Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kask
PostNapisane: 2013-12-16 00:52:21 
Mistrz Polski

Obecne moto: Thundercat
http://www.motogen.pl/Kaski-motocyklowe ... ,5281.html

Ja dla rozładowania atmosfery wrzucam powyższy artykuł który może się przyda:)

W niektórych sklepach moto możesz po prostu założyć nowy kask i się przejechać na swoim motocyklu. Sprawdzisz głośność bez problemu:)

Tytuł: Re: Re: Kask
PostNapisane: 2013-12-16 00:52:21 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2013-12-16 01:55:30 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Fz1
electro naprawdę lubisz sie kłócić i wszystkich obrażać

ja na swoim litrze jeżdżę dużo wolniej niż na poprzedniej 600 dlaczego? nie wiem może już mi się znudziło zapierdzielanie
kolega pękł kask na wysokości szczęki przy spotkaniu z asfaltem a jechał około 60
więc jakoś bym nie nastawiał się na to że kto ma litra to musi mieć lepszy kask
wbrew pozorom ludzie na litrach jeżdżą spokojniej bo na ogół maja już kilka sezonów za sobą i wiedzą z czym sie to je :D
też łatwiej kupić zadbanego litra niż 600

kiedyś sprzedawca mi powiedział przy wyborze kasku że kask 1000 warto wyłożyć i każdy jest prawie taki sam
później zaczyna się walka o gramy i ułamki decybeli i jest to nie współmierne do ceny
marka też swoje robi

ja np uważam że kask z górnej półki jakieś firmy jest dużo lepszy niż podstawowy shoei który jest w tej samej cenie, a często i droższy

PostNapisane: 2013-12-16 12:04:22 
Mistrz Polski

Tak gwoli ścisłości, to że kask pękł przy uderzeniu o asfalt to nawet dobrze o nim świadczy bo po prostu dobrze zaabsorbował siłę uderzenia. Gdyby kask nie pękł to by znaczyło że ta siła przeniosła się na głowę motocyklisty;)
Oczywiście wszystko zależy od rodzaju uderzenia ale generalnie kaski mają za zadanie pochłaniać siłę uderzenia tzn inaczej mówiąc pęknąć w kilku miejscach. Prócz samej skorupy z której wykonano kask na absorbcje tej siły mają wpływ także inne czynniki jak rodzaj zastosowanej wyściółki i izolacji w środku kasku.

PostNapisane: 2013-12-16 13:30:01 
Prawie jak Mistrz Europy

Podkopnik napisał(a):
Tak gwoli ścisłości, to że kask pękł przy uderzeniu o asfalt to nawet dobrze o nim świadczy bo po prostu dobrze zaabsorbował siłę uderzenia. Gdyby kask nie pękł to by znaczyło że ta siła przeniosła się na głowę motocyklisty;)
.

też tak sobie to tłumaczyłem bo kask z górnej półki

Tytuł: Re: Odp: Kask
PostNapisane: 2013-12-16 14:39:23 
Mistrz prostej

Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer S2
Tutaj się z teorią pękania nie zgodzę. Jako że siedzę trochę w tym temacie to muszę zareagować. Absorbowanie energii uderzenia związane jest z odkształceniem ale nigdy pękaniem. Przykładem dobrym są kontrolowane strefy zgniotu w samochodach. Jeśli coś pękło to znaczy że materiał nie mógł skumulować energi i krucho pękł. Takie zjawisko nie jest pożądane. Także pękającym kaską mówimy NIE!

Pozdrawiam.

PostNapisane: 2013-12-16 17:13:34 
Mistrz Polski

Nie mówię że kask zawsze powienien pękać!!! Po drugię nie mówię o pękaniu na pół tylko o mikropęknieciach które się roznoszą po skorupie. Racja że część wewnętrzna ma za zadanie pochłonąć największą energię uderzenia ale skorupa to pierwsza warstwa która spotyka się z glebą czy też innym przedmiotem.
Przy szlifie zazwyczaj nie ma tak dużej siły która spowoduje te mikropęknięcia a czasem i przy dzwonie kask wytrzyma . Każde uderzenie jest inne.
Obejrzyjcie ten filmik: lepszy kask jednak też pęknął ale w inny sposób (po pierwszym uderzeniu nie mówie o tych pod koniec filmiku) i właśnie to miałem na myśli.

http://www.youtube.com/watch?v=9LfEFhBelTY

I kolejny fimik:
http://www.youtube.com/watch?v=NZSd_h9QaxE

Każdy kask ma pęknięcia mimo że HJC i Shoei uchodzą za jedne z lepszych marek.
Dodatkowo można zobaczyć jak kaski szczekowe są delikatne

Sebamilan trochę nietrafione to porównanie ze strefami zgniotu w aucie. Inne materiały inne zadanie mają spełaniać.

PostNapisane: 2013-12-17 16:18:32 
Niemowlak

Obecne moto: Kawasaki Z750S 2005
Jacek_L napisał(a):
Mam obecnie AGV K-3 Basic Evil. Nie mam nic do niego, ale chciałbym się zapytać osób, które go miały - o głośność.

Jeździłem w K-3 i zmieniłem go na Caberga V2R - i jeżeli chodzi o głośność to niebo a ziemia. Dałem 599 zł do tego dokupiłem szybkie z pinlockiem, ale nie polecam, bo te szybki przystosowane do pinlocka są gorzej dopasowane do kasku i przez to robi się głośniejszy (sprawdzałem na kilku szybkach i na każdej z pinlockiem uszczelka nie dochodziła, na szybce bez pinlocka jest ok), zamiast tego polecam za 50zł zakup uniwersalnego pinlocka Fogcity, używałem go w K-3 i działał bardzo dobrze.

Na allegro widzę, że V2R można dostać poniżej 500.

PostNapisane: 2013-12-17 16:56:05 
Zamykacz opon

Obecne moto: WR 426 SM MX
Allelujaaaaa - wreszcie post o jaki mi chodziło :P

Piękne dzięki Zeid

PostNapisane: 2013-12-17 18:19:13 
Prawie jak Mistrz Europy

Jacek_L napisał(a):
Allelujaaaaa - wreszcie post o jaki mi chodziło :P

Piękne dzięki Zeid

jak chcesz mieć cicho to zatyczki
ja np lubie jeździć w słuchawkach pchełkach i bardzo cicho muzykę mieć włączoną

PostNapisane: 2014-01-08 21:17:08 
Niemowlak

Jacek_L napisał(a):
Zastanawiam się nad wymianą kasku na nowy.

Mam obecnie AGV K-3 Basic Evil. Nie mam nic do niego, ale chciałbym się zapytać osób, które go miały - o głośność.

Chciałbym coś cichszego (no i może z blendą). Czy jest coś wartego uwagi tak do 500 zł?

Nie ma porównania do innych - bo w tym zawsze jeżdżę :)

K3 jest słabym kaskiem. Moim zdaniem powodów głośności kasku należy upatrywać w grubości szyby (agv robi szyby o niewielkiej grubości) i słabej aerodynamice. Suma tych składowych powoduje, że jest on relatywnie głośny.

W cenie, którą Wymieniłeś poszukałbym czegoś z Shark'a (tu np. s600), którego aerodynamika jest lepsza od wymienionego Agv, a szyba jest grubsza. Cechy te nie sprawiają jednak, że jest on szczególnie cichy.

W dyskusji dotyczącej głośności kasków jest moim zdaniem jedna rzecz, na którą niewiele osób zwraca uwagę. Kaski drogie wcale nie oznaczają poprawy wytłumienia. Jeżdżę w xr1100 shoei, poprzednio w xr 1000. Kaski te są rewelacyjne jeśli chodzi o aerodynamikę. Mają także świetną wentylację, jednak korzystanie z pełni jej możliwości nie sprzyja ciszy. Xr1100 ma dodatkowo zatyczki tłumiące hałas, kołnierz wyciszający i osłonę pod brodą. Poluzowywanie się mocowania tych elementów przy każdym zdjęciu kasku powoduje jednak, że leżą u mnie w szufladzie bez szans na stosowanie.

Podsumowując, dobre zatyczki kanałowe (polecam pomarańczowe 3M dostępne w aptekach) rozwiążą sprawę głośności kasku. Kask kojący ciszą nie istnieje, a te które są relatywnie ciche mają na wyposażeniu zazwuczaj kołnierze szczelnie obejmujące szyję, których używanie nie należy do szczególnie wygodnych.

Ostatnim patetnem na hałas jest... niezapier...alanie ;)

PostNapisane: 2014-01-20 17:31:48 
forumowa amazonka

Witam, pozwolicie, że się pochwalę. Dzisiaj kupiłam sobie nowy kask: HJC RPHA 10 plus.

PostNapisane: 2014-01-20 23:01:57 
Prawie jak Mistrz Świata

A jednak HJC :P ze swojej strony gratuluję, bo kask jest naprawde super przy aktualnych cenach ;)

PostNapisane: 2014-01-21 15:41:57 
Niemowlak

Drzazga napisał(a):
Witam, pozwolicie, że się pochwalę. Dzisiaj kupiłam sobie nowy kask: HJC RPHA 10 plus.

Prosimy o zdjęcia w pełnym rynsztunku ;)

PostNapisane: 2014-01-21 18:07:34 
forumowa amazonka

madness, niestety nie posiadam w swoich zbiorach jeszcze foty, w której jak to ładnie określiłeś jestem "w pełnym rynsztunku". P.S. Foty i tak nigdy nie oddają w pełni stanu faktycznego ;)
wojtek_lbn, mam nadzieję, że jak tylko zacznę w nim jeździć to nie będę sobie pluła w brodę, że akurat na niego się zdecydowałam. Bardzo długo szukałam czegoś co będzie idealnie pasować.

PostNapisane: 2014-01-21 18:23:31 
Zamykacz opon

Telefon: 788200614
Obecne moto: Brak...
Mógłby sie ktos wypowiedziec na temat kasku shark s900? I jeśli ktos posiada shark speed-r. Zastanawiam sie nad zmiana kasku i mam wątpliwosci czy dopłacic 300zł do speed-r w porownaniu do s900. Byc moze s900 zupełnie wystarczy :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 117  Następna strona