Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-02-09 06:44:37 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6 Fazer
Witam,
I tak jak wspominałem w powitalni, proszę o pomoc w ocenie/analizie paru egzemplarzy:

1) http://otomoto.pl/yamaha-fzs-600-fazer- ... 06580.html Na początku mówię-to jest to, ale tutaj wszystko wg mnie zbyt ładnie, zbyt czysto... Naklejki wydają się być ok, ale ten przebieg, cena i chyba malowane doloty... I jeszcze brytyjczyk? Rocznik też dziwny-2002 a stara owiewka? Oceńcie sami.

2) http://otomoto.pl/yamaha-fzs-600-fazer-M3889601.html -tutaj wszystko dla mnie ok oprócz lag i owiewki. Na jednym ze zbliżeń widać błyszczące lagi-dolna cżęść. Czy przypadkiem nie powinien być srebrny mat w tym roczniku? W kwestii owiewki-zdjęcie nr 3 pokazujące jej wnętrze. W niebieskim kolorze? Czy wnętrze nie powinno być ciemne/czarne?

3) http://otomoto.pl/yamaha-fzs-600-fazer- ... 88136.html Kurcze-ten robi na mnie wrażenie. W miarę realny przebieg, kasa ok(przyjmując, że egzemplarz jest w stanie mojej byłej NTV-wzorowy), naklejki chyba ok...

4) http://tablica.pl/oferta/yamaha-fzs-600 ... d6fe1ae1f7 Ostatni-zaskoczenie z moich okolic. Niespełna 40 km. Opis lipka trochę, ale nie wiem do czego się tutaj czepić... I front po lifcie zachęca nawet bardzo.

To na chwilę obecną wszystko. Reszta za daleko, a to co jest w zasięgu ręki, to wg danych z forum i innych stron wg mnie lekkie szroty/niepewne maszyny. Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie.

PostNapisane: 2014-02-09 06:44:37 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2014-02-09 20:54:23 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: BMW GS 1200
Trzeci wygląda bardzo ładnie, choć widać, że koleś chyba sprowadza motocykle. Lagi również ma w polerze, bo gdzieś tam wcześniej coś wspominałeś, miałeś wątpliwości. Faktycznie powinny być w macie, ale to kwestia gustu. Mógł se spolerować w końcu.

Również napęd wygląda bardzo ładnie, ciekawe jak ma się pod względem technicznym. Fajne wyposażenie.

Jedyne co mnie zastanawia to malowanie baku, na żywo trza by się przyjrzeć.

Ten ostatni w kocich oczach wygląda na troszkę styrany. Może tylko tak wygląda.

PostNapisane: 2014-02-09 21:24:17 
Niemowlak

mores -dzięki za podpowiedzi. Akurat w tym trzecim lagi mnie nie martwią. Wg tego spisu http://foc-u.co.uk/?topic=34.0 i tej fotki http://cdn.yamaha-motor.eu/design-cafe/ ... 9%20sm.jpg lagi winny być w tym roczniku błyszczące. Błyszczące lagi bardziej zastanawiają mnie w egzemplarzu wymienionym jako drugi. Tutaj dochodzi jeszcze fakt wnętrza owiewki-nie powinno być czarne? Na zdjęciach widać, że jest w niebieskim kolorze. I po tym jak wspomniałeś o stanie napędu i wyposażeniu-nie piszesz przypadkiem o maszynie z drugiego linku? Tej niebieskiej? Bo w tej jest dokładne zdjęcie napędu. Co do tego egzemplarza z Torunia (nr4), to biorąc pod uwagę obfitość opisu mam takie same odczucia niestety... Bardzo kiepskie zdjęcia, ale widać, że napęd zbliża się ku końcowi? Sztuka niedaleko więc warto się wybrać. Chyba dobrym pomysłem będzie zrobić wpis w dziale "Kupię". Może ktoś z forumowiczów chciałby się pozbyć pewnej i zadbanej maszyny...

PostNapisane: 2014-02-10 00:19:02 
Pierwszy wydech regionu

Telefon: dotykowy
Obecne moto: FZ1S Fazer
Co do napędu z czwartego egzemplarza to może zdjęcia robione przed wymianą napędu. Jak masz blisko to bym zadzwonił dopytał i pojechał zobaczyć. 7300zł cena do zbicia. Bardzo widzę patrzysz na detale, możesz szukać idealnego moto ale ja bym przymknął oko na nie które sprawy i sprawdzał ważne rzeczy: silnik, rama, opony, napęd. Widać też czy sprzęt był oczkiem w głowie czy tylko odpicowany na sprzedaż.

PostNapisane: 2014-02-10 13:46:32 
Niemowlak

Iroszek -masz rację w obu przypadkach. W pierwszym-jest blisko i muszę zadzwonić, podjechać, obadać sprzęta. W drugim-tak, zdecydowanie patrze na detale. Po pierwsze-panicznie chcę się ustrzec przed wpadką, po drugie-tak już mam, że lubię sprzęt zadbany. Zadbany nie znaczy-jak nowy z salonu. Wiadomo, że ślady użytkowania musi mieć, chociażby ze względu na użytkowanie, upływ czasu, ewentualne parkingówki, lekkie szlify itd. Nie chcę po prostu kupić sprzęta po okropnym dzwonie lub masakrycznie skatowanego. Wolę wydać więcej i kupić starszy, w lepszym stanie, niż wyciskać tzw "siódme poty" z kwoty którą dysponuję i szukać jak najświeższej maszyny w jak najniższej cenie. A odnośnie ceny to jakie są realia? Ile powinna realnie kosztować maszyna z roku np 2000-2001, a ile wersja z nową owiewką z 2002r? Wiem, że to też jest sprawa indywidualna bo motocyklista, który dba i wkłada serce w maszynę będzie chciał więcej za nią dostać(coś takiego chętnie kupię) i to rozumiem. Ale wśród handlarzy są chyba jakieś ramy cenowe?

PostNapisane: 2014-02-10 14:09:11 
Pierwszy wydech regionu

Ja swojego kupiłem za 7800zł zbijałem cenę z 8500zł. Przebieg mam 22000 km, po motocyklu na każdym kroku widać że ma taki przebieg jak go sprawdzam rozbieram i składam. Ale leżał na prawą stronę czyli mam sklejaną owiewkę, przytarty crash pad, przytarty set pasażera. Ale ogólnie moto w bardzo dobrym stanie jeździ prosto i dobrze wygląda takie moje oczko w głowie. Jeżeli patrzyłbym tak jak ty to od razu po zdjęciach na aukcji odrzuciłbym tą ofertę i tym samym przeszedłby mi koło nosa naprawdę fajny egzemplarz. Tylko na to chciałem zwrócić twoją uwagę, że 10 i więcej letnia maszyna nie ma prawa być w stanie idealnym bez żadnej ryski.

PostNapisane: 2014-02-10 15:20:33 
Niemowlak

Oczywiście dziesięcio-letnia maszyna nie ma prawa być idealna. Moje poprzednie moto było rodzynkiem i mogę śmiało powiedzieć, że na polskim rynku ideałem-jak na swój rocznik. Ale jak na swój rocznik tylko i wyłącznie. Motong miał zaprawkę na baku po paciaku na parkingu. Kolejno-przytarcie wydechu w dolnej części, przytarcie kierunków po lekkim szlifie. Ale czego można się spodziewać po maszynie z 1995 roku. Stanu salonowego-nigdy w życiu. Jednak widać było na pierwszy rzut oka, że maszyna zadbana, nie katowana i w moim odczuciu stan maszyny był idealny. I tak też ją wystawiłem na sprzedaż jako ideał. Jeździłem innymi NTV(świeższymi) i powiem, że inne egzemplarze wymiękały przy mojej maszynie. Tak zdrowego silnika ze świeczką szukać. A odnośnie oceny ze zdjęć to powiem tyle: Na początku poszukiwań miałem upatrzonych 10-12 maszyn. Po zagłębieniu się w forum, dział "Kupię Fazera" i zapoznaniu się z detalami na które trzeba zwracać uwagę z 10-12 zrobiło się 4 widoczne w linkach powyżej... Może zbyt surowo oceniam, ale maszyny są od handlarzy. Chciałoby się znaleźć moto od motocyklisty pasjonata-tak wyrwałem poprzedni. Ale na chwilę obecną jest jak jest -trzeba szukać. I tutaj przyznaje Ci 100% racji. Sprawdzić trzeba organoleptycznie. Po prostu chcę poznać opinię innych i zawężyć poszukiwania do paru fajnych (moim okiem) sztuk. Nie chcę robić kilometrów tylko po to, by na "zonka" trafić.

