jak mówisz każdy jest inny.
Napisałem tylko, że łatwiej wg. MNIE jest zacząc od małego motocykla, dodatkowo moi znajomi którzy wystartowali od 600 są tego potwierdzeniem ;)
Co innego całkowity świeżak, a co innego ktoś kto np. wraca do moto po latach...

Mam nadzieję, że spotkamy się 31 maja i omówimy to przy ognisku i bardzo dobrym zimnym piwku :beer:

Tomk Moderator ma zawsze rację :) Jeśli nie ma - patrz pkt. 1 :) (BRO - :beer: )

Plus za ostanie zdanie :)
Brodzins

PostNapisane: 2013-03-20 01:13:42 
Niemowlak

tomk napisał(a):
Brodzins napisał(a):

Łapmy się za słówka. Znacząca większość może być?

Ja jestem w mniejszości i przepraszam za offtop

rhazz masz rację temat już skończony bo wyczerpany.

PostNapisane: 2013-03-20 09:10:39 
Mistrz prostej

Obecne moto: Kawasaki z1000sx
Witam
Temat pewnie wyczerpany i nic nowego nie napisze. Każdy ma prawo do opinii i po to jest forum. Masowanie się jednak z moderatorem to wybaczcie szczerość - przedszkole. Tym bardziej, że moderator inaczej traktuje kolegów. To tylko moja opinia, nie znam "wszystkich" ani Was osobiście.

LwG

Ostatnio edytowano 2013-03-20 09:27:13 przez FazerNDM, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona