Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-08-11 15:34:18 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Suzuki Gs 500
Witam!
Mam pewien problem. Dzisiaj fazer miał problemy z odpaleniem tzn rozrusznik kręcił trochę dziwniej niż zwykle. Ale udalo mi sie go odpalić pare razy chociaż za każdym razem coraz trudniej az do teraz czyli juz nie kreci.
Zmierzyłem prąd na akumulatorze i :
na wyłączonym silniku bez obciążenia miał: 11,34V
na włączonym silniku bez obciążenia miał: 11,65V
na włączonym silniku z obciążeniem: 10,90V
Czym mogą być spowodowane tak niskie wartości prądu?
Akumulator jest od 3 lat u mnie i prawdopodobnie poprzedni właściciel tez nie wymieniał lecz do tej pory nie było z nim żadnych problemów. Akumulator obecny GS GT12B-4
Jeśli była by to wina akumulatora to czy opłaca się kupić np. Warte czy lepiej doinwestować i kupić cos pożądnego a może nawet żelowy czy raczej nie ma sensu?
Dodam jeszcze że próbowałem doładowywać akumlator prostownikiem samochodowym ale osiągał wartości przy ładowaniu kolo 12,5V max. Wiec wydaje i się ze akumulator już się nie nadaje.. bo podobno ma oscylować koło 14V przy ładowaniu. A prostownik jest nowy i na pewno sprawny.
Nurtuje mnie jeszcze sprawa że może akumulator się wykończył przez alternator albo regulator napięcia?
Proszę o wyrozumiałość gdyż nie miałem do tej pory takiego problemu.

PostNapisane: 2013-08-11 15:34:18 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-08-11 16:30:04 
Coz ... nie mam takiego dosw. ale jesli do tej pory bylo ok to faktycznie moze byc:
a. walniety juz aku
b. regulator napiecia (predzej to niz altek)

Zawsze mozesz pozyczyc aku i sprawdzic.

PostNapisane: 2013-08-11 19:57:02 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Suzuki Gs 500
Miał ktoś podobny problem?

PostNapisane: 2013-08-12 08:43:10 
Chop-luftmysza

Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: KiloFaza
dawidgs

Przede wszystkim poczytaj choć troszeczkę na temat prądu i napięcia. Piszesz o prądach a podajesz wartości oraz oznaczenia dla napięcia. Jeżeli chcesz mieć pewność pojedz do jakiegokolwiek większego warsztatu na sprawdzenie akumulatora. Podłączają specjalny miernik i sprawdzają jaki możesz pociągnąć z niego prąd maksymalny i na tej podstawie mówią czy jest ok czy nie.

Na włączonym silniku bez obciążenia trochę mi się nie podobna zbyt niskie napięcie ładowania, powinno być wyższe. Postaraj się to zmierzyć raz jeszcze przy ok 3 tyś obrotów. Jak się nie podniesie to może to wskazywać na umierający regulator napięcia. Co do alternatora to na razie bym go zostawiał i w ogolę się nie zastanawiał nad nim.

PostNapisane: 2013-08-18 18:12:02 
Niemowlak

Obecne moto: fz6
Kolego akumulator może najprawdopodobniej mieć zwarcie wewnętrzne w jednej celi dlatego napięcie jest tak niskie. Akumulator 12V ma 6 cel i każda z nich ma napięcie 2V zakładając, że ma napięcie spoczynkowe właśnie 12V. Spowodowane może być to jak już wcześniej koledzy pisali przez regulator ale równie dobrze akumulator mógł odmówić posłuszeństwa bez większej przyczyny, a chociażby z racji wieku jeżeli np. nie był wyjmowany na zimę i nie był w okresie zimowym doładowywany.

PostNapisane: 2013-08-18 21:19:37 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
dawidgs
prawda, że aku ma mieć około 14 V, ale przy włączonym silniku, kiedy pracuje alternator...

Fakt, że napięcia masz niskie na tym aku....spróbuj doładować do tych wspomnianych przez Ciebie 12,5 V - lub więcej jeśli się uda, i wtedy zobacz jak się zachowa przy odpaleniu motocykla...jeśli odpali to zobacz jakie napięcie jest gdy silnik pracuje.

PostNapisane: 2013-08-18 21:44:31 
Wesoły Grzybiarz

Telefon: ma ten kto powinien
Obecne moto: ZX636R 04
Wyjmij aku z moto - naładuj i zostaw na 12h - zmierz po tym czasie ile ma sam aku - jeśli poniżej 12 - kupuj nowy.