PostNapisane: 2014-02-10 18:46:45 

abrekenezar
tego w "czerwonym" malowaniu warto luknąć sądząc po zdjęciach. Wiesz, w sumie im więcej zobaczysz tym więcej wiesz, ale faktycznie daremnych kilometrów nie ma co tłuc.

PostNapisane: 2014-02-10 20:22:14 
Pierwszy wydech regionu

To ja powiem tyle kto szuka ten znajdzie :D. Powodzenia

PostNapisane: 2014-02-10 23:07:37 
Niemowlak

mores -ta sztuka pasuje mi bardzo kolorystycznie :twisted: . Podoba się mnie to nietuzinkowe malowanie. Iroszek -stara, dobra prawda... Poszukiwania więc czas zacząć.

PostNapisane: 2014-02-13 00:35:07 
Niemowlak

Ej koledzy/koleżanki, a co powiecie o tym tutaj?
http://otomoto.pl/yamaha-fz-6-fazer-z-w ... 05545.html
Cena mnie zastrzeliła jak za tą wersję rocznik. Myślicie że tak tanio ze względu na lekki szlif? Czy gdzie tu leży "knyf"?

A jeszcze drobne pytanie. Wszelakie naklejki ozdobne/logo/nazwa(czasza, bak, zadupek) powinny być pod lakierem czy naklejone na wierzchu? I jak to jest z kluczykami powinny być dwa, czy trzy(w tym jeden czerwony, serwisowy)?

I jeszcze jedna sztuka
http://otomoto.pl/yamaha-fz-6-fazer-sup ... 47145.html
Qrcze zaraz obok mnie!!! Nie powiem-budżet zostałby mocno nadwyrężony, ale może warto? Zależy jeszcze jak bardzo zbić cenę można.

PostNapisane: 2014-02-13 12:16:32 

w pierwszym z tego co widać, nie tylko plastik jest porysowany bo i oberwało się również ramie.
Cena nie jest mocno przesadzona, sprowadzone są deczko tańsze. Też kiedyś posiadałem takowy egzemplarz, kupiłem od kumpla bo sprzedawał za podobną cenę jak ten ...z tym, że o moim byłem pewien, że jest idealny, wystarczyła drobna kosmetyka. Kolega jeździ nim cały czas bez usterek.

Drugi troszkę wyplakowany :)

Nie podoba mi się napęd, być może jego stan techniczny jest lepszy niż wygląd. Z racji tego, iż masz blisko obejrzeć warto.

W tych modelach naklejki na zadupku są na lakierze,bak nie jestem pewien. Kluczyki dwa plus czerwony.

PostNapisane: 2014-02-14 01:16:40 
Niemowlak

mores -dzięki. Jutro zadzwonię do tego na miejscu. Martwi mnie ta blokada na 34 km. Ostatnio jak kolega brał takie moto z blokadą na 34 km, okazało się, że maszyna była po szkole jazdy. Też 10-cio letnia i też z przebiegiem ok 30kkm. Aż trudno uwierzyć, że na szkółce "napukali" tylko 3kkm rocznie. Jedyny +, że moto ograniczone(niezamęczone) i regularnie serwisowane...

A powiedz co z sytuacją w której sprzedawca ma tylko dwa czarne kluczyki, bez czerwonego serwisowego. Co to oznacza? Kiedyś przeczytałem, że w przypadku aut może to świadczyć o wypadkowej w przeszłości. Dziwne?

PostNapisane: 2014-02-14 10:25:29 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZ6 S2
W niektórych krajach świadczy to o po wypadkowej przeszłości pojazdu, i to nie byle jakiej, bo po całkowitej szkodzie. Druga opcja to zagubiony kluczyk w co sam osobiście nigdy jakoś nie mogę uwieżyć.

PostNapisane: 2014-02-14 16:06:06 
Niemowlak

Czyli brak czerwonego kluczyka serwisowego można uznać za warunek dyskwalifikujący maszynę? Qrcze, powiem, że można na palcach jednej ręki policzyć maszyny z tym kluczykiem na alledrogo i łotomłoto... Kiepska sprawa :( .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